Politisk redaktør kritiserer logeformand

Formand for Folketingets Presseloge burde forsvare journalisterne, i stedet for at udsende en reprimande for jagten på et svar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Det mener den politiske redaktør på Berlingske Tidende.

Formand for Folketingets Presseloge burde forsvare journalisterne, i stedet for at udsende en reprimande for jagten på et svar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Det mener den politiske redaktør på Berlingske Tidende.

Fokus blev endnu en gang flyttet hen på pressen og væk fra regeringens problemer, da formand for Folketingets Presseloge, Henning Olsson, sendte en reprimande til journalisterne på Christiansborg for deres metoder, da de forsøgte at få et svar ud af integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

Politisk redaktør for Berlingske Tidende Bjarne Steensbeck mener, at Henning Olsson fik pressen til at fremstå langt værre, end den var, da han offentligt skældte medlemmerne af presselogen ud. I stedet burde han have holdt sig til at kritisere ministeren for ikke at svare på yderst relevante spørgsmål.

»Det er rigtigt, at man ikke skal hoppe op i en sofa eller hoppe to mand ind i en rullende elevator, hvor der i forvejen står én, hvilket var det, der skete. Det er der sagt undskyld for. Men han kan ikke sende sådan en reprimande ud på baggrund af det,« siger Bjarne Steensbeck.

Hvis ikke pressen må blive ved med at følge efter en minister, der ikke vil svare på centrale spørgsmål, mener Bjarne Steensbeck ikke, at det giver mening, at pressen er til stede på Christiansborg.

»Her er der tale om en minister, der nærmest er ved at ryge ud af regeringen, og så skal pressen da have lov til at blive ved med at insistere på at få et svar,« siger Bjarne Steensbeck.

Formand for presselogen Henning Olsson overdrev lidt i sin beskrivelse af journalisternes jagt for at fremme forståelsen, men han står ved hvert et ord, han har sagt og skrevet i den sag.

»Jeg synes, at Bjarne Steensbeck har misforstået sagen, eller også er sagens alvor ikke gået op for ham. Det fremgår af mit brev, at jeg er enig med de kolleger, der mener, at Birthe Rønn Hornbech ville gøre det lettere, hvis hun ville udtale sig. Når hun så ikke vil det, så må man et eller andet sted erkende, at det vil hun ikke, og så må jagten stoppe. Hvor den grænse går, er meget individuelt, men grænsen må trækkes. Det handler om vores tilstedeværelse på Christiansborg,« siger Henning Olsson.

Lige nu og her mener Henning Olsson ikke, at journalisterne er i fare for at blive smidt ud af Christiansborg, fordi politikerne også har en interesse i, at de er til stede. Men på sigt kan der godt være en risiko for, at journalister ikke får samme frie adgang til folketingspolitikerne som i dag.

»Man er bare nødt til at acceptere, at Christiansborg er en arbejdsplads for politikerne. Den erkendelse må afspejle sig i metoderne,« siger Henning Olsson.

Bjarne Steensbeck mener, at Henning Olsson er hoppet på både Folketingets formands og Birthe Rønn Hornbechs limpind, når han giver dem ret i, at pressen gik over stregen.

Steensbeck bemærker, at det sidste årtis tilsvarende jagt på socialdemokratiske formænd ikke før har fået formanden for presselogen til at udsende advarsler. Til det svarer Henning Olsson, at de sager skam også er noteret.

»Det er jo en udvikling, der foregår, og som langsomt er taget til, og som har at gøre med, at der er flere medier og flere platforme. Journalisterne skal hele tiden levere til både net og live-tv. Det pres, er jeg overbevist om, er med til at øge spændingerne. Så kommer denne konkrete anledning så til at tage det op,« siger Henning Olsson.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har i dag efterlyst, at pressen selv finder frem til spilleregler på Christiansborg for at undgå kaotiske tilstande. 

Læs også om Journalistforbundets holdning i sagen.

1 Kommentar

Erik Staffeldt
22. MAJ 2008
Re: Politisk redaktør kritiserer logeformand

Bjarne Steensbeck overser vist, at han og hans kolleger ikke ejer en særlig ret til at opføre sig som det passr dem i Folketinget.

Selvfølgelig havde indegrations- og kirkeministeren gjort sig selv en tjeneste ved at udtale sig, da der opstod et misforhold mellem hendes udsagn og regeringens holdning. Men kan man slet ikke have en smule forståelse for, at hun var i en endog meget presset situation. Ifølge visse iagttagere hang hendes ministertitel i en tynd tråd. Skulle hun ikke indrømmes en smule fred til at finde sine egne ben. Herregud sagen kan vel tåle en eller flere timers omtanke.

Det er ikke fair at kræve svar på alle spørgsmål her og nu fra politikere. Svarene vinder i værdi ved at få tid til at blive overvejet. Det glemmer mange journalister, når de kræver svar her og nu. Og det går ud over deres seriøsitet. Informationsværdien svækkes af de hurtige og ofte uigennemtænkte svar, som afkræves politikere.

Steensbeck har vist heller ikke fået ind under huden i Folketinget - han er måske ikke så gammel i gårde - at pressen er GÆST i parlamentet. Pressen ejer ikke Folketinget, der er politikernes arbejdsplads først og fremmest. Og Steensbeck ved jo nok selv, hvordan han forventer, at gæsterne hos ham selv opfører sig, ikke?