Socialdemokraterne åbner op for, at Pressenævnet skal have mulighed for at uddele bødestraf.
Om kort tid mødes Folketingets partier for at diskutere mediestøtten. I den forbindelse foreslår Socialdemokraterne hårdere straf til medier, som bryder pressens etiske regelsæt.
Det skriver jp.dk.
»Man burde overveje at give pressenævnet mulighed for at uddele bøder,« siger gruppeformand Mogens Jensen (S).
Han håber, at en eventuel bødestraf føre til færre fejlbehæftede historier.
»Der har været mange eksempler, men det, som jeg stadig har på nethinden, er manden fra Herning, som blev udråbt som morder med billede på forsiden, selv om han var uskyldig. Det er den slags forhold, som bør stoppes,« siger Mogens Jensen.
Den to år gamle mordsag fra Herning, hvor en uskyldig mand endte på forsiden af Ekstra Bladet, førte til debat om mediernes ansvar. Allerede dengang var flere politiske partier positive overfor skærpede regler. I dag modtager oppositionen Socialdemokraternes udspil positivt.
»Der har været nogle grelle eksempler, hvor mennesker har fået ødelagt deres liv, fordi de uberettiget er blevet hængt ud. Samtidig siger flere danske virksomheder, at de undlader at klage til pressenævnet, fordi det ikke kan betale sig. Det er en god idé at give pressenævnet flere beføjelser,« siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) til jp.dk.
Hvis en historie har vist sig ikke at holde vand, skal aviserne ifølge Socialdemokraterne ikke kunne nøjes med en rettelse på side 17.
»Vi har set nogle eksempler på, at folk bliver hængt ud i historier, som viser sig at være usande. Efterfølgende bliver det så berigtiget på side 17 med en lille notits. Det skal stoppes. Hvis en forsidehistorie bliver kendt usand, er det altså på forsiden, at berigtigelsen skal bringes,« siger Mogens Jensen
Dansk Journalistforbund finder ikke forslaget fornuftigt.
»I det øjeblik, politikere vedtager, at ting skal stå på en helt bestemt side i avisen, går de ind og påvirker redigeringen. Så har vi ikke længere den redaktionelle frihed, som er vigtig for en fri og uafhængig presse. Medierne skal selv løse problemerne,« siger formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.