search

Politikere ser positivt på mediestøtte til podcast

Venstres medieordfører, Britt Bager, melder om en ”positiv stemning” i kulturudvalget i forhold til øremærkede støttemidler til podcast-produktion. Konservative og Enhedslisten bakker op

Der er politisk lune vinde i forhold til mediestøtte til podcast. En række partier siger til Journalisten, at de er åbne for, at lydproduktioner også kan få støtte.

I dag findes der umiddelbart ingen steder at hente støttemidler til podcastproduktioner, hverken i form af mediestøtte eller kulturstøtte, som Journalisten beskrev i sidste uge.

Repræsentanter for interesseorganisationen Center for Podcasting var i forrige uge i Folketinget for at fremlægge det problem for kulturudvalget sammen med et ønske om øremærkede podcaststøttemidler.

Og de budskaber er ikke faldet på tør jord.

”Der er ingen tvivl om, at vi synes, man bør støtte podcast. Den public service, man producerer, kan lige så godt komme som podcast som på andre platforme,” siger Venstres medieordfører, Britt Bager.

Beder jo ikke om så meget

Hun peger på, at den forrige regering kom med et medieudspil, der havde en større public service-pulje, og at nogle af disse midler netop var øremærket lyd-indhold. Det forslag var der imidlertid ikke flertal for efter valget.

Center for Podcasting ønsker sig også, at der i kunststøtteordningen laves en søjle, der handler om lyd, og det er Britt Bager som udgangspunkt også åben for. Hun nævner, at Center for Podcasting havde gjort indtryk med et eksempel på en podcast, der siden har udviklet sig til en film – Anders Matthesens ’Ternet Ninja’, der er blevet en enorm succes.

”Der har de også fat i noget. Det er et kæmpe beløb, der bliver afsat til kunststøtte, og det er jo ikke super meget, de beder om. Så jeg ser det som rimeligt, at de bliver del af en pulje,” siger hun.

Hun oplevede generelt en god stemning i kulturudvalget.

”Jeg oplevede, at der var en positiv stemning i udvalget, og jeg har ikke hørt nogen partier sige, at podcast ikke bør kunne få støtte. Så jeg har et håb om, at vi kan blive enige bredt i Folketinget,” siger Britt Bager.

Opbakning fra Enhedslisten og Konservative

Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, ser også positivt på podcaststøtten.

”Vi synes sådan set, at public service-puljen skal have et bredere anvendelsesområde, ikke kun i forhold til podcast, men også andre medier.”

Han mener, at det oplagt bør være i public service-puljen, podcastere skal kunne søge støtte.

”Public service-puljen giver støtte til produktioner, mens mediestøtten gives til medier. Men altså …  udgangspunktet er, at vi i Danmark skal støtte medier – publicistiske medier og public service. Så er det finere madlavning, om det er den ene eller den anden pulje.”

Når podcast ikke har været skrevet ind i nogen støtteordninger, skyldes det, at mediet først de senere år er blevet udbredt både i forhold til brugere og producenter, vurderer Søren Søndergaard.

”Sidste gang vi lavede medieaftale, var jo for fire-fem år siden. Da havde podcast et helt andet niveau end i dag og var meget tæt forbundet til et medie. Men nu ser vi, at produktionen af podcast i høj grad sker uafhængigt af andre medier.”

Også Konservatives medieordfører, Birgitte Bergmann, melder sig klar til at diskutere podcaststøtte.

”Jeg er åben for at kigge på det med podcast. Mediebilledet ændrer sig jo nærmest hurtigere, end vi når at sætte punktum, så der er behov for en åben dialog om, hvor der er behov for støtte. Podcast er jo et voksende og interessant medie og noget, mange lytter til.”

Journalisten har også talt med Radikales medieordfører, Jens Rohde. Han var dog ikke til stede, da Center for Podcasting havde foretræde for kulturudvalget, og han har ikke taget stilling til spørgsmålet, siger han.

Kommentarer
7
Niels Riis Ebbesen
16.12.19 13:05
Det er godt nok utroligt, som journalister hele tiden kan opfinde nogle nye produkter, der må ha’ mediestøtte for at kunne overleve, er de danske journalister virkelig så ringe, at de slet ikke kan lave noget, som kan sælges på helt alm. markedsvilkår.
Fremhævet af Journalisten
Søren Brunsgaard
16.12.19 16:48
Hej Niels.

Kan ikke helt læse om, du er imod støtte til medier og kultur helt generelt eller blot mener, at det også må være muligt at lave journalistik osv. på kommercielle vilkår.

Vi er ligesom et klart flertal i den danske befolkning for både medie- og kulturstøtte.
Det vi prøver at problematisere er, at lyd udenfor radioerne er udelukket på forhånd, hvilket gør at danskerne ikke får den lydjournalistik og -indhold, de fortjener.

Det vi argumenterer for i første omgang er, at midlerne skal uddeles på fair vis og at journalistik ikke behøver være skreven for at det kan få mediestøtte.
Podcasting lever lige nu kun på kommercielle vilkår, men ligesom alle andre brancher bør der være kommercielt indhold, men også det som bliver til ved hjælp af støtte.

Mvh.
Søren Brunsgaard
Center for Podcasting
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
16.12.19 19:59
Hej Søren

Jeg er principielt i mod alle former for subsidier og støtteordninger, da det skaber et afhængighedsforhold, hvor dem der modtager støtten, mere eller mindre bevidst tager nogle behørige hensyn til dem der bevilger støtten.

Du kan ikke sige, at der er klart flertal i den danske befolkning for medie- og kulturstøtten, men du kan påstå, at de politikere som danskerne har valgt, synes det er en god idé, og det er nok med den bagtanke, at mediestøtten er et godt styringsværktøj, som giver den til enhver tid siddende regering fred og ro for pressen.

Hvis alle subsidier og støtteordninger blev afskaffet, så ville vi lynhurtigt få et mediebillede, som 100% vil afspejle forbrugernes interesser og ønsker, og det ville være meget mere objektivt end det nuværende system, hvor det er nogle få smagsdommere som beslutter, hvilke medier der skal støttes og dermed tilbydes til danskerne.
Fremhævet af Journalisten
John G
16.12.19 20:51
Jeg synes der skal tænkes grundigt over, hvem der kan komme i betragtning til støttemidler.

Lige nu flokkes rigtigt mange større medier om podcast. Sådanne medier modtager ofte MANGE penge fra støtteordninger. Skal de også kunne få snablen ned i denne kasse?

Jeg synes en ordning skal støtte underskoven af uafhængige producenter. Dem som ikke har en kendis, stort medie eller multikoncern i ryggen.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
16.12.19 22:18
Hej John G

Sådan en udvælgelse kan ikke ske uden noget smagsdommeri, og dem der er gode i dag, kan falde af på den og være dårlige i morgen, eller omvendt.

Mediestøtten favoriserer de etablerede medier, og når et medie får støtte så bliver det automatisk etableret, og der bliver skabt en ond cirkel, som dræber underskoven med de nye ideer.
Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
18.12.19 07:37
@Niels Riis Ebbesen - din tese er god, men den holder bare ikke. Og da slet ikke i virkeligheden. Hvis vi skulle føre tankerne helt ud, ville intet i samfundet kunne fungere, da vi jo alle i et eller andet omfang er (også økonomisk) afhængig af hinanden. Hvis du kunne føre en form for sandhedsbevis for, at medie- og kulturstøtte giver nogle "produkter", der ikke er objektive eller retvisende, ville du have en pointe, men du har (som så mange, mange andre her i samfundet) nogle "synsninger", som du har lov til at have og give udtryk for, men "synsninger" er ikke altid sandheder.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
19.12.19 13:51
Hej Henrik Lind Jørgensenet er godt nok en omgang sludder som du her får fyret af, det er simpelthen en naturlov, at støtteordninger og subsidier langsomt men sikkert kvæler al initiativ og kreativitet.


Prøv f.eks. at se på alle aviserne, de har snorksovet i mange år, og medens de har levet godt af mediestøtten og momsfritagelsen, så er der andre aktører som er løbet med alle boligannoncerne, jobannoncerne, brugtbilsannoncerne og de privates køb/salg annoncer, der tidligere kunne fylde flere sektoner i de store dagblade.

Se også på landbruget, det er pakket ind i støtteordninger og subsidier, og resultatet er, at dansk landbrug er en elendig forretning, de 20.000 landbrugs nettoeksport er mindre værd, end den eksport som to-tre af de store industrivirksomhedder kan præstere.

Og hvis der skal ydes mediestøtte til podcast, så ender det op med, at dem der producerer podcast bruger al deres energi på, at får skrabet mest mulig støtte hjem, frem for at de målretter energien på, at de skal lave et godt produkt som kan sælges.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen