Politiske journalister kritiserer ny kalender-lov

»Et dumt skridt i den gale retning.« Sådan siger Ekstra Bladets Bo Elkjær om stoppet for adgang til ministrenes kalendere, som netop er blevet vedtaget i Folketinget. Blandt de journalister, der flittigst har set ministre i sømmene de seneste år, falder der kun negative ord.

»Et dumt skridt i den gale retning.« Sådan siger Ekstra Bladets Bo Elkjær om stoppet for adgang til ministrenes kalendere, som netop er blevet vedtaget i Folketinget. Blandt de journalister, der flittigst har set ministre i sømmene de seneste år, falder der kun negative ord.

Lovforslaget er vedtaget af regeringen med støtte fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF, og forventes at træde i kraft 1. juni. Som erstatning for fjernelsen af adgang til ministrekalenderne skal ministrene fremover selv offentliggøre oplysninger om repræsentationsudgifter, udgifter til tjenesterejser og modtagne gaver hver måned samt offentliggøre oplysninger om deres repræsentative opgaver.

Til dagbladet Information siger journalist Morten Pihl fra Jyllands-Posten, at lovforslaget »lugter af, at de ikke gider at have flere problemer, fordi de har set, hvor meget det skader dem,« mens journalist Andreas Karker fra B.T. siger, at »det er i særklasse ærgerligt, at det skal være et af de første udspil fra en statsminister, der selv har haft problemer relateret til, at journalister har fået aktindsigt.«

Bo Elkjær, der blev berømmet for utallige afvisninger fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen om at give et interview om grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen, vurderer, at han ikke ville kunne have kontrolleret, hvorvidt statsministeren talte sandt, når han påstod, han allerede havde givet adskillige interviews om sagen.

»Med den foreslåede nye ordning ville en sådan kontrol ikke have været muligt,« siger Bo Elkjær.
Han frygter, det bliver umuligt at klage til Ombudsmanden over eventuelle overstregninger i en udleveret kalender.

For Bo Elkjær er det derfor tydeligt, hvad formålet med den nye lovgivning er:

»I kølvandet på avisartiklerne om diverse jagtture er det klart, hvad man vil opnå med lovforslaget: Mindre mulighed for at kontrollere myndighederne. Offentlighedsloven giver et retskrav på indsigt. Med den ny ordning vil det udelukkende være ministrene, der afgør, hvad vi må se.«

Læs også: 'Lars Løkke vil begrænse journalisters adgang til ministres kalender' og 'Lars Løkkes begrænsning af aktindsigten kritiseres skarpt' samt blogindlægget 'Løkke banker ombudsmand på plads'.

1 Kommentar

Claus Larsen
7. MAJ 2009
Re: Politiske journalister kritiserer ny kalender-lov

Regeringspartierne bør vel også nævnes i denne sætning:

"Lovforslaget er vedtaget af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF"