Politiske journalister om Venstre-pressemøde: Kan ikke huske noget lignende

Da Politiken og Berlingske i dag mødte op til pressemøde hos Venstre, troede medierne, de skulle høre om partiets udlændingepolitik. Men i stedet blev pressemødet brugt til at kritisere Socialdemokratiets politik. “Det var spild af tid for os,” siger Politikens politiske redaktør. Venstre: “Der er en fin diskussion om substansen” (Opdateret klokken 17.30 med svar fra Venstre)

Politiken havde sendt to journalister af sted og planlagt et temaopslag om Venstres nye politik på udlændingeområdet.

Men den idé valgte den politiske redaktion at skrotte, da Venstres pressemøde i dag om udlændingeområdet ikke handlede om partiets egen politik, men i stedet blev brugt til at kritisere Socialdemokratiets politik på området.

Til stede fra Venstre var udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, udviklingsminister Ulla Tørnæs og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Her sagde Inger Støjberg blandt andet følgende:

“Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister i Danmark, er det kun et spørgsmål om, hvor meget der bliver lempet − ikke om der bliver lempet. Og det vil få meget alvorlige konsekvenser for Danmark,“ sagde Inger Støjberg.

Og Troels Lund Poulsen sagde:

“Det er indiskutabelt, at asyltilstrømningen til Danmark vil stige, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.“

“Jeg har aldrig oplevet det”

Politisk redaktør på Politiken Anders Bæksgaard undrer sig over pressemødet.

“Det ligner et ret desperat forsøg på at få udlændingepolitikken tilbage på dagsordenen. Nu har jeg “kun“ været på Christiansborg siden 2013, men jeg husker ikke, at man har inviteret til et pressemøde for kun at tale om et andet partis politik. Jeg har aldrig oplevet det,” siger Anders Bæksgaard.

Politiken har dækket pressemødet på to måder: Med en artikel, hvor Anders Bæksgaard kalder pressemødet underligt. Og ved at spørge udlændingeminister Inger Støjberg til sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, som Politiken dækker tæt.

“Det var meget interessant at have adgang til ministeren, men jeg tror ikke, det var Venstres plan, at vi skulle bruge pressemødet på den måde,” siger Anders Bæksgaard.

“Renset for nyheder”

På Berlingske undrer politisk korrespondent og tidligere politisk redaktør Kasper Kildegaard sig også.

“Jeg går ikke rundt med en harddisk oven i hovedet over alle pressemøder. Men det er klart, at den umiddelbare reaktion er, at det var et meget specielt pressemøde, fordi det helt og aldeles var renset for nyheder og udelukkende havde angrebet som formål,” siger Kasper Kildegaard.

Normalt, når partier inviterer den samlede danske presse til pressemøder, plejer indholdet at være anderledes, siger Kasper Kildegaard.

“Det var ikke et pressemøde, som pressemøder er flest, hvor der er ny politik at bekendtgøre. Det kan godt være, man på pressemøder angriber sin politiske modstander, men det sker normalt med udgangspunkt i, at partiet har lagt noget nyt frem,” siger Kasper Kildegaard.

Han forklarer, at Berlingske har skrevet en artikel om pressemødet. Her er det primære fokus ikke substansen i Venstres kritik, men selve pressemødet.

“Jeg tror godt, jeg på redaktionens vegne kan garantere, at Berlingske ikke rydder forsiden på avisen på baggrund af det pressemøde,” siger han.

Går pressen kritisk til Socialdemokratiet?

Med en kommende valgkamp i sigte skruer landets partier også op for deres kommunikation. Journalisten har tidligere udredt, hvilke kommunikative værktøjer politikerne kan bruge til at få placeret sig øverst på pressens dagsorden. Dette er ifølge Anders Bæksgaard endnu et eksempel på kommunikation op mod valgkampen.

“Hvorfor laver de dette pressemøde? Det er for at få udlændingepolitikken på dagsordenen, men det er et problem for partiet, at det ikke er den samme brændende platform som i 2015, hvor vi stod foran en migrantkrise,” siger Anders Bæksgaard.

Venstre brugte pressemødet på at kritisere Socialdemokratiets politik. Kan det ikke være relevant for jer at dække Socialdemokratiets politik kritisk?

“Det gør vi 365 dage om året. Det er en fejlpræmis, at danske medier ikke dækker Socialdemokratiets udlændingepolitik kritisk. Vi kan gå kritisk til Socialdemokratiets politik, når det holder pressemøde, hvilket jeg desuden synes, at pressen generelt gør,” siger Anders Bæksgaard.

