På grund af fyring af to medarbejdere har journalisterne på Politiken besluttet at nedlægge arbejdet og er gået hjem. De mødes til fagligt møde igen onsdag klokken 10.00. Det fortæller Poltikens ansvarshavende chefredaktør, Bo Lidegaard.
Arbejdsnedlæggelsen kommer efter et fagligt møde på avisen i dag:
»Det kommer bag på mig, at de går til en overenskomststridig nedlæggelse,« siger Bo Lidegaard.
Årsagen til arbejdsnedlæggelsen er, at der forsvinder to stillinger på Ibyen-redaktionen.
Den ene medarbejder er DJ-medlem, den anden er mellemleder.
Det kan jo ramme alle
Lars-Bo Larsen fortæller, at han som tillidsrepræsentant var orienteret om fyring på forhånd, og han havde over for chefredaktionen argumenteret for, at der skulle findes en anden stilling til kollegaen.
»Men det ville man ikke. Og det er noget som er med til at gøre folk utrygge. Man møder på arbejde, alt er i orden, man er en fremragende kollega og hører ikke et kritisk ord. Alligevel bliver man ramt, og så kan det jo ramme alle. Det er jo ikke sidste gang, at redaktioner skal lægges om. Det er i hvert fald meldingen fra ledelsen.«
Sammenlignet med fyringsrunder på mange andre aviser er to fyringer jo er lavt antal.
»Det er kombinationen af at det er en god kollega, og at chefredaktionen ikke er parat til at finde en stilling til vedkommende, når vi har så mange løst ansatte, honoraransatte og tidsbegrænset ansatte. Vi synes det er ok med forandringer. Men der er masser af stilinger, som ikke er besat af fastansatte kolleger,« siger Lars-Bo Larsen
Ved hjælp af praktikanter, honoraransatte og chefer, som ikke er en del af medarbejderforeningen, vil Politiken fortsat forsøge udkomme på net og på papir i morgen.
»Det er en ekstra provokation på et tidspunkt, hvor de ikke burde provokere,« fortæller Lars-Bo Larsen.
I en udtalelse fra Politikens Medarbejderforening lyder det:
"Forsamlingen besluttede – trods tillidsmandens advarsel – at nedlægge arbejdet med øjeblikkelig virkning og at mødes igen onsdag 11. december kl. 10 for at diskutere situationen.
Det skete på baggrund af fyringen af en kollega, der uden forudgående advarsel blev afskediget i går. Forsamlingen finder, at fyringen er uforståelig set i lyset af, at den fyrede kollega har adskillige kompetencer, der kan bruges i andre jobfunktioner, og at han tidligere har vist sig fleksibel og omstillingsparat.
Forsamlingen mener, at Politikens journalistiske medarbejdere i det hele taget de senere år har demonstreret stor vilje til at omstille sig og gentagne gange har signaleret forståelse for, at ændringer medfører omplaceringer. Vi står over for store forandringer, og vi har nu grund til at tro, at der ikke er tale om en engangsforteelse. Vi ønsker at blive inddraget i og medvirke til de kommende omlægninger, og her medvirker fyringen ødelæggende for samarbejdet.
Forsamlingen finder det skræmmende og demotiverende, at en kompetent medarbejder bliver fyret uden forudgående varsel og ikke får tilbud om omplacering. Det har skabt en udbredt frygt blandt medarbejderne for, ’at man ikke ved, når man møder kl. 9, om man er fyret kl. 16’.
Forsamlingen finder det endvidere uforståeligt, at redaktionsledelsen vælger en fyring på et tidspunkt, hvor Politiken står over for et af sine største overskud nogensinde.
Forsamlingen opfordrer redaktionsledelsen til at genoverveje fyringen og tage kontakt til Politikens Medarbejderforening for at finde en løsning.
(Opdateret 15.16 med udtalelse fra medarbejderforening og 15:48 med interview med Lars-Bo Larsen)
10 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kere Rikke. Du har ret ;-)
@ Jeppe Sørensen: KERER sig ;-)
@lyng: Jo, det er da synd for ALLE, der mister indtægter eller arbejde, men nu er fundamentet for en avis/arbejdsplads normalt de fastansatte medarbejdere, og ikke en mindre antal medarbejdere, der i kortere perioder eller måske kun få gange bidrager til butikken. Det er vel fair, at man kærer sig om sine egne i første omgang.
-Vi synes det er ok med forandringer. Men der er masser af stillinger, som ikke er besat af fastansatte kolleger.
Sådan lyder det fra Lars-Bo Larsen. Underforstået, at det er i orden, at de løst ansatte, kontraktansatte og honoraransatte mister deres arbejde, men det er synd, når det er de fastansatte, som mister arbejdet.
Ulrikke: Jeg trækker mine ord i mig igen! Og må konstatere, at politikens praktikanter, honoraransatte og chefer ikke er alt for dygtige (- men nok lidt for hurtige)
Flere