Kilder

Politiker boykotter ’Debatten’ på DR2: ”Da det skete tredje gang, skældte jeg ud”

Aflysning på aflysning med kort varsel har fået SF’s Lisbeth Bech-Nielsen til at droppe at medvirke i Clement Kjærsgaards program. Og hun er ikke alene med oplevelsen

Ekstremt uklædelig, respektløs og dårlig stil.

Det er nogle af de ord, Lisbeth Bech-Nielsen fra SF bruger til at beskrive, hvorfor hun har besluttet ikke længere at medvirke i DR2-programmet ’Debatten’.

Tirsdag skrev hun et tweet, hvor hun forklarede, at hun ikke længere deltager, fordi hun ligesom mange andre gang på gang har oplevet at blive inviteret som gæst i programmet for så senere at blive aflyst igen. Ofte sker det med kort varsel.

”Nogle gange er man nærmest på vej ud ad døren, når det sker,” siger Lisbeth Bech-Nielsen til Journalisten.

”Alene inden for det sidste halve år har jeg oplevet det tre gange i streg. Første gang sagde jeg ’bare ærgerligt’. Anden gang sagde jeg, at jeg ikke syntes, det var i orden, men da det skete tredje gang, skældte jeg decideret ud. Det er simpelthen dårlig stil og respektløst over for folks tid,” siger hun.

Tager gæsterne som gidsler

Og tilsyneladende er Lisbeth Bech-Nielsen langtfra alene med den oplevelse med ’Debatten’. I kommentarfeltet under hendes tweet skriver flere figurer i den offentlige debat, at de også selv er blevet aflyst flere gange.

En af dem er Mette Abildgaard fra Konservative.

”De har i flere år behandlet folk træls’. Har påtalt det for dem tusinde gange. Mangel på respekt for folks tid og behov og planlægning. Orker det også sjældent,” skriver hun.

Over for Journalisten uddyber hun, at hun masser af gange i de syv år, hun har siddet i Folketinget, har oplevet at blive aflyst kort før deadline, få ændret temaet og i det hele taget holdt hen i uvished.

”Jeg er helt med på, at de jo har et kæmpe puslespil, der skal gå op. Men jeg tror også bare, at de har lavet et system, der er så komplekst, at de tager gæsterne lidt som gidsler,” siger Mette Abildgaard.

Hun har ikke som Lisbeth Bech-Nielsen helt droppet at medvirke. Men hun har i lang tid sendt et klart signal til redaktionen om, at hun kun medvirker, hvis hun kan få en klar melding fra starten.

”Jeg synes faktisk, at det i en periode har betydet. at de er mere klare i mælet om, hvilke forbehold der er i aftalen,” siger Mette Abildgaard.

Aktualitet kræver smidighed

I DR har redaktionschef for Debat, Kultur og Lyd Mette-Line Thorup ikke haft mulighed for at stille op til interview. Men hun forklarer i et skriftligt svar, at det ikke er et spørgsmål om manglende respekt for folks tid, men om fleksibilitet i arbejdsprocessen.

”Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil vide i så god tid som muligt, om man skal være gæst i ’Debatten’ eller ej. Derfor forsøger vi altid at skabe de rette forventninger til deltagelsen, når vi kontakter vores mange kilder,” skriver hun.

Men hun forklarer, at der kan ske meget fra mandag til torsdag aften, hvor debatten sender. Nye emner kan overtage dagsordenen, ny information kan kræve nye vinkler i programmet osv. Dertil kommer, at en del inviterede gæster ikke svarer eller kan være forhindret i at møde op.

”Derfor kan redaktionen ikke afvente svar fra de inviterede, før nye inviteres. Men med alt det sagt; hvis gæsterne af den ene eller anden årsag har brug for svar tidligere, så prøver vi altid at finde en løsning på det,” skriver Mette-Line Thorup.

Hun understreger, at tilrettelæggerne altid forsøger at invitere til ’Debatten’ med det forbehold, at de vender retur med endeligt svar om deltagelse ved frokosttid torsdag.

”Vi vil ikke lave aftaler for så at bryde dem,” skriver redaktionschefen.

Oplever det ikke med andre medier

Lisbeth Bech-Nielsen ærgrer sig over situationen, fordi hun synes, at ’Debatten’ er et vigtigt program, når man som politiker vil ud med sin politik. Hun har været folketingspolitiker i 10 år og optræder tit i medierne.

”Men jeg synes ikke, jeg oplever den respektløshed over for folks tid andre steder i medieverdenen. Og det er ekstremt uklædeligt – specielt for et program på en public service-station,” siger hun.

Kan der ikke være det argument, at ’Debatten’ jo har et format med mange medvirkende, der gør, at det endelige setup kan ændre sig?

”Nej, det synes jeg ikke har nogen gang på jord. Men jeg tror, at deres selvopfattelse er, at de er en helt særlig institution. Mange andre programmer skal jo også have et lineup til at gå op, og der oplever jeg bare ikke det her,” siger Lisbeth Bech-Nielsen.

0 Kommentarer