Stævning

Politisk flertal afviser at gribe ind i By & Havns retssag mod medie

Alternativet kalder det ”vanvittigt” og ”helt uhørt”, at et offentligt ejet selskab lægger sag an mod et medie

På et møde sent torsdag eftermiddag besluttede Borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus ikke at gribe ind i et sagsanlæg mod Ingeniøren.

Politikerne skulle tage stilling til sagen, efter at medlem af borgerrepræsentationen for Alternativet Emil Sloth Andersen havde stillet forslag om at få stoppet By & Havns stævning mod Ingeniøren.

Byudviklingsselskabet, der er 95 procent ejet af Københavns Kommune, indgav i juni en stævning af Ingeniørens chefredaktør og redaktionschef. Selskabet krævede 50.000 kroner i erstatning fra mediet for at have bragt en leder med korruptionsanklager.

Men det var ifølge Emil Sloth Andersen fra Alternativet både udansk og unødvendigt.

”Vi mener, at det er en smule udansk, at man som politiker eller myndighed lægger sag an mod den, der kritiserer en. Hvis man hele tiden skal sprede ringe af frygt i medielandskabet, risikerer vi at hæmme ytringsfriheden,” forklarede han i juli til Journalisten.

”Løber en koldt ned ad ryggen”

Men den holdning er et politisk flertal i Borgerrepræsentationen altså ikke enig i.

Kun Alternativet og Enhedslisten stemte for forslaget om at arbejde for at droppe sagen, mens resten af borgerrepræsentationen stemte imod.

Og det ærgrer Emil Sloth Andersen fra Alternativet.

”Det er helt uhørt, at et 100 procent offentligt ejet selskabet lægger sag an mod et medie. Det er slet ikke noget, man plejer at se på dansk grund. Det løber jo én koldt ned ad ryggen, og politikerne på Københavns Rådhus burde sige, at nu er det kommet for vidt. Det er trist, at det ikke skete,” udtaler han.

Har afvist kaffemøder og modsvar

Den omstridte leder blev bragt i Ingeniøren den 28. april i år under overskriften ”Lynetteholm-undersøgelse endte i et korrumperet mørkekammer”.

Det er blandt andet brugen af ordet ’korrumperet’, der har fået By & Havn – som har ansvaret for byggeriet af Lynetteholmen – til at reagere på lederen med en stævning. Konkret har selskabet stævnet de to redaktører for æreskrænkelse efter straffelovens § 267.

Stævningen kom på trods af, at Ingeniøren har rettet og beklaget lederen i den efterfølgende avis, ligesom den hurtigt blev rettet på ing.dk. Ingeniøren har desuden flere gange tilbudt og opfordret By & Havn til at komme med en replik – eller modsvar – til lederen.

”Det har de ikke taget imod. De har heller ikke taget imod, at vi har tilbudt dem at komme forbi mediehuset til et kaffemøde, hvor vi kunne forklare, hvordan vi laver journalistik, og hvor de kunne pege på, hvad de mener, vi har misforstået,” har chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard tidligere fortalt.

Men ifølge et skriftligt svar fra By & Havn fremsendt fra selskabets kommunikationschef tilbage i juli har man her oplevet ”meget ringe lydhørhed hos Ingeniøren”. Ifølge kommunikationschefen har de desuden i en række tilfælde oplevet at være afskåret fra at blive hørt om kritik af By & Havn.

”Ingeniøren valgte derefter på lederplads at bringe anklager om korruption og mistanker om magtfordrejning. Dette kan ikke repareres af et modsvar fra den anklagede part,” forklarede han dengang til Journalisten.

0 Kommentarer

Læs også

Søgsmål

“Man skal leve med meget som embedsmand, men…”: Direktør ville have leder slettet

28. JULI 2023
Søgsmål

By & Havns sagsanlæg mod medie koster indtil videre 140.000 kroner

27. JULI 2023
Søgsmål

Ingeniøren tilbød flere gange modsvar og kaffemøde inden stævning

06. JULI 2023