Politikere nuancerer mediekritik efter praktik

De to politikere Jacob Bjerregård og Karsten Lauritzen var ude med riven efter de danske medier. Nu har de været i erhvervspraktik på Berlingske, og det "kalder på en nuancering af kritikken". De har fire råd til medierne.

De to politikere Jacob Bjerregård og Karsten Lauritzen var ude med riven efter de danske medier. Nu har de været i erhvervspraktik på Berlingske, og det "kalder på en nuancering af kritikken". De har fire råd til medierne.Jacob Bjerregård (S) og Karsten Lauritzen (V) var i maj ude med skarp kritik af den danske politiske journalistik, som de blandt andet kaldte »elendig« i et indlæg i Berlingske.

Du kan læse hele kritikken her.

Men Berlingskes chefredaktør svarede blandt andet ved at invitere de to politikere ind i avisens eget maskinrum – i erhvervspraktik for en dag.

Det har fået Lauritzen og Bjerregård til at nuancere deres kritik, lyder det i et nyt indlæg i samme avis. De starter dog med at slå fast, at anklagens grundlag stadig er det samme.

"I moderne politisk journalistik bliver alt for stor en del af kræfterne brugt på personsager, proces og redigering. Ikke på dybdeborende journalistik, research og substans. Det var anklagen fra vores side, og den står vi ved!" skriver de.

Alligevel har de altså lært mere om mediernes vilkår. Især er de to politikere imponerede over den løbende selvkritik på Berlingske.

"Det er positivt, at der er en spirende selverkendelse i den danske bladbranche, og vi vil meget gerne kvittere for dette. Efter en dag i chefredaktionens fodspor bed vi særligt mærke i den betydelige evaluering og selvkritik, der løbende pågår. Den journalistiske revselse og pertentlighed, der kan opleves i TV2's Presseloge, forekommer faktisk dagligt og i endnu højere grad på Berlingskes redaktion."

Herefter kommer fire helt konkrete råd til den danske mediebranche. Det lyder blandt andet, at der skal skabes mere tillid mellem journalister og embedsmænd, samt at der skal være mere substans og mindre proces.

De efterlyser også flere "virkelige eksperter".

"De virkelige eksperter må på banen: Modsat Morten Messerschmidt mener vi faktisk, at eksperter er en vigtig del af journalistikken. Der går dog 'ekspertitis' i den, når det er de samme travere, der trækkes af stalden, eller når eksperter spiller med fordækte kort om deres holdningsmæssige ståsted. Der er desværre mange dygtige forskere, der ikke ser det som deres opgave at udtale sig til pressen," lyder det.

Læs hele indlægget her.

0 Kommentarer