Politisk satire flytter ikke stemmer

Mediernes fremstilling af samfundsdebatten er en af de største inspirationskilder for revyforfattere. Revytekster skal ligesom journalistik helst handle om problemer og hykleri

Mediernes fremstilling af samfundsdebatten er en af de største inspirationskilder for revyforfattere. Revytekster skal ligesom journalistik helst handle om problemer og hykleriNyhedsmedierne og kommentarfelterne på Facebook er guld for revyforfattere på jagt efter ideer til revytekster. Det fortalte Carl-Erik Sørensen, hovedforfatter på Cirkusrevyen, og Jacob Morild, kunstnerisk leder og tekstforfatter bag EsbjergRevyen og chef for Cafe Liva i mange år.

"Den frelste mening er altid sjov at gøre grin med, og den findes i hele det politiske spektrum. Man skal bare læse Politiken hver dag og blande op med lidt Information og Berlingske," forklarede Jacob Morild på Dansk Journalistforbunds Fagfestival.

Der er 14 sommerrevyer i Danmark, og revygenren har ifølge Jacob Morrild fået en revival sammen med den politiske satire.

"I stedet for at følge med i nyhedsstrømmen kan man gå ind og se en revy eller høre radiosatire. For mange unge er for eksempel Jon Stewart den primære nyhedskilde. Det er et sted, hvor man kan tjekke ud, hvad der er sket – og man kan drikke sig en kæp i øret uden at være journalist."

Carl Erik Sørensen forklarede, at han syntes, det var sjovest at skrive revytekster med lidt kant. Det værste for en revyfofatter er et samfund uden udfordringer og problemer, der trænger til at blive taget under behandling.

"Det er heller ikke sjovt at spille helt i en teaterforestilling. Det bliver lidt for fersk."

Jacob Morild forklarede, at revyer især henvender sig til et voksent publikum. Men der er også interesse blandt unge.

"Jeg hørte to unge komme ud fra Cirkusrevyen, hvor den ene sagde, at det var ligesom Live fra Bremen – bare med voksne mennesker."

Carl Erik Sørensen sagde, at meningen med satire leksikalt set er at spotte og forhåne, så de personer, det handler om, forbedrer sig.

"Men det lykkes jo aldrig. En revytekst har aldrig flyttet en stemme."

0 Kommentarer