Facebooks lukkethed får nu tre danske medlemmer af Europa-Parlamentet på banen. De Radikales Morten Helveg Petersen forlanger, at Facebook bliver mere transparente.
»Hvem modererer? Hvor sidder de, og hvilke retningslinjer arbejder de efter?« spørger Morten Helveg Petersen, der er tidligere direktør i Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) og viceadm. direktør i Danske Medier.
Han har forståelse for, at det i praksis er svært for Facebook at skelne mellem indhold, som kan virke stødende, og indhold, som er i orden.
»Men når du har så stor udbredelse og en dominerende stilling, som tilfældet er her, så følger der også forpligtelser med,« siger Morten Helveg Petersen.
Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, kalder Facebook det største medie i verden.
»Og der er ikke en transparent linje i det, de foretager sig. Det viser, at vi må stille større krav til Facebook, fordi det er så dominerende,« forklarer han.
Skal håndteres som tobaksindustrien
Anders Vistisen mener, at ligesom EU har forbudt tobaksindustrien at sælge mentolcigaretter, skal EU bruges til at indføre bedre forbrugerbeskyttelse for Facebooks brugere.
»Det er jo folks eget indhold, de lægger op, og derfor skal der også være en beskyttelse af deres rettigheder,« mener han.
Morten Helveg Petersen mener også, at EU skal stille flere krav til Facebook.
»Det er ikke noget, Berlingske eller andre danske medier kan flytte alene. Det er et oplagt eksempel på en relevant sag for EU, fordi det går over landegrænser,« siger han.
Det handler om demokrati
Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre Morten Løkkegaard er »100 procent enig i«, at der skal gribes ind over for Facebook.
Morten Løkkegaard forsøgte i 2013 at sætte Facebooks retningslinjer på EU-kommissionens dagsorden i forbindelse med Facebooks censur af billeder fra Peter Øvigs bog 'Hippie'.
Dengang lød svaret fra kommissionen, at Facebook er en privat virksomhed, og derfor var et indgreb ikke muligt.
»Men når Facebook har 3 millioner brugere alene i Danmark, så handler det ikke kun om en privat virksomhed. Så er det politisk, fordi det angår vores kultur og demokrati,« siger Morten Løkkegaard.
Facebook er en smule doven
Han vil igen tage kontakt til kommissærerne for kultur, det digitale indre marked og den digitale økonomi for at finde ud af, hvad kommissionen vil stille op.
Han mener, at Facebook skal udsættes for politisk pres. Erfaringerne med Facebooks kovending i forhold til billedet af den vietnamesiske pige Kim Phuc viser, at Facebook bøjer af for vores pres, mener han.
»Facebook er en virksomhed, der er en lille smule doven. Går den, så går den. Derfor skal der være et politisk pres,« forklarer han.
Morten Løkkegaard forslår, at Facebook regionaliserer deres community standarder. I dag er retningslinjerne globale.
»Vi skal ikke have en fælles standard med facebookbrugere i Saudi Arabien. Det er en uacceptabel begrænsning af vores ytringsfrihed,« siger han.
Den Lille Havfrue var for nøgen
I januar 2016 blev socialdemokraten Mette Gjerskov forhindret i at poste et foto af Den Lille Havfrue. Ifølge Facebooks moderator viste billedet af statuen for meget nøgenhed.
Den Lille Havfrue er et af talrige eksempler på billeder, som Facebook har fjernet uden varsel.
Overtrædelse kan føre til karantæne. Journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen fik i 2013 for eksempel tre dages karantæne for et opslag med et billede af nøgne hippier.
For danske medier er Facebook en vigtig platform, fordi flere og flere danskere får deres nyheder via Facebook, fremgår det af "Reuters Digital News Report 2016".
En karantæne fra Facebook betyder med andre ord mindre trafik og færre annoncekroner.
Hvor går grænsen?
I går bad Journalisten Facebook om at vurdere, om otte konkrete billeder er en overtrædelse af Facebooks billedpolitik. På billederne kunne man blandt andet se Simon Spies’ morgenbolledamer, kunstneren Lene Adler Petersen uden tøj ved en happening på Børsen og logoet for Røde Mor.
Men Facebook ønskede ikke at forholde sig til Journalistens eksempler.
”Facebook kommenterer ikke konkrete eksempler. Jeg vil derfor igen henvise til Facebooks Community Standards,” lød svaret fra Alice Käck, Spotlight PR, på vegne af Facebook.
Modereres i den tredje verden
Søndag spurgte Jyllands-Posten Facebooks nordiske kommunikationschef, Peter Münster, om han vil vise de retningslinjer, Facebook anvender, når man sletter indhold.
»Nej, vi deler ikke vores retningslinjer, som løbende justeres,« svarede Peter Münster.
Ifølge Jyllands-Posten tjener Facebooks moderatorer nogle gange kun få dollar i timen. De befinder sig blandt andet i den 3. verden, hvor de skal gennemse op til 4.000 billeder i timen.
På Folkemødet deltog Dansk Folkepartis Anders Vistisen i en debat i anledning af Jakob Gottschaus dokumentarfilm 'Facebookistan' om Facebooks lukkethed.
»Filmen viste, at det er et problem, at de, der modererer, ikke kender den kulturelle kontekst. De mangler en forståelse for, hvad de har med at gøre,« siger han.
Forstår Facebook dansk kultur?
Journalisten har i dag spurgt Facebook:
”Når Facebook for eksempel har fjernet et foto af Københavns største turistattraktion, Den Lille Havfrue, viser det så ikke, at moderatorerne mangler kendskab til dansk kultur? Og at de har for travlt til at træffe en kvalificeret beslutning?”
Fannie Friberg fra Spotlight PR har sendt en mail, hvor hun ikke svarer på Journalistens spørgsmål.
Hun henviser til et svar, Jyllands-Posten fik i sidste uge. Her står der blandt andet, at Facebook har folk ansat, der forstår dansk.
"Vores medarbejdere, som modtager omfattende træning, er baserede på forskellige kontorer rundt omkring i verden og arbejder under ledelse af vores internationale hovedkvarter i Dublin. Vores team består af folk med modersmålsforståelse på en lang række sprog, herunder også dansk, fordi vi ved, at det sommetider kræves, hvis man skal kunne forstå den fulde mening af ordene,” lyder udtalelsen fra Facebook.
Fannie Friberg tilføjer, at Facebook har beklaget, at Den Lille Havfrue blev fjernet fra Mette Gjerskovs profil.
Artiklen er opdateret 15. september klokken 9.40 med kommentarer fra Morten Løkkegaard (V)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvis politikerne mener, at EU skal regulere og styre FaceBook, mener de så også, at EU skal regulere og styre, hvordan Berlingske og andre medier skal drive deres butikker…?
Hvis de danske og europæiske medier ikke kan li' den måde som FaceBook driver deres butik på, så står det dem frit for, at boykotte FaceBook, og etablere et alternativt konkurrende site.
Men det ville med garanti gøre meget stort indtryk på FaceBook, hvis samtlige europæiske medier valgte at boykotte FaceBook, og hvis så også lavede en reference blokering, så der kun kommer en hvid side op, med en kort besked om, at mediet ikke kan tilgås fra faceBook, hvis brugere på FaceBook laver et dybt link til en nyhed eller artikel, så vil det forvandle FaceBook til en klub for snik-snak.
Og mit gæt er, at det vil tvinge FaceBook til, at lave nogle seriøse og fornuftige aftaler med de europæiske medier.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen