Politiken, Jyllands-Posten, Børsen, Altinget, Grønlandsposten og Det Færøske Nyhedsbureau har under tre dage til at pakke deres kontorer ned. Sådan lyder beskeden i en intern mail, som Presselogens formand Anders Jerking her til formiddag har sendt ud til Christiansborg-reporterne.
“Folketinget skal allerede nu i gang med at indrette kontorer til medlemmerne på Ridebanen. Det betyder, at Politiken, JP, Børsen, Altinget, Grøndlandsposten og Det Færøske Nyhedsbureau i denne uge skal i gang med at pakke kontorer ned.”
De redaktioner, der sidder på mellemetagen ved Ridebanen – eksempelvis Information, Kristeligt Dagblad og Radio24syv – skal også flytte, men de får lidt længere tid til at pakke ned, lyder det. Også Metroxpress, avisen.dk og ugebrevet A4 mister deres nuværende lokaler i provianthuset, der er bygget sammen med Christiansborg.
“I stedet får vi tilbudt lokaler i Kirke- Løngangsbygningen, som ligger ved Højesteret. Det betyder, at man skal gå et lille stykke, når man skal ind på selve Christiansborg. Det er mildt sagt træls,” skriver Anders Jerking i mailen, som Journalisten har læst.
Rent lavpraktisk betyder flytningen dels, at journalisterne flytter lidt længere væk fra Christiansborg, dels at de ikke kan spadsere direkte ind på Borgen, men at de skal ud i vejr og vind og bruge deres adgangskort til at komme ind.
Kontorrokade efter valget
Årsagen lyder i mailen:
“I forbindelse med valget vil Folketinget gennemføre en større kontorrokade for dels at samle partierne, dels få plads til et ekstra parti (Alternativet), der skal have sekretariat mm. Det betyder, at vores lokaler på Ridebanen og i Provianthuset inddrages”.
Journalisten har været i kontakt med Anders Jerking, som ikke ønsker at udtale sig, før han har vendt meldingen med resten af Presselogens bestyrelse. I mailen lægger han dog ikke skjul på, at det vil betyde dårligere vilkår for mange journalister.
“Presselogens bestyrelse vil så snart, at vi har de endelige tegninger, lave den endelige lokalefordeling. Her vil vi bl.a. se på redaktionernes størrelse og daglige tilstedeværelse. Vi vil naturligvis prøve at skaffe kontorer til alle, men alle blive næppe tilfredse, og for mange redaktioner vil kontorplaceringen blive dårligere end i dag,” lyder det i mailen.
Børsen-redaktør: Man smider pressen ud
Børsens politiske redaktør Mads Brandstrup er oprørt over udmeldingen fra Folketinget. Han har svært ved at tro, at der alene er tale om pladsmangel efter valget.
Flere politikere har tidligere luftet tanken om at smide pressen helt ud af Christiansborg, og derfor mener han, at der kan være en bagvedliggende dagsorden fra Folketingets ledelse.
»Ved alle tidligere lokalerokader er der altid fundet plads til pressen, og der er jo ikke blevet flere politikere end før, fordi Alternativet er blevet valgt ind. Der er fortsat 179 folketingsmedlemmer. Så noget har ændret sig. Det lugter af, at der er en bagvedliggende dagsorden om at smide store dele af pressen ud af Christiansborg,« siger Mads Brandstrup.
Men hvorfor er det så problematisk for jer, at I nu skal bruge fem minutter ekstra på at komme ind på Christiansborg, når I skal ind til kilderne?
Journalisten har kontaktet Folketingets pressesekretær, som oplyser, at der er tale om en ren administrativ beslutning for at få lokalesituationen til at gå op. Det har endnu ikke været muligt at få en uddybende forklaring fra enten Folketingets formand eller Folketingets direktør.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
En mildest talt meget mystisk beslutning, hvor pressen ofres for dårlig planlægning.
Jeg forstår godt mistanken om en bagvedliggende dagsorden fra de kære politikere, der taler om åbenhed, men som i virkelighed pakker sig ind bag lukkethed, spin og nu også dårligere vilkår for Christiansborg-journalisterne.
Det er uklædeligt i et såkaldt demokrati.
Folketinget burde gå den anden vej og tilbyde MEGET bedre vilkår.
Når det så er sagt tvivler jeg stærkt på, at tvangsflytningen fører til en mindre indsigtsfuld og kritisk politisk journalistik.
Vi har jo tydeligt fået demonstreret, at politikerne skal der kæles for, mens journalister skal forvises.
Det skal vi sørge for kun får positive konsekvenser for os og det modsatte for Folketingets forsøg på at gemme sig.
Nej, Henrik Larsen. Men det burde lokaljournalisterne have. Til orientering kan jeg oplyse, at det handler om demokratisk tilgang og kontrol med magthaverne. Jeg læser ingen surhed i ovennævnte. Derimod læser jeg, at tilgangen og kontrollen med magthaverne i forvejen er blevet væsentligt forringet af indskrænkningerne i den nye offentlighedslov
Til orientering kan det oplyses og samtidig måske sætte surheden lidt i perspektiv, at ingen danske lokaljournalister har kontor på rådhuset.