Politisk pres for landskampe til alle

EU-direktiv skal sikre landskampe på landsdækkende kanaler som DR og TV 2, hvis det står til oppositionen. Men Viasat er ikke bekymret.

EU-direktiv skal sikre landskampe på landsdækkende kanaler som DR og TV 2, hvis det står til oppositionen. Men Viasat er ikke bekymret.

Fra begge sider af Folketinget lyder der nu krav om, at alle danskere skal kunne se fodboldlandsholdets kampe på tv. Både Socialdemokraterne, SF, de Radikale og Dansk Folkeparti ser gerne, at landskampe bliver vist på de landsdækkende kanaler og ikke på små niche-kanaler. Det skriver Politiken i dag.

»Det er vigtigt at holde fast i de få ting, som rent faktisk endnu kan samle nationen på tværs af forskelligheder. Derfor bør landskampe blive vist på DR og TV 2, når de har national interesse,« siger medieordfører for Socialdemokraterne Mogens Jensen til Politiken.

Når det danske landshold til oktober spiller sine to sidste udekampe i EM-kvalifikationen, er det Canal 9, der har rettighederne. Kanalen når kun ud til omkring 28 procent af de danske fjernsyn, og det er ikke godt nok, mener politikerne.

Politikernes udmelding kommer, efter at EU i februar vedtog et direktiv, der fastslår, at de enkelte medlemslande kan udvælge særligt vigtige begivenheder til at blive vist på landsdækkende tv. Dermed kan den danske stat i teorien sikre, at landskampe ikke bliver vist på små kanaler som Canal 9 eller TV3 Plus, men derimod på landsdækkende kanaler som DR og TV 2.

Men selskabet Viasat, der blandt andet står bag de danske kanaler TV3 og TV3 Plus, er ikke umiddelbart bange for, at EU-direktivet fra februar ændrer noget. For selv om politikerne gerne så, at DR og TV 2 fik rettighederne til de danske landskampe, er der stadig et stort men: De udenlandske rettighedshavere.

»Og hvis de ikke kan få opfyldt deres krav, finder de jo bare på noget andet – streamer kampen på nettet eller lignende. Så det er meget svært at regulere på dette område,« sagde Peter Nørrelund, sportschef i Viasat, dengang til Journalisten.dk.

Kulturminister Per Stig Møller afventer resultatet af et udvalgsarbejde, der skal komme med forslag til, hvordan en dansk ordning for tv-transmissioner af vigtige begivenheder kan strikkes sammen.

0 Kommentarer