Oppositionen: DR må selv finde pengene til P6 og P8

Opdateret 10:36: Kort tid efter udgivelsen af denne artikel landede et politisk flertal bestående af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og regeringen en aftale om at videreføre kanalerne.

Opdateret 10:36: Kort tid efter udgivelsen af denne artikel landede et politisk flertal bestående af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og regeringen en aftale om at videreføre kanalerne. Læs den historie her.

Der er på nuværende tidspunkt ikke politisk flertal for en økonomisk redningskrans fra Christiansborg til DR-kanalerne P6 Beat og P8 Jazz.

Flere partiers medieordførere fastholder over for Journalisten, at DR selv bør være i stand til at finde de omtrent 20 millioner kroner til at køre kanalerne videre.

“De må finde det inden for eget budget. Det er et prioriteringsspørgsmål for DR og bestyrelsen, om man vil beholde kanalerne, og det burde man godt selv kunne løse,” siger Dennis Flydtkjær, der er medieordfører for Dansk Folkeparti.

Også Venstre, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige har meldt tydeligt ud, at DR selv må løse udfordringen.

“DR får 3,7 milliarder skattekroner. Hvis de ikke ønsker at bruge 20 millioner på to radiokanaler, så handler det ikke om penge, men om ledelsens beslutninger,” skriver medieordfører Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige.

DR vil have politisk bevilling

DR’s kulturdirektør, Henrik Bo Nielsen, sagde tirsdag i et interview til Berlingske, at kanalernes overlevelse afhænger af en politisk bevilling.

I starten af september figurerede de to kanaler dog ikke i regeringens finanslovsudspil. Kanalerne har i 2020 og 2021 kørt videre på en ekstrabevilling på 15 millioner kroner, som regeringen afsatte til at udskyde lukningen af P6 Beat og P8 Jazz. Torsdag afholder DR stormøde om kanalernes fremtid.

Flere af medieordførerne nævner, at de gerne ser kanalen fortsætte, men at det ikke skal være Christiansborg, der bestemmer det.

Efter udgivelsen af denne artikel landede et politisk flertal bestående af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og regeringen en aftale om at videreføre kanalerne.

I september slog Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær, ellers fast i et interview i musikmagasinet Gaffa, at han ikke ville holde hånden under kanalerne længere:

“Hvis det står til os, så er tiden kommet til, at de to kanaler, ligesom DR’s andre radiokanaler og tv-kanaler, er en prioritering inden for DR’s eget budget.”

Enhedslisten: Gak i låget

På den anden side er De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten indstillet på at finde en løsning for radiokanalerne, som fik en ekstrabevilling til at køre videre i 2020 og 2021.

I september kaldte Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard i Gaffa udmeldingen fra Socialdemokratiet for “gak i låget”:

“Grunden til, at jeg siger det på den måde er, at vi besluttede jo at sætte penge af til dem i 2019. Det var faktisk det første møde, vi overhovedet havde hos kulturministeren. Der besluttede vi at sætte penge af til kanalerne for året 2020, og når vi ikke satte penge af længere end det, så var det, fordi vi regnede med, at der kom medieforhandlinger. Og i 2020 satte vi penge af for 2021, og det giver jo ikke nogen mening, hvis man så bare vil lukke dem nu.”

Administrerende direktør i Danske Medier Mads Brandstrup havde meget gerne været meldingen fra DR foruden.

”Det er hverken mig, min nabo eller Folketingets finansordførere, der er programredaktører på DR. Det er alene DR’s ledelse,” skrev han onsdag i et debatindlæg i Berlingske.

”Derfor er DR’s efterårstradition en urimelig situation at bringe politikerne i. Og det er en uansvarlig forvaltning af det ansvar, DR som statsinstitution med en årlig driftsbevilling på 3,5 milliarder kroner er blevet betroet,” skriver Mads Brandstrup.

P6 Beat har i det første halve år af 2021 gennemsnitligt haft 156.000 ugentlige lyttere, mens P8 Jazz har haft gennemsnitligt 120.000 lyttere om ugen. Det fremgår af et svar fra kulturminsiter Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Folketingets Kulturudvalg.

0 Kommentarer