Det mener Kasper Kildegaard fra Berlingske også, og han mener også, pressemødet er et eksempel på, hvor skarp den danske presse er blevet til at skære igennem spin.

“Alle, der ikke har deres daglige gang på Borgen, fik på pressemødet et lille indblik i, hvordan de politiske journalister her i landet arbejder med en dyb, kritisk sans over for spin og med et klart blik på at lave en saglig dækning af dansk politik,” siger Kasper Kildegaard med henvisning til, at der i spørgerunden på pressemødet blev gået meget kritisk til Venstre.

“Over de senere år har vi set en gradvis oprustning af de politiske sekretariater, og tågen af spin på særligt de sociale medier er generelt tykkere, end den nogensinde har været. Derfor er det om muligt vigtigere end nogensinde før, at pressen sorterer støj og mangel på saglighed fra i sin dækning af politik,” siger han.

Politiken: Vi tager udlændingepolitik seriøst

Anders Bæksgaard mener, at udlændingespørgsmålet bestemt er væsentligt at dække for medierne. Det er der faktisk ingen tvivl om, siger han.

“Vi mødte selv op med to journalister. Det viser, at vi selvfølgelig tager det seriøst, når vi bliver indkaldt af statsministerpartiet til et pressemøde om udlændingepolitik,” siger Anders Bæksgaard.

Men:

“Derfor virker det også en smuile bizart ikke at lægge nye svar frem på de fremtidige problemer, der kan være på området, men alene tale om, hvad andre kan eller vil. Hvis man føler, udlændingepolitik er vigtigt nok til at indkalde den samlede danske presse, så er det underligt, de ikke lægger ny politik frem,” siger han.

Kasper Kildegaard er overordnet set enig med Anders Bæksgaard.

Har Venstre ikke en pointe i, at udlændingepolitik er vigtigt?

“Selvfølgelig er det et vigtigt politisk spørgsmål. Både for det danske samfund og den politiske debat. Derfor beskæftiger landets medier sig også allerede intenst med det,” siger han.

“Derfor er Venstre i deres gode ret til at lave et pressemøde som dette. Det er helt legitimt for ethvert parti at gøre det til en stor debat og ønske at få dets holdning til at være dominerende. Det er dog også helt legitimt, at medierne foretager deres egen vurdering og redigering i forhold til, hvad der er væsentligt og uvæsentligt, og stiller meget kritiske spørgsmål til de budskaber, der kommer,” siger han.

Til Journalisten siger Venstres pressechef, Søren Olufsen, at partiet ikke fortryder at have holdt pressemødet.

“Vi fortryder det ikke. Vi synes, det er et meget relevant pressemøde, men det er fair, at nogle mener noget andet,” siger han.

En af de store kritikpunkter af pressemødet har været, at Venstre ikke selv præsenterede ny politik. Venstre mener dog, der var nyt på pressemødet, selv om det handlede om Socialdemokratiet.

“Vi holder et pressemøde, hvor vi giver nye indsigter og fremlægger nye tal. Det er ikke unormalt,” siger han.

Hvad synes I om de reaktioner, I har fået på pressemødet?

“Vi kan se, at der er en meget bred mediedækning, og mange er også dykket ned i substansen og skriver om forskellene på udlændingepolitikken i Danmark. Vi synes, der er en fin diskussion om substansen, og det er det vigtige for os,” siger Søren Olufsen.

Artiklen er klokken 17.30 opdateret med svar fra Venstres pressechef, Søren Olufsen.

1 Kommentar

Lars Bjørn Nielsen
12. APRIL 2019
Det er symptomatisk, at
Det er symptomatisk, at artiklen ikke forholder sig til Venstres påstand om:
- at Danmark i IngerStøjbergs ministertid er gået fra en 5. plads til en 17. plads i EU, hvad angår asylansøgninger
- at dette har medført et fald i antallet af asylansøgninger på over 50.000, og
- at dette skyldes Inger Støjbergs stramninger af flygtningepolitikken
Man kan heraf udlede, at journalisten enten ikke forstår Støjbergs argumentation, eller at han er ude af stand til at gendrive hendes argumenter.
Dette er symptomatisk. For det samme gælder for samtlige øvrige kommentarer til Støjbergs pressemøde.
Det er ligeledes symptomatisk, at man er voldsomt forarget over, at Venstre påstår, at Mette Frederiksen ikke kan blive statsminister uden at give indrømmelser i flygtningepolitikken.
Man må derfor med beklagelse konstatere, at betegnelsen "Journalistisk Venstreparti" ikke er ufortjent.