Politiske blogs har minimal indflydelse

De politiske blogs påvirker kun i meget lille omfang mediernes dagsorden, viser nyt speciale. De mest prominente politiske bloggere bevæger sig i stedet mod etablerede medier.

De politiske blogs påvirker kun i meget lille omfang mediernes dagsorden, viser nyt speciale. De mest prominente politiske bloggere bevæger sig i stedet mod etablerede medier.
Journalister vurderer vigtigheden af politiske blogs lavere end politikernes Facebook-opdateringer, viser nyt speciale skrevet af Mathias Holm Pedersen fra Roskilde Universitet. Han vurderer, at de politiske blogs kun i minimalt omfang påvirker mediernes dagsorden.

I alt blev der fra 2009 til 2011 refereret eller citeret til de politiske blogs i 197 artikler, viser specialet. Men er det meget eller lidt, spørger Mathias Holm Pedersen på Kommunikationsforum.dk.

»Lad os her sammenligne med de politiske kommentatorer, der på mange måder minder om bloggerne. I samme periode blev kommentatorstandens grand old man Hans Engell citeret i hele 961 artikler, altså fem gange så ofte som samtlige syv politiske blogs. Man skal med andre ord være meget inkarneret blog-fan for at påstå, at de politiske bloggere har indtaget en markant position i nyhedsmedierne.«

En spørgeskemaundersøgelse blandt 71 journalister viser i specialet, at de fleste politiske journalister læser blogs. Særligt tre bloggere tiltrækker journalisterne. Det er Niels Krause-Kjær, eks-spindoktor, radiovært, kommentator og blogger på Berlingske.dk, den selvstændige liberale blogger Jarl Cordua og Politikens Kristian Madsen, der både blogger og leverer ledende artikler til avisen.

Men generelt prioriteres de politiske blogs meget lavt.

»Faktisk finder journalisterne det både vigtigere at følge med i avisledere og i politikernes opdateringer på Facebook end at følge med i de politiske blogs. Kun lokalaviser er mindre vigtige for journalisterne. Så selv om visse politiske blogs læses i udbredt grad på de politiske redaktioner, er politiske blogs i Danmark stadig langt fra at være must-reads for journalisterne, på lige fod med morgenaviserne eller tv-nyhederne,« skriver Mathias Holm Pedersen.

Og det tyder på, at blogs kan være et springbræt for bloggerne til mere etablerede nyhedsmedier i stedet for den tendens, man ser i USA, hvor blogs som DailyBeast, Talking Points Memo og Huffington Post har vokset sig til at blive egentlige medieorganisationer og i stigende grad er med til at sætte dagsordenen både for nyhedsmedier og politikere.

»Faktisk ser vi i øjeblikket en omvendt tendens til, at de mest prominente bloggerne bevæger sig væk fra bloggen og i stedet søger mod de mere etablerede nyhedsmedier. Den politiske blogs mangeårige førstemand, Jarl Cordua, fungerer i dag også som journalist på Radio24syv. Det samme er tilfældet for Michael Jeppesen, mens Politikens Kristian Madsen vel er mere lederskribent, end han er blogger,« skriver Mathias Holm Pedersen.

0 Kommentarer