Ingen kiksede billeder med lukkede øjne. Politikerne fortjener en ordentlig behandling i valgkampen, siger pressefotograf Jens Dresling. I år spærrer tv-stationerne og spindoktorerne ofte for det gode pressebillede.Billeder af politikere skal være neutrale. Man skal ikke kunne se, om fotografen kan lide politikeren eller ej, mener pressefotograf Jens Dresling, der har dækket alle folketingsvalg siden 1984. Han er fast tilknyttet Politiken.dk og leverer også til Polfoto, og han sætter en ære i at alle politikere får den samme behandling.
»Engang jeg skulle ud og tage et billede af Birthe Weiss, sagde billedchefen, at "hende kan vi jo godt lide". Men jeg synes, vi skal fotografere politikere på lige vilkår – uanset hvor de står politisk. Det må gerne være med kant, men det skal være så neutralt som muligt. Som udgangspunkt behandler jeg alle ens, også selv om jeg ikke privat er enig med dem politisk,« siger han til Journalisten.dk
Derfor vil Jens Dresling for eksempel ikke vælge billeder af øjeblikke, hvor politikeren ser grimme eller kiksede ud.
»Jeg fravælger altid billeder, hvor folk har åben mund eller lukkede øjne. Billederne skal være fair og neutrale«.
I går tog han for eksempel et billede fra Danske Folkepartis fremlæggelse af krav til en ny udlændingepolitik med et nationalromantisk maleri i baggrunden.
»Hvis man kan lide DF, er det et godt billede, fordi det viser noget af det, de står for. Og for dem, der ikke kan lide partiet, kan folk tænke, at det godt nok er typisk dem. Læserne kan sagtens selv lægge det i billedet, de gerne vil,« siger han.
For Jens Dresling begyndte tirsdagen med De Konservatives partileder Lars Barfoed klokken 9 hos Siemens i Ballerup vest for København, dernæst var han til pressemøde med Enhedslisten klokken 11, og klokken 13 gjaldt det en demonstration arrangeret af Venstres Ungdom. Oveni var der også lige billeder af skyderier på Vesterbro, og i aften venter en reportage fra fodboldlandsholdets træning i Helsingør.
Jens Dresling har i alt dækket "omkring 8-9 folketingsvalg", og han siger, at det mere end nogensinde er tv-stationernes valg. Det gør det sværere at arbejde som pressefotograf.
»Tv-stationerne mandsopdækker jo nærmest kandidaterne. Og fire tv-hold med en journalist og en fotograf med kameraer og lamper fylder meget fysisk. Ofte kommer de fra samme tv-station«
Samtidig det gør det arbejdet sværere for stillfotograferne, at kandidaterne bruger så meget tid på at tale med tv-folkene.
»Når der foregår en begivenhed, smider tv-journalisterne tit live-kortet og siger til politikeren "vi er på live". Så hvis en politiker er ude i en time et sted, går de 20 minutter ofte med at tale med tv. Det gør det svært at fange et ubevogtet øjeblik som pressefotograf,« siger Jens Dresling,
Han fortæller, at topkandidater som Helle Thorning Schmidt desuden altid bliver fulgt af to rådgivere.
»De er også i vejen ligesom tv-folkene,« siger Jens Dresling, der bemærker, at der i år åbenbart er færre stillfotografer på arbejde end tidligere.
»Mange steder det kun Polfoto og Scanpix, der kommer.«
Lørdag var han i Frederikssund for at følge Lars Løkke Rasmussen, der var fulgt af 20 journalister og partifolk.
»Så er der grænser for hvor godt billede man kan tage,« siger han.
Han har på sit kamera monteret en sender, så redaktionen inde på Rådhuspladsen får hans billeder to-tre minutter efter han har trykket på knappen. Da Lars Løkke Rasmussen udskrev valg i fredags, lå Jens Dreslings billede på Politiken.dk få minutter efter.
»Det giver mange læsere, at vi kan bringe billederne så hurtigt. Det giver læserne en følelse af, at de selv er til stede.«
Om fotodækningen af valgkampen indtil nu siger han beskedent, at han ikke er "imponeret over sin egen indsats". Men han synes Berlingskes Søren Bidstrup gør det godt. Han kører en daglig fotoserie fra valgkampen.
Ifølge Jens Dresling er det ligesom sportsbilleder svært at tage billeder af politik.
»De kommer susende, og man har næsten ingen tid til at lave det. Det stiller store krav til fotografen, viden om emnet og man skal altid være klar. Men det er fedt når de lykkes«.
Besøg Jens Dreslings blog her
STUEGANG: Op til valget går Journalisten løbende stuegang hos journalister, kommunikationsfolk, redaktører og kandidater til folketinget
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.