Politisk flertal freder P6 Beat og P8 Jazz

Et politisk flertal bestående af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og regeringen har besluttet at videreføre P6 Beat og P8 Jazz

Et politisk flertal er nået til enighed om at redde de to DAB-kanaler P6 Beat og P8 Jazz.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen mellem partierne giver DR 15 millioner kroner årligt i 2022, 2023 og 2024, som skal gøre det muligt at videreføre de to kanaler, som stod til at lukke ved udgangen af året som følge af besparelser på DR.

“Ved at bevare P6 Beat og P8 Jazz skaber vi ro om miljøerne omkring alternativ rytmisk musik og jazz. Samtidig får radiolytterne fortsat glæde af en journalistisk formidling af disse genrer, der går i dybden med fortællingen om musikken og kunstnerne,” siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.

Finansieringen til de to radiokanaler kommer fra det såkaldte ‘merlicensprovenu’, som er ifølge kulturministeriet er overskydende licensmidler i forhold til fordelingen af licensindtægterne for 2020.

Hos Det Konservative Folkeparti har man tidligere meldt ud, at DR selv måtte finde løsningen på at drive de to kanaler videre. Derfor vækker dagens politiske aftale forundring hos partiets medieordfører, Birgitte Bergman:

“Jeg synes, det er helt vildt som regeringen pumper penge ind i DR. At man ikke mener, at der inden for en økonomisk ramme med flere milliarder korner og sløjfede besparelser er penge til at redde kanalerne er dårlig økonomistyring. Og det er ikke fordi, jeg ikke synes, at P6 og P8 skal have det liv, de skal have, for det synes jeg bestemt.”

Afgørende for musikalsk gennembrud 

P6 Beat har i det første halve år af 2021 gennemsnitligt haft 156.000 ugentlige lyttere, mens P8 Jazz har haft gennemsnitligt 120.000 lyttere om ugen. Det fremgår af et svar fra kulturminsiter Ane Halsboe-Jørgensen til Folketingets Kulturudvalg.

Flere danske kunstnere har den seneste tid givet udtryk for, at P6 Beat og P8 Jazz har været afgørende for deres gennembrud.

Gramex har i forbindelse med den seneste tids debat om kanalens fremtid udgivet tal for, hvor meget dansk musik kanalerne spiller.

De seneste fem år har 69-75 procent af musikken på P8 Jazz dansk, mens P6 Beat spiller næsten halvt/halvt dansk og udenlandsk musik svingende fra 46 til 49 procent over de seneste 5 år.

Kanalernes fokus på dansk musik afspejler sig også i kanalernes mest spillede numre. På P6 Beat var 61 af de mest spillede numre i 2020 danske, mens det på P8 Jazz var 76 af de 100 mest spillede numre, der var danske.

0 Kommentarer