Både SF's medieordfører Holger K. Nielsen og den konservative kulturminister Per Stig Møller tager klar afstand fra Henrik Sass-Larsens trusler om at pille ved mediestøtten til de borgerlige medier. (Opdateret)
Henrik Sass Larsen var tidligere i dag ude med riven efter de blå medier i Danmark. Han mener, at mediebilledet i Danmark har en borgerlig slagside, og det skader den demokratiske debat.
»Berlingske, Jyllands-Posten og senest Børsen har satset massivt i forhold til den borgerlige meningsdannelse og giver ikke rum og plads til nogen som helst anden form for tænkning. Det synes jeg vitterligt er et stort samfundsproblem. Her ligger en vigtig kulturkamp, som vi må tage,« siger Henrik Sass Larsen til Information.
Henrik Sass Larsen leger med tanken om at fjerne portostøtten til Berlingske for at afbalancere den politiske debat.
Men den slags tankespind bryder de sig ikke om ovre i Kulturministeriet.
»Det betyder, at en rød regering vil sidde og sortere medierne, kunsterne og kulturpersonerne efter politisk farve. Det bryder med alt det, vi har bygget op om armslængde og om, at kulturlivet og demokratiet skal leve frit og uden diktat fra politikerne,« siger Kulturminister Per Stig Møller (K) til Politiken.
Også fra den røde fløj kan Henrik Sass-Larsen høre kritiske røster. Hos SF er man enig i, at der er overvægt at borgerlige medier i Danmark, men medieordfører Holger K. Nielsen mener samtidig, at staten skal holde sig fra at straffe borgerlige medier for at være højreorienterede.
»Det er en helt forkert tænkning, at politikerne skal ind og pille ved mediestøtten baseret på opinionskriterier. Det er jeg meget uenig i,« siger Holger K. Nielsen til Berlingske.
»Staten skal ikke ind og blande sig i den fire presse i Danmark. Det er et totalt skråplan,« siger han.
Hos de Konservative er medieordfører Rasmus Jarlov klar til at gå så langt som at udelukke Socialdemokraterne fra efterårets forhandlinger om Mediestøtten. Han mener ikke, man kan diskutere med folk, der vil fordele mediestøtte efter sindelag.
»Det er udemokratisk og uværdigt at ville lede et demokrati, når man ikke kan tåle at blive kritiseret af pressen. Det er lidt tøset, at man ikke kan tåle, at der er en fri presse, som forholder sig kritisk til det, man laver,« siger Rasmus Jarlov til Dr.dk.
Opdateret 12.07 med Udtalelser fra Rasmus Jarlov.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Debatten giver i det mindste en mulig forklaring på, at lejesvende altid er røde?
De blå der potentielt kunne have været til leje, er ikke tilgængeligede, da de er blevet købt ;-)
Der er al mulig grund til at reflektere over de nuværende støtteordninger.
Mediestøtten er åbenlyst selektiv, idet der ydes støtte til papirbaserede daglige udgivelser, mens udgivelser med udkommer med andre udgivelsesfrekvenser eller leveret på anden vis end fysisk med post eller bud, ikke støttes. Mediestøtten sker både direkte i form af portostøtte, og indirekte i form af selektiv momsfritagelse. De forskelle i udsalgspris der forekommer mellem udgivelser der er støtteberettigede og de der ikke er, er ganske betragtelige.
Medier der subsidieres af staten, er i sagens natur ikke frie. De er blevet købt og betalt, og bliver det løbende. Branchen indretter sig på de vilkår, magthaverne dikterer. Dvs. på de politiske herskeres nåde.
Det er en smagløs og urimelig stramning at hævde, at medierne ligefrem har været til fals eller har ladet sig bestikke, men ikke desto mindre er ordningen og dermed er afhængighedsforholdet til de politiske herskere en realitet.
Junigrundloven fastslog ganske viseligt, at censur ingensinde måtte kunne genindføres. Det bastante krav er markant, da det vistnok er det eneste virkeligt klare og entydige udsagn i forfatningsdokumentet. Censuren er da heller ikke blevet genindført. Men viljen til at kritisere parnasset, er blevet stækket med andre og mere subtile metoder.
Henrik Sass Larsen undskylder sig med, at hans kommentar blot var en joke. Det er muligt - men Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen nåede at erklære sig enig med ham. Og det var ingen joke. Men denne - og tidligere - sager om mediestøtten viser jo tydeligt, at hvis man betaler for musikken, så vil man også bestemme, hvad der skal spilles. Derfor er mediestøtte farlig for en fri presse og bør afskaffes. Det er svært at bide den hånd, der fodrer en...
Valgkampen udkæmpes fra dør til dør. Rød og blå blok har for længst indledt krigen om stemmerne i et slag, hvor der ikke tages fanger. Begge parter bruger den brændte jords taktik, hoveder hugges af, snigskytter plaffer løs i alle retninger.
Også mod egne geledder og fødder.
Som når Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen skyder sig i begge fødder i Dagbladet Information. Her citeret fra artiklen "S-profil blæser til kulturkamp mod borgerlige medier":
"S-profilen står til en tung ministerpost, hvis rød blok vinder valget, og selv om en ny regering næppe vil fratage Berlingske eller andre 'borgerlige medier' deres statsstøtte, afholder det ham ikke fra at true med det.
»Jeg får nok ikke lov til det. Men jeg kunne godt tænke mig det,« siger han."
I artiklen udpeger Sass Larsen aviserne Berlingske, Jyllands-Posten og Børsen som aviser, der har "satset massivt i forhold til den borgerlige meningsdannelse".
Men læs lige sætningen fra Sass Larsen igen: »Jeg får nok ikke lov til det. Men jeg kunne godt tænke mig det.«
Uha, det vækker vrede. Medier skælder ud. Politikere skælder ud. Henrik Sass Larsen forsøger uden effekt at pifte ballonen ved fesent at sige, at "det var en joke". Den undskyldning vender jeg tilbage til.
Den konservative medieordfører, Rasmus Jarlov truer med at aflyse forhandlinger med Socialdemokraterne om medieforliget:
"Vi må opgive at få et bredt forlig, hvis de kommer ind i forhandlingerne med et ønske om at fordele støtte efter sindelag", siger Rasmus Jarlov til politiken.dk.
Udtalelserne får Venstres Ungdom til at se rødt:
- Henrik Sass Larsen opfører sig uværdigt for et medlem af Folketinget, og hans forslag minder om DDR-censur, hvor politikerne lukker munden på kritiske medier, siger VU-formand Jacob Engel-Schmidt til B.dk.
Også De Konservatives gamle ronkedor kulturminister Per Stig Møller melder sig på banen og bruger den helt store pensel til at male Sass Larsens socialistiske fanden op på væggen:
"Det er et meget, meget uhyggeligt forslag. Det betyder, at en rød regering vil sidde og sortere medierne, kunsterne og kulturpersonerne efter politisk farve. Det bryder med alt det, vi har bygget op om armslængde og om, at kulturlivet og demokratiet skal leve frit og uden diktat fra politikerne," siger kulturministeren til politiken.dk.
Per Stig Møller tager på rundtur i medierne med sin protest over Sass Larsens udmelding. Her til B.dk:
"Hvis en rød regering gør alvor af politisk ordfører Henrik Sass Larsens (S) tanker om at fratage borgerlige aviser mediestøtten, er det første skridt i retning af Sovjet-tilstande i Danmark.
(...)
- Det er en sovjetisk måde at ensrette befolkningen på at prøve at ensrette befolkningen på. Det er ikke bare en udansk, men det er også en antidemokratisk tankegang.Det er dybt usmageligt, siger Per Stig Møller og tilføjer:
- Det er en meget, meget uhyggeligt tankegang, for man skal have mediestøtte uanset hvilken politisk holdning man har.
- Det er et forsøg på at indskrænke ytringsfriheden ved at sige, at man straffer dem økonomisk, hvis de skriver noget, som ikke passer Socialdemokratiet. Det svarer til det gamle Sovjetunionen, siger Per Stig Møller.
Videre svirper kulturminister Per Stig Møller et smæk ud med "guilt by association" og "den der tier samtykker" og tørrer Sass Larsens udmelding af på S-formand Helle Thorning-Schmidt:
- Hvis ikke hun sætter ordføreren på plads, så er hun jo enig med ham, siger Per Stig Møller.
Nå. Men lad os lige tage et skridt tilbage og forsøge at få et overblik.
Den 16. marts 2007 klokken 11:10 udsendte Ritzau et telegram, hvor den daværende radikale partileder Marianne Jelved krævede kulturminister Brian Mikkelsen (K)'s afgang.
Ikke, at han gik. Men hvorfor krævede Jelved Brians hoved på et fad?
Fordi han i en mail til DR's generaldirektør Christian Nissen skrev følgende:
"Til formand for DR's bestyrelse Jørgen Kleener.
Dato 25.03.2003
Kære Jørgen
Blot til orientering så blev DR's dækning af regeringen og specielt Irak krigen taget op på ministermødet i dag, først under morgenmaden af mange ministre og dernæst under det formelle møde.
Der er meget stor utilfredshed med DR's dækning, som er meget ensidig - de har specielt set sig sure på et par kvindelige værter og Ole Sippel (som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen)
Det kom derhen til at udenrigsministeren mente at vi ikke burde privatisere TV2 som var fair i Irak dækningen, men snarere DR.
Netop det forhold er det stærkeste borgerlige argument mod privatiseringen af TV2.
Mange borgerlige mener at vi burde privatisere DR, som er anti regeringen, mens de ikke forstår at vi privatiserer TV2, som er positiv overfor regeringen.
Jeg ved godt, at det er svært for dig - i morges var jeg så i skudlinien, for det var pludseligt mit ansvar - men du skal have besked om regeringens holdning.
Jeg nævnte henvendt til statsministeren, at jeg løbende havde en fortrolig dialog med dig om tingenes tilstand. Og jeg havde indtryk af at bestyrelsen og Nissen tog det meget seriøst, men at problemet lå hos Lisbeth Knudsen.
Mvh. Brian"
Kan I se komikken? Brian Mikkelsen presser DR's bestyrelsesformand på det journalistiske indhold og udstiller navngivne medarbejdere - og citerer udenrigsministeren for at sige, at DR burde privatiseres.
Altså daværende udenrigsminister Per Stig Møller.
Her får vi altså udstillet en udenrigsminister Per Stig Møller, der bruger metoder, som senere af kulturminister Per Stig Møller beskrives som: "meget, meget uhyggelig", "bryder med alt det, vi har bygget op", "sovjetisk måde at ensrette befolkningen", "udansk", "antidemokratisk tankegang", "dybt usmageligt", "et forsøg på at indskrænke ytringsfriheden ved at sige, at man straffer dem økonomisk", "Det svarer til det gamle Sovjetunionen".
Det er muligt, at Per Stig kaster den første sten. Og den næste og den næste igen. Men han er langt fra ren.
Per Stig og Brian Mikkelsen var ikke de eneste, der truede DR på økonomien. Også daværende beskæftigelsesminister, nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var ude med riven. Ifølge tidligere DR-general Christian Nissen krævede Claus Hjort, at "der måtte ske noget med P1, nærmere bestemt med den politiske slagside i en række faste programmer, hvor der trængte til en udskiftning af medarbejderne".
Nå ja, og Venstre-missilet Jens Rohde sendte sms'er til Lisbeth Knudsen med lignende trusler om, at det ville koste DR i medieforligsforhandlingerne, hvis ikke DR makkede ret. Jens Rohde har i øvrigt også lagt pres på tidligere DR-general Kenneth Plummer i et forsøg på at inddæmme Guldbrandsens dokumentar "Den Hemmelige Krig":
»Det er en magtkamp. Det var politik på højeste niveau, og her var der virkelig en konflikt. Men jeg skal ærligt indrømme, at jeg gik over stregen i forhold til Kenneth. Var grov over for ham, da vi hørte, hvad der foregik omkring ' Den hemmelige krig'. Jeg sagde direkte til ham, at han skulle passe på, at andre ikke roede den kano, han sad i«, siger Jens Rohde i bogen om Kenneth Plummer.
Nuvel. Rohde er et sidespor, så tilbage til stregen: Efter at det kom frem, at Brian Mikkelsen overfor DR havde refereret Per Stig Møllers trusler om privatisering, reagerede Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen. Han kaldte det fuldstændig korrekt for "en magtfordrejning, som er helt uhørt i et demokrati med en fri presse."
Samme kan man, fuldstændigt med rette, sige om Henrik Sass Larsens ønske om at rundbarbere de borgerlige aviser på holdning og pengetank.
Og hvad sagde udenrigsminister Per Stig Møller så til sit forsvar, da han blev kritiseret for sine trusler mod DR?
"Hvad der uformelt i kanten af ministermøder måtte være sagt af sarkastiske og spøgefulde bemærkninger for fire år siden - herunder fra min side - skal selvfølgelig ikke tages for andet end netop det. Og det forbløffer mig ærligt talt lidt nu at se det drøftet og beskrevet i fuld alvor", skrev udenrigsministeren i en mail til Ritzau.
Med andre ord: Per Stig sagde nøjagtigt det samme som Sass Larsen:
'Det var en joke'.