Postulerende og lidt irriterende dokumentar

ANMELDELSE. ”Når meninger ligefrem proppes ned i halsen på publikum, så mister filmen kontakten med sin dokumentariske intention,” skriver anmelder Jakob Gottschau om 'All Governments Lie'. Filmen kan ses på CPH:DOX i aften

Film: All Governments Lie

Instruktør: Fred Peabody (Canada, 2016)

Producer: Peter Raymont, Andrew Munger, Steve Ord

Spiller: På CPH:DOX 24. marts 2017

Anmelder: Jakob Gottschau, dokumentarist

Dokumentarfilmen 'All Governments Lie' handler om amerikanske dokumentarister. Dem, som ikke er følgagtige over for regeringen og de store virksomheder. Dem, der er drevet af et stærkt engagement i samfundet – og som ikke lyver. Filmen tager udgangspunkt i en af de store af slagsen: I.F. Stone. Han blev blacklistet under den kolde krig i 1950, angiveligt fordi han var for sympatisk indstillet over for USA's hovedfjende dengang – Sovjetunionen.

I.F. Stone producerer herefter sit eget nyhedsblad, I.F. Stone Weekly, i de følgende årtier og får prominente abonnenter som Albert Einstein, Marylin Monroe – og senere Michael Moore. En af Stones store bedrifter var, da han i 1964 afslørede, at præsident Lyndon Johnsons begrundelse for at optrappe krigen i Vietnam byggede på en løgn. Et trick, som senere præsidenter også har brugt.

Vi følger en sympatisk journalist, der er med til at dokumentere historien om fundet af flere hundrede lig af mexicanske immigranter, der havde krydset grænsen til USA i Texas. Kun få medier har forsøgt at komme til bunds i den begivenhed. Som journalisten John Carlos Freys konstaterer, så bekymrer de færreste sig om en massegrav, når det er immigranter, som ligger i den.

Vi møder Glenn Greenwald (kendt for Edward Snowdens afsløringer) og hans nye online investigative medieplatform “Intercept” og “Democracy Now”, som hver dag producerer en times nyheder – blandt andet om konsekvenserne af amerikansk udenrigspolitik. Tv-stationen, der er alene er finansieret af bidrag fra lyttere og seere og private fonde, dokumenterer blandt andet konsekvenserne af amerikanske droneangreb.

Det er godt at blive mindet om, at mainstream medier ikke altid fortæller de vigtigste historier eller er omhyggelige med at afdække “governments’ lies”. Men filmen fortæller ikke mange regerings-løgnehistorier – ud over de i forvejen meget kendte, og forklaringen på, hvorfor de ikke bliver eksponeret, er lidt stereotyp. 

Igennem det meste af filmen forsøger instruktøren at slå sit budskab fast: Mainstream medier er styret af økonomiske interesser, og de er ret ligeglade med samfundets vel og vel. Som chefen for den amerikanske tv-station CBS kommenterer Donald Trumps entré i den amerikanske valgkamp: “Who would have thought this circus would come to town, but ehh … It may not be good for America – but it is damn good for CBS.”

De uafhængige og engagerede dokumentarister har svært ved at komme til orde, når mainstream medier helt ukritisk stiller sendetid til rådighed for eksempelvis fænomenet Trump. Filmen bliver mod slutningen helt propagandistisk, da instruktøren for at understrege en af de medvirkendes pointer, skriver med VERSALER tværs hen over filmlærredet.

"Long ago (there was) a coup in this country – a silent coup – where corporation took total control of the process of selecting leaders in this country."

Når meninger ligefrem proppes ned i halsen på publikum, så mister filmen kontakten med sin dokumentariske intention.

 

0 Kommentarer