
Jan Grarups arbejde tilbage til 2009 skal nu kulegraves. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dagbladet Politiken vil kulegrave Jan Grarups arbejde for avisen.
Det oplyser Politikens chefredaktør Amalie Kestler over for Journalisten.
”Vi har brugt meget tid og ressourcer den seneste måned på at undersøge og gennemgå Jan Grarups artikler. Det arbejde har involveret flere relevante redaktører, og nu udvider vi arbejdet og sætter gang i en grundig undersøgelse af Jan Grarups produktion,” siger hun.
Foreløbigt vil man undersøge alle Jan Grarups produktioner tilbage til 2009, hvor han stoppede som fastansat på Politiken. Siden har han freelancet for mediet.
Intern journalist står i spidsen
Det bliver den undersøgende journalist John Hansen, der kommer til at stå i spidsen for kulegravningen, oplyser Amalie Kestler.
John Hansen stoppede på Politiken i 2021, men skriver dog stadig for avisen.
Sådan en kulegravning kan jo også komme til at risikere at komme til at pege på jer selv og jeres ansvar i forbindelse med de historier, I har bragt fra Jan Grarups hånd. Hvorfor får I ikke en ekstern til at lave sådan en undersøgelse i stedet for en, der har været ansat på Politiken i mange år og stadig skriver for avisen?
”Vi har valgt at bede John Hansen om at lave den her gennemgang for os, fordi han er en dygtig og respekteret undersøgende journalist. Og han har fået frie hænder til arbejdet. Man kan jo altid diskutere, hvordan det skal gøres. Men vi synes, det er den rigtige tilgang,” siger Amalie Kestler.
Hvordan vil I konkret gøre det?
”John Hansen har fået frie hænder til det. Så det er egentlig ham, der skal tilrettelægge det arbejde, som han nu synes, det skal tilrettelægges. Og når der foreligger nogle konklusioner, så vil vi selvfølgelig orientere om det. Vi forventer, at arbejdet her bliver færdigt i løbet af oktober måned.”
Sagen eksploderer
Fotograf Jan Grarup har i flere uger været i vælten i de danske medier.
Sagen mod ham eksploderede tidligere på måneden, da Politikens chefredaktion udsendte en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at mediet stopper samarbejdet med Jan Grarup, når det gælder krigsbilleder fra Ukraine.
Det skete blandt andet, fordi det i sidste måned kom frem, at Jan Grarup brød ud af rollen som tilstræbt objektiv, da han i Ukraine i en skyttegrav på en mortergranat skrev navnene på to ukrainske teenagepiger, som kort forinden var blevet dræbt under et russisk angreb.
Siden kunne Weekendavisen og