Politikens ledelse bragte forkert og ufærdig artikel

Politiken har under medarbejdernes strejke bragt en artikel, der var forkert, og en artikel, der brød deres egen aftale med læsernes redaktør. Chefredaktør erkender fejl i det ene tilfælde, men afviser at have handlet forkert i det andet

Politikens medarbejdere nedlagde tirsdag eftermiddag arbejdet på grund af to uventede fyringer. Ledelsen valgte at fortsætte med at lade avisen udkomme både på net og print trods strejken, og det har medarbejderne opfattet som en provokation:

”Ikke mindst i lyset af, at ledelsen har publiceret ufærdige og fejlbehæftede artikler. Endvidere har flere artikler ikke været sendt til citattjek, hvilket ellers er forudsat i Politikens etiske og journalistiske retningslinjer,” skriver medarbejderne i en udtalelse fra i går.

De henviser blandt andet til to tekster, hvor den ene er forkert, og den anden er i strid med avisens aftale med læsernes redaktør.

Politiken.dk bragte i går historien ”Klassisk københavner-café drejer nøglen om”, som handler om, at caféen Promenaden skulle lukke. Ifølge Journalistens oplysninger havde skribenten bag historien oprindeligt lagt den ned, fordi historien ikke kunne bekræftes, og artiklen var derfor ifølge Journalistens kilder ikke lagt klar i systemet.

Den udlægning bestrider chefredaktør Anne Mette Svane dog:

»Vi har været inde og tjekke i vores systemer, og den artikel lå markeret som om den var klar til publicering. Vi fik efterfølgende at vide fra flere kilder, at historien ikke passer og tog den af igen. Det er selvfølgelig beklageligt, men artiklen var lagt klar,« siger Anne Mette Svane.

Hun erkender dog blankt, at man lavede en fejl, da man i onsdagsavisen bragte læsernes redaktørs klumme Fejl og Fakta på side to. Den var ikke lavet færdig, da medarbejderne nedlagde arbejdet tirsdag eftermiddag. Alligevel fandt ledelsen kladden frem, redigerede den ned i passende størrelse og bragte den:

»Det at man bringer den, er efter min bedste overbevisning i strid med de regler, der gælder for mit arbejde. Nemlig at der ikke må pilles ved det, jeg laver,« fortæller Bjarne Schilling, der er læsernes redaktør på Politiken:

»Jeg er uafhængig af ledelse og medarbejdere, og hvis det skal give nogen mening, så skal man være sikker på, at det der står, det er der udelukkende en person, der står på mål for,« siger Bjarne Schilling, der understreger at han ikke har grund til at tro, at det er andet end en fejl, og at han har modtaget en undskyldning fra ledelsen.

Anne Mette Svane fortæller, at det ikke var med overlæg, at man fandt kladden frem og redigerede den ned til avisen:

»Vi havde ualmindeligt meget at se til tirsdag aften og meget få mennesker til at lave avisen. At teksten bliver redigeret er et udtryk for, at det sker under stort pres. Ikke fordi vi pinedød ville have Fejl & Fakta med i avisen. Jeg kan godt forstå, at Bjarne er vred, og han har fået en undskyldning,« siger Anne Mette Svane.

Kunne I ikke bare have ladet være med at udgive journalistik, når nu medarbejderne strejkede?

»Nu var vi en række chefer, praktikanter og honoraransatte som alle er journalister, så vi valgte at arbejde videre. Der har været en række store og vigtige historier de seneste to døgn, og det skulle ikke gå ud over læserne, at der var en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse,« siger Anne Mette Svane.

1 Kommentar

Ebbe Iversen
12. DECEMBER 2013
Stor sympati med Politikens
Stor sympati med Politikens journalister - man forstår jer og er solidarisk med jer!