Politikens medarbejdere skal på 180 læserbesøg

Politikens medarbejdere – redaktionelle og kommercielle – skal de næste uger gennemføre 180 hjemmebesøg hos avisens læsere. »Mediemæssig grundforskning,« siger chefredaktør Christian Jensen, som selv besøger en læser i Køge i næste uge

Politikens journalister og redaktører tager i de kommende uger på 180 besøg hjemme hos læserne sammen med de kommercielle medarbejdere. Formålet er at komme tættere på læserne, fortæller chefredaktør Christian Jensen.

»Vi er som medier og journalister akkurat lige så stærke som relationen til vores læsere. Der er virkelig opbrud i medievanerne for øjeblikket. Nu åbner vi døren på Rådhuspladsen og går ud for at møde læserne der, hvor de er. Hvordan læser de Politiken? Hvor meget læser de, hvad læser de? Er det print eller digitalt? Det er en form for mediemæssig grundforskning,« siger han til Journalisten.

Politiken har både i avisen og på nettet i en periode inviteret læserne til at skrive ind, hvis de har lyst til at få en journalist og en kommerciel medarbejder på besøg. Der har været overvældende interesse – 786 tilbagemeldinger i skrivende stund, fortæller Christian Jensen.

»Det foregår på den måde, at en journalist eller redaktør tager en kollega med fra den kommercielle afdeling. Så har de nogle spørgsmål med, som vi gerne vil have besvaret, så det bliver en reel feltundersøgelse af læserne.«

Chefredaktøren skal til Køge

Han mener, det fysiske møde mellem avis og læser er vigtigt for loyaliteten.

»På Politiken siger vi, at vi gerne vil være et åbent hus i dialog med læserne. Den tydeligste måde at gøre det, er et fysisk møde. Det tror jeg endnu mere på i den digitale virkelighed, som er så flygtig. Vi er grundlæggende nysgerrige på, hvordan vi kan gøre relationen med læserne stærkere. Nu inviterer vi os selv indenfor,« siger han.

Christian Jensen skal også selv på et hjemmebesøg allerede i næste uge.

»Personligt skal jeg til Køge i næste uge og besøge en læser, som har holdt avisen lige så længe, som jeg har været på denne jord, nemlig siden 1972.«

Hvert fjerde besøg uden for hovedstaden

De svar, som medarbejderne får, vil ligge til grund for avisens udvikling i 2017.

»Resultaterne tapper ind og bliver grundlaget for et større udviklingsarbejde, som vi kombinerer med traditionelle analyser baseret på segmenter, målgruppeanalyser og så videre. Samlet bliver det afsæt for udviklingen af Politiken i næste fase. Vi udlodder ikke til læserne, hvordan Politiken skal se ud, men vi inviterer dem med på en lytter,« forklarer Christian Jensen.

57 procent af avisens læsere bor i København, hvor Politiken holder til på Rådhuspladsen.

»Mange har en opfattelse af, at vi er en københavneravis. Det er vi også meget, men 25 procent af vores hjemmebesøg bliver uden for hovedstadsområdet,« lover Christian Jensen.

Et andet formål med projektet er at få journalister og kommercielle medarbejdere til at mødes.

»Vi er ét hus med ét fælles projekt foran os, hvad end man er ansat på redaktionen eller i de kommercielle afdelinger. Derfor er det også et klart signal om, at den gensidige forståelse af hinandens opgaver er afgørende for at være et moderne mediehus i 2016.«

En avis er afhængig af loyale læsere

Christian Jensen forventer også, at projektet vil få betydning for det redaktionelle indhold i avisen, når journalister og redaktører kommer ud og taler med læserne. Men det er for tidligt at sige, hvad betydningen bliver. Dog vil Politiken løbende skrive om læsermøderne og dele oplevelserne på sociale medier.

Du siger, at I skal i dialog med læserne. Er det her udtryk for, at I har været for lidt i dialog med dem indtil nu?

»Det er udtryk for, at vi går nye veje for at få en stærkere relation til vores læsere i en tid, hvor enhver avis er afhængig af mange og loyale læsere,« siger Christian Jensen.

Men er det udtryk for, at I har været for lidt i dialog med læserne indtil nu?

»Det er udtryk for, at vi gerne vil endnu mere i dialog. Politiken har altid været i dialog med læserne. Vi har læserarrangementer og har engageret os i by- og kulturlivet. Politiken er en udadvendt og levende avis. Nu går vi et skridt længere og ind i stuerne hos vores læsere.«

Modtaget med fugtige håndflader

Christian Jensen fortæller, at projektet er blevet modtaget med spænding og en vis nervøsitet hos medarbejderne.

»Der er nogle, der siger, at det har givet lidt hjertebanken og fugtige håndflader. Hvad mon møder os derude? Alle er lidt spændte på det, og det er jeg også selv. Jeg tror, der er en udbredt kriller i maven, og det er godt.«

Han tilføjer, at det ikke er et tilbud, men et påbud for de 180 journalister og redaktører at tage ud og besøge en læser.

På Information, hvor Christian Jensen tidligere var chefredaktør, gør man også meget ud af de fysiske møder med læserne, blandt andet med åbne redaktionsmøder og møder mellem journalister og læsere.

Er det noget, du har båret ind på Politiken?

»Ja. På Information havde vi fyldt kantinen hver morgen, når vi havde åbne redaktionsmøder. Nu inviterer vi os selv ud. Ideen er inspireret af Aftenposten i Norge, som lavet noget lignende for et par år siden,« siger Christian Jensen.

0 Kommentarer