I går blev forslaget til den nye offentlighedslov førstebehandlet i Folketinget. Op til behandlingen har en række journalister været kritiske over for forslaget, som de mener vil indskrænke pressens muligheder for at kontrollere magten.
Det har været småt med mediepersoner, der har rost den nye lov. Det skyldes ifølge folketingsmedlem for Det Radikale Venstre Jeppe Mikkelsen, at de journalister, der er positive over for den nye lov – eller gerne vil vinkle mere positivt i dækningen af den, ikke tør gøre det af frygt for repressalier fra journalistkolleger.
Det fortalte Jeppe Mikkelsen, der er fortaler for den nye offentlighedslov, da han i går var på Folketingets talerstol i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget:
»Flere journalister er kommet til mig i fortrolighed. De har enten været positive over for selve loven, eller også har de bare været interesseret i at dække offentlighedsloven fra en mere positiv eller anderledes vinkel, end det ellers har været tilfældet i mediebilledet. Men de har ikke turdet give deres mening til kende. Ganske enkelt på grund af frygt for de repressalier, det måtte føre til blandt deres kolleger i journalistmiljøet. Det synes jeg er tankevækkende,« sagde Jeppe Mikkelsen fra talerstolen(15.57.55).
Journalisten.dk har efterfølgende bedt ham uddybe udtalelsen – både telefonisk og via Twitter.
Via Twitter svarede Jeppe Mikkelsen på spørgsmålet om, hvor mange det handlede om: ”Det er få. Ikke mange,” selv om han på talerstolen brugte betegnelsen »flere journalister«.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeppe Mikkelsens udtalelser er vist først og fremmest rettet mod de mange utilfredse stemmer i det radikale bagland.
Radikale Venstre har således måttet gøre vold på selve partiets hjerteblod for at kunne tilslutte sig lovforslaget. Og det er bestemt ikke gået upåagtet hen i baglandet.
I en helt anden sammenhæng, så har der været spekuleret meget i, hvorfor vedtagelsen af offentlighedsloven tilsyneladende skal hastes igennem, og helst uden væsentlig debat om konsekvenserne om loven.
Her er det værd at lægge mærke til, at Kammeradvokatens redegørelse om de juridiske aspekter ved en mulig grnforhandling om den såkaldte Nordsøaftale, der gang på gang er blevet udskudt, nu ligger klar i en næsten færdig juridisk redegørelse, hvis indhold dog kun kendes af de ledende ministre i regeringen (læs: undtaget erhvervs- og vækstministeren).
Som følge af den nye vækstpakke er en genforhandling af aftalen nu skudt til 2043 og det er af forskellige talspersoner fra regeringen i går og i dag blevet forsøgt udlagt som en ærgelig, men nødvendig konsekvens af de rent juridiske forhold, underforstået at regeringen simpelthen ikke havde noget valg.
Men så længe hverken folketingets øvrige partier, eller offentligheden (læs: pressen) for den sags skyld, kender til redegørelsens konklusioner, så ved vi reelt ikke, hvad begrundelsen har været for at udskyde genforhandlingen til når Helle Thorning Schmidt og Bjarne Corydon engang er gået på pension.
Spekulationerne om at udskydelsen af en genforhandling af aftalen er en rent politisk beslutning fremfor en ærgelig juridisk nødvendighed, bliver således ikke manet i jorden af regeringens ihærdige spinforsøg.
Og såfremt offentlighedsloven vedtages i sin nuværende form, så er vi tillige afskåret fra nogensinde at finde ud af om regeringen siger sandheden om bevæggrundene for at udskyde genforhandlingen af aftalen, endsige kende til Kammeradvokatens juridiske vurdering af de kontroversielle dele af aftalen fra 2003.
Sad på nettv og hørte hans baglæns rygsvømning (der var flere bemærkelsesværdige argumenter i den del af debatten, jeg fulgte med i) og tænkte bare: Hvis nogle journalister kan se det positive i den lov, kommer de da frem med det. Jeg frygter ikke repressalier, og det gør de færreste i vores stand nok.
Hvis vi er uenige i noget fagligt, skal vi nok komme frem med det, hvis vi gider. Det har ikke noget med "turde" at gøre. Min påstand.
Respekt for Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Normalt ikke partier, jeg deler så meget tankegods med, men i dette tilfælde: Hvor er I bare fornuftige!
Vi har lavet en Facebook-gruppe for borgere, der er imod den nye offentlighedslov:
http://www.facebook.com/NejTakTilDenNyeOffentlighedslov
/Anders Højsted
Flere radikale er kommet til mig i fortrolighed. De har givet udtryk for, at Jeppe Mikkelsen er en stor, stor begavelse, men de tør ikke sige det højt af angst for at blive til grin i offentligheden. Det synes jeg er tankevækkende
Flere radikale er kommet til mig i fortrolighed. De har givet udtryk for, at Jeppe Mikkelsen er en stor, stor begavelse, men de tør ikke sige det højt af angst for at blive til grin i offentligheden. Det synes jeg er tankevækkende
Flere