
Thomas Rohden stiller op for Radikale Venstre og er stifter af Dansk-Kina-Kritisk Selskab. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kommunalpolitikere landet over har fået tilsendt et spørgeskema fra DR og Altinget, der står bag en kandidattest op til kommunalvalget. I den kan politikerne svare på en række spørgsmål om deres politik, så brugere hos DR og Altinget kan se, hvilke politikere de er mest enige med, inden de skal sætte deres kryds ved kommunalvalget.
Men det er ikke kun politik, der fylder i spørgeskemaet. Kandidaterne bliver også spurgt om, hvad deres favorit tv-program er, til deres favorit radioprogram/podcast, deres favorit-rejsedestination, deres yndlingsmusik og favoritfilm.
DR og Altinget beder i spørgeskemaet også kandidaterne om at svare på, hvilken bil vedkommende kører i, hvilken boligtype vedkommende bor i, og hvilke sprog ud over dansk politikeren taler.
Og det undrer nogle af de politikere, der har skullet udfylde spørgeskemaet. Blandt andet Thomas Rohden, der stiller op i Region Hovedstaden for Radikale Venstre.
”Der er først de klassiske spørgsmål, hvor man skal svare på alt muligt politisk om, hvad man mener, og hvor enig man er i nogle udsagn. Det er alt sammen fint og fornemt.”
”I tillæg til det er der så en hel kategori, der handler om mærkværdige spørgsmål om civilstatus og alt muligt, som jeg tænker er fuldstændigt ligegyldigt for sådan en test,” siger Thomas Rohden.
Fodbold eller tennis betyder ikke noget for politik
Han har valgt at udfylde svarene til de spørgsmål, der handler om politik, men har valgt ikke at svare på de personlige spørgsmål. Ikke fordi han er specielt privat anlagt.
”Jeg har ikke behov for at fortælle, hvad min yndlingsfilm er. Jeg skal ikke udfylde et spørgeskema om mit privatliv til DR og Altinget, og det siger intet om, hvorfor folk skal stemme på mig eller lade være,” siger han.
Kan det ikke være meget interessant for vælgerne at vide, hvis du går til valg på ikke at ville have forurenende biler i byen, men selv kører en gammel Peugeot 307, eller hvis du siger, at seksuelle krænkelser skal stoppe, mens dine yndlingsfilm er lavet af Harvey Weinstein?
”Jeg skal selvfølgelig ikke kunne udelukke, at der er nogen, der står med sådan en hyklerisk kontrast mellem deres politik og deres privatliv, men jeg er hverken til Harvey Weinstein eller dieselbiler. Men om jeg er til fodbold eller tennis, er ligegyldigt i den her sammenhæng,” siger Thomas Rohden.
Skal ikke afgøre krydset
Også i Viborg har Venstre-borgmester Ulrik Wilbek undret sig godt og grundigt over de private spørgsmål fra DR og Altinget.
”Jeg har ikke svaret på det. Det er alt for personligt, og alt for tæt på. Det er fuldstændigt uinteressant for modtageren, og nogle af spørgsmålene er decideret irrelevante for politik,” siger Ulrik Wilbek.
Ulrik Wilbek forklarer, at han altid har forsøgt at skærme sig selv, sin familie og sit privatliv fra offentlighedens søgelys, og han kan slet ikke se, hvorfor det kan være relevant for vælgerne at vide.
”Jeg synes simpelthen, at det er forfærdeligt, hvis det er det, der skal afgøre, hvem man stemmer på. Det er først og fremmest derfor, jeg ikke vil svare,” siger han og tilføjer:
”Det interessante er, hvad jeg vil gøre for kommunen, og det kan jeg fortælle på andre platforme.”
Det er Altinget og DR, der i fællesskab har udarbejdet spørgsmålene. Hos DR fortæller Kristian Basballe, producent for kommunalvalget i DR Nyheder, at DR ikke har planer om at bruge de personlige oplysninger på deres platforme.
Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør for Altinget, forklarer, at idéen er opstået, efter at svenske SVT gjorde sig gode erfaringer med det, fordi folk gerne ville videre mere om kandidaterne.
”Derfor har vi taget det med. Men det er vigtigt at sige, at det ikke har indflydelse på kandidattesten, og hvordan man bliver matchet.”
Et mere komplet billede
Kandidattesten fungerer sådan, at politikerne har udfyldt deres svar til en række politiske spørgsmål, og at de kan udfylde deres mærkesager. På den anden side kan brugerne på dr.dk og altinget.dk ligeledes besvare spørgsmålene, og på baggrund af de svar kommer testen op med et resultat om, hvilke politikere brugeren er mest enig med.
Svarene på de mere personlige spørgsmål vil ikke fremgå i sammenligningen af kandidatens og brugernes synspunkt, men i stedet ligge under hver politikers profil, som man kan se nærmere på, hvis man som bruger har lyst til det.
”Vi ser det som en mulighed for at tegne et mere komplet billede af de politikere, der er med i kandidattesten, men det har ikke betydning for selve testfunktionen. Det er noget, vi gør som et forsøg, og så må vi på den anden side evaluere, om det er noget, som er vellykket,” siger Jakob Nielsen.
”Jeg synes i øvrigt, at kandidattesten både med afkrydsningsholdninger og mulighed for at skrive mærkesager er noget af det mest substansfyldte journalistik, der findes, så jeg er ikke bange for, at vi bliver for poppede,” tilføjer han.
Vil have mindre makrel og Cola Zero
Thomas Rohden fra Radikale Venstre mener imidlertid, at de personlige spørgsmål bidrager til en tendens i politik, han er træt af. Nemlig det store fokus på politikeres makrelmadder og indtagelse af Cola Zero.
”For tiden er der en ting med, at politik skal blive personificeret. Vi skal vide, at Inger Støjberg drikker Cola Zero, og at Mette Frederiksen spiser makrelmadder. Måske er der brug for mindre af det og ikke mere af det.”
”Der er noget problematisk i, at de her valgtests skal indgå i sådan et reality game, hvor jeg skal fortælle den danske befolkning, hvad min yndlingspodcast er, og om jeg har en kæreste. Det har intet at gøre med det, jeg laver,” siger han.
Jakob Nielsen mener dog ikke, at Altinget og DR er med til at bidrage til den tendens.
”Det tror jeg også står klart for kandidaterne, når de ser det, for det er ikke det, der bliver blæst ud i hovedet på folk. Det er noget, der kommer til at stå, hvis man dykker mere ned i, hvem kandidaten er,” siger han.
Heller ikke hos DR ser Kristian Basballe et problem med spørgsmålene.
”Som sagt er det vigtigt at slå fast, at det er helt op til kandidaterne, om de svarer på spørgsmålene eller ej. Jeg har som sådan ikke noget problem med at spørge til emner, der kan være med til at tegne et bredere billede af kandidaterne,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.