Arbejdsmiljø

Politiker kalder medarbejder ”lille pus” efter tweet om dårligt arbejdsmiljø

”Det overskrider grænserne for, hvad politikere kan tillade sig, når man overfuser en medarbejder på den måde,” siger fagforenings forperson

Camilla Gregersen er tæt på målløs og har svært ved at finde ord, der er stærke nok til at dække over hendes forargelse.

Hun er forperson for fagforeningen DM og kunne fredag læse med, mens et af medlemmerne af fagforeningen fik reaktioner på et tweet om dårligt arbejdsmiljø i Københavns Kommune. Reaktioner, som Camilla Gregersen frygter vil afskrække andre offentligt ansatte fra at tale med journalister om problemer på deres arbejdsplads.

Tweetet var skrevet af Morten Vikær, der i dag er konsulent i Kultur- og Fritidsforvaltningen i kommunen, hvor han tidligere har været pressekonsulent.

”Jeg, der har været sygemeldt i mere end to måneder fra arbejdspladsen, mener, at det handler om et sygt arbejdsmiljø, der har tilladt krænkende adfærd med åbne øjne,” skrev han på X med link til en artikel fra Berlingske.

”Mand dig op, lille pus”

Artiklen fra Berlingske beskriver, at 16 ud af 17 menige medarbejdere har forladt deres stilling i direktions- og ledelsessekretariatet, efter at Mia Nyegaard (R) satte sig i borgmesterstolen i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune for godt 1,5 år siden.

Folk bliver bange. De kan se, at hvis de stiller op i den offentlige debat og udtaler sig til medier, kan de blive udsat for nedværdigende kommentarer fra nogen i en magtposition.
Camilla Gregersen, forperson for DM

Ifølge Berlingske har de 16 medarbejdere enten sagt op, har bedt om at blive forflyttet eller er blevet overflyttet i forbindelse med ændringer i organisationen. Sideløbende har Mia Nyegaard været kritiseret for at have været skyld i et dårligt arbejdsmiljø i forvaltningen.

Men det er altså ikke helt unormalt, udtaler Niels Peder Ravn, konservativt medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune.

”Det er kendt fra det private erhvervsliv – når der kommer en ny chef, er det en ny måde at se tingene på, og så er der nogle medarbejdere, der beslutter sig for at ville noget andet,” sagde han til Berlingske:

”Så jeg ser det her som en positiv ting,” tilføjede han.

Det var den formulering, der fik Morten Vikær – der altså har været sygemeldt fra sin stilling i forvaltningen og siden har skiftet arbejdsområde i kommunen – til at reagere på X.

Modreaktionen fra Niels Peder Ravn kom prompte:

”Mand dig op, mand. Mindre projektmageri og fingermaling er klædeligt i en forvaltning, som fyrer skattepenge af. Tag dig sammen, lille pus,” svarede han blandt andet medarbejderen.

Principiel sag om ytringsfrihed

Det er de kommentarer, der fik Camilla Gregersen til at spærre øjnene op.

”Det overskrider grænserne for, hvad politikere kan tillade sig, når man overfuser en medarbejder på den måde. Det skal hverken ske mundtligt på arbejdspladsen eller på sociale medier,” siger Camilla Gregersen.

Hun ser det som en helt principiel sag, når hun ser et medlem af fagforeningen blive beskrevet og talt til på den måde. Nemlig om offentligt ansattes ret til ytringsfrihed, også når det gælder deres arbejdsplads, når de vel at mærke udtaler sig på egne vegne.

”Det gør vores medlem her. Jeg vil ikke sidde overhørig, at en politiker tryner vores medlem eller andre ansatte.”

Jeg håber at have været med til at skræmme Morten Vikær fra at løbe med hele eller halve sandheder på Twitter.
Niels Peder Ravn, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for De Konservative

Det principielle i sagen stopper for Camilla Gregersen ikke ved den konkrete sag, hvor Morten Vikær har beskrevet arbejdsmiljøet i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Hun frygter, at det vil bidrage til en tavshedskultur, som hun i forvejen ser som udbredt. Berlingskes dækning af arbejdsmiljøet under Mia Nyegaard, som i høj grad beror på anonyme kilder, er et godt eksempel på, at medarbejdere ikke tør fortælle offentligt om problemerne.

”Der er enorm selvcensur på arbejdspladser generelt, fordi man ikke har lyst til at stille sig frem. Man bliver bekymret for at blive set som en, der giver problemer eller er vanskelig. Men i mine øjne er det enormt modigt at stå frem med navn, og dem, der gør det, burde have en medalje i symbolsk forstand,” siger hun.

”For folk bliver bange. De kan se, at hvis de stiller op i den offentlige debat og udtaler sig til medier, kan de blive udsat for nedværdigende kommentarer fra nogen i en magtposition.”

Må kunne tåle en replik

Niels Peder Ravn forklarer, at han sjældent er på Twitter, men så sig nødsaget til at svare Morten Vikær, da han følte sig sat ind i en sammenhæng, hvor han lignede en, der bifaldt, at medarbejdere var stoppet på grund af dårligt arbejdsmiljø.

”Det gider jeg ikke finde mig i. Og hvis han er mand nok til at citere mig på Twitter, må han også være mand nok til at få en replik. Det har åbenbart også hjulpet, for nu er han bakket og siger, at han ikke har nævnt den politiske ledelse,” siger Niels Peder Ravn.

Niels Peder Ravn peger på, at Morten Vikær efterfølgende har skrevet, at det er den administrative ledelse, der har ansvaret for at sikre et godt arbejdsmiljø, og at det at diskutere, ”hvilket arbejdsmiljø den administrative ledelse har accepteret og at stikke den politiske ledelse i ryggen er to meget forskellige ting”.

Niels Peder, når du siger, at dine kommentarer har hjulpet, rammer det vel meget godt hovedet på sømmet i forhold til, at Camilla Gregersen frygter, at dine kommentarer kan være med til at skræmme andre offentligt ansatte fra at dele deres oplevelser med dårligt arbejdsmiljø?

”Jeg går ikke rundt og diskuterer med offentligt ansatte, heller ikke på Twitter. Men jeg håber at have været med til at skræmme Morten Vikær fra at løbe med hele eller halve sandheder på Twitter. Hvis han skal citere mig på Twitter og sætte mig ind i en kontekst, skal det være den rigtige kontekst.”

”Det, der er usandt, er, at han citerer mig i en artikel, der handler om, hvorvidt der er problemer i den politiske ledelse. Det mener jeg ikke, at der er.”

Nu handler hele den her sag om arbejdsmiljø. Synes du selv, dine kommentarer bidrager til et godt arbejdsmiljø?

”Nej. Det synes jeg ikke, de gør. Jeg indrømmer blankt, at jeg godt kan blive lidt polemisk. Men hvis man er mand nok til at kalde mig ud på et forkert grundlag på Twitter, ligger man, som man har redt. Han kunne bare have ladet være,” siger Niels Peder Ravn, der ser det som sin opgave at ”give forvaltningens ledelse den autoritet, der gør, at ledelsen kan køre en god og effektiv forvaltning” og derudover ikke har et ansvar for arbejdsmiljøet.

Så du mener ikke, at man kan tale om, at du kan være med til at skræmme offentligt ansatte fra at fortælle om det, de mener er dårligt arbejdsmiljø?

”Jeg håber sådan set, at der kommer det ud af den her sag, at man tænker sig en ekstra gang om, før man farer ud med beskyldninger, og at man lægger regningen det rigtige sted,” siger Niels Peder Ravn, der i det store hele mener, at al balladen om Mia Nyegaards ledelsesstil handler om, at hun som ”den nye sherif i byen” bliver jaget af medarbejdere, der har været vant til en anden ledelse.

0 Kommentarer