Gidselsag

Poul Madsen betalte somaliske pirater

Som chefredaktør på Ekstra Bladet betalte Poul Madsen nogle somaliske pirater, da sømændene Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn blev løsladt fra fangenskab i 2013

Ekstra Bladets daværende chefredaktør Poul Madsen betalte ”nogle få tusinde kroner” til en gruppe unge, bevæbnede pirater fra Somalia under løsladelsen af de danske sømænd Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn i 2013.

Det fortæller Poul Madsen selv i biografien ’Bag Forsiden’, der udkommer 15. marts på Politikens Forlag.

”15 kilometer fra stranden, hvor danske frømænd skulle samle gidslerne op, havde de bevæbnede pirater forladt de tre biler og gidslerne. Konvojen var kørt ind i et område kontrolleret af en anden klan end den, piraterne tilhørte. Piraterne havde fået pengene, og nu var de tilsyneladende ligeglade med gidslernes sikkerhed, og om andre snuppede dem, inden de nåede frem til den aftalte strand, hvor de skulle overgives til danske frømænd,” skriver Poul Madsen.

Ifølge Poul Madsen ville de danske frømænd ikke hente gidslerne så langt fra stranden, da man så ville krænke somalisk territorium.

Et par tusinde kroner

Ekstra Bladet havde dog kontakt med freelancejournalisten Abder Rahim Mohammed Abdullah, der sad med i konvojen.

Freelancejournalisten gik med til at hjælpe Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez med ned til stranden, hvis Ekstra Bladet ville betale for, at han kunne hyre ”et par af piraternes unge håndlangere som bevæbnede vagter”.

En journalist på Ekstra Bladets redaktion spurgte Poul Madsen, om han ville betale:

”Det handlede om et par tusinde kroner. Ikke store penge, men tænk, hvis det hele gik galt, og gidslerne blev skudt i en ildkamp mellem ’Ekstra Bladets pirater’ og andre pirater. Jeg ville ikke bare blive fyret, men sandsynligvis ryge i fængsel. Men da jeg fik spørgsmålet, var der ikke tid til nærmere eftertanke eller vægelsind. Jeg tænkte bare, at det her kunne være den eneste chance for at få gidslerne fri. ’Vi betaler,’ sagde jeg.”

Efterfølgende blev gidslerne samlet op på stranden.

”Det er jo ikke en forhandling, ligesom man ser på film, hvor der er en, der spadserer hen over Checkpoint Charlie i Den Kolde Krig. Her var alle interesser spillet sammen, og der står jeg pludselig på mit kontor på Rådhuspladsen og får at vide, fordi vi har kontakt til konvojen, at nu er den gået i stå 15 km fra stranden,” siger Poul Madsen til Journalisten om episoden.

I 2016 blev de to sømænd Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn tildelt erstatning på grund af Ekstra Bladets intense dækning af deres tilfangetagelse. Her konstaterede man i retten, at Ekstra Bladet gik for langt, fordi avisen bragte billeder og interviews af gidslerne, der blev til i fangenskab.

”Af samme årsag beskytter Genevekonventionen krigsfanger, ved blandt andet at forbyde interviews, idet det må formodes, at krigsfanger ikke taler frit,” skrev byretten i dens begrundelse.

Pressenævnet gav også Ekstra Bladet en alvorlig kritik for dækningen af gidseltagningen.

0 Kommentarer