Politivold blev til vold mod politiet

  To dage i træk viste TV 2/NYHEDERNE billeder, som skulle forestille en urobetjent, der bliver overfaldet på Christiania. Der er bare et problem: Billederne forestiller fire urobetjente, der banker en christianit. TORSKEFEJL.

To dage i træk viste TV 2/NYHEDERNE billeder, som skulle forestille en urobetjent, der bliver overfaldet på Christiania. Der er bare et problem: Billederne forestiller fire urobetjente, der banker en christianit.

TORSKEFEJL. »Det er tydeligt at se på de billeder, der blev vist i går, at der er en befolkningsgruppe, som simpelthen ikke opfører sig ordentligt over for politiet, og som har en efter min mening helt uacceptabel opførsel.«

Så kontant var justitsminister Lene Espersens udtalelse i et indslag bragt i TV 2/NYHEDERNE den 28. september.

Dagen forinden havde NYHEDERNE vist et indslag om betjenten Morten Hylleberg, der i et åbent brev til politikerne beskylder regeringen for at føre en inkonsekvent Christiania-politik til fare for betjentene.

For at underbygge betjentens historie illustrerer TV 2 indslaget med tre arkivklip, der skal vise, at politiets arbejde på Christiania er farligt. Det mest voldsomme af de tre eksempler viser fire personer, der banker løs på en femte. Speakeren forklarer samtidig, at »… her i 2004 overfaldes en urobetjent«.

Så vidt så godt. Der er bare et problem: Manden, der ligger på jorden, er ikke urobetjent, men christianit, og de fire personer, der slår løs på ham, er betjente i civil.

Det bekræfter politikommissær Bjarne Christensen, der leder indsatsen på Christiania. Under en aktion mod hashhandlen på Christiania brugte de fire civilbetjente stavene under anholdelsen af personen på billedet, der ifølge politikommissæren er en kendt hashhandler på Christiania.

»Der er tale om en to meter høj bodybuilder-type, der modsætter sig anholdelse. I den slags situationer må man gennemføre anholdelsen med den magt, som er nødvendig,« siger Bjarne Chris-tensen.

På billederne kan man se, at personerne bruger knipler og har håndjern siddende i bæltet. Allige-vel blev billederne vist i 19-nyhederne to dage i træk, uden at hverken journalister eller redaktionssekretærer på Kvægtorvet tilsyneladende har lagt mærke til det.

Men det var der andre, der gjorde.

Christianitten Yrsa Eghave påpeger i et debatindlæg bragt i JP København, at sekvensen med overfaldet på urobetjenten er 'direkte løgn'. Og samme uge som indslagene blev bragt, fremhævede Jan Gintberg fejlen i sit satireprogram på TV 2 Zulu og sagde, at billederne forestiller 'fire uroer, der tamper løs på en christianit, som var de Safri Duo i en reklamefilm for DONG'.

Alligevel siger både journalist Kristian Frederiksen, der lavede indslaget, og TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby, at de ikke kendte til fejlen, før Journalisten ringer for at få en forklaring. Begge erkender dog, at der er blevet begået en fejl:

»Det er nærmest en hjerneblødning fra min side,« undskylder Kristian Frederiksen.

Han forklarer, at han under redigeringen bestilte billeder af konfrontationer på Christiania fra
TV 2s arkiv, og at han ledte efter billeder, der kunne illustrere betjentens påstand om, at politiets arbejde på Christiania er farligt.

»I det oprindelige indslag siger en voice-over, at der har været ballade på Christiania, og at kampene er gået frem og tilbage. Og det er derfra, det på en eller anden måde opstår i mit hoved, at det billede skulle vise det,« siger han.

TV 2s nyhedschef har ikke noget svar på, hvordan fejlen to gange kunne slippe igennem til sendefladen:

»Det er soleklart, når man læser manuskriptet og ser indslaget igen, at det virkelig er en torskefejl. For enhver kan jo se, at en christianit render ikke rundt med en knippel. Jeg må blive dig svar skyldig på, hvordan en sådan fejl kan slippe igennem. Der sidder en redaktionssekretær og ser det igennem, som ikke har fanget fejlen,« siger Michael Dyrby.

Efter Journalistens henvendelse er indslaget blevet fjernet fra TV 2 Sputnik, og i 19-nyhederne den 28. november bragte TV 2 en rettelse.

4 Kommentarer

AG
22. OKTOBER 2010
Re: Politivold blev til vold mod politiet
Voldelige politimænd trives ganske godt i det danske politi. Man kan undre sig over hvad de studerende egentlig lærer på politiskolen. Hvis man antager at alt hvad de lærer er "perle", "perker" og "lille lort", ja så er det ikke mærkeligt at selv de med små og få evner kan blive optaget. Når kravet nu er en stor stærk krop og manglende kommunikationsevner, så forklarer det måske også hvorfor vi har det politi vi nu engang har - et voldeligt og uprofessionelt politi. 
Billy Sørensen
2. JULI 2008
Re: Politivold blev til vold mod politiet
Peter Madsen skriv mig en mail på avis-b@hotmai.com så vil jeg sende dig billeder af mine blå mærker, det håber jeg for dig til at ændre mening!
Peter Madsen
4. MAJ 2008
Re: Politivold blev til vold mod politiet
Power til politiet, giv dem frie hænder.
Billy Sørensen
18. APRIL 2008
Re: Politivold blev til vold mod politiet

Jeg kommer næsten lige fra Århus, hvor betjente bankende mig, fordi de mente jeg havde malet graffiti, hvad jeg ikke havde.

Mit tøj er gået i stykker og jeg kan ikke for nogen erstadning. Alt det med politi vold er hverdag for mange, blot man er lidt unormal og kan lig at være andreledes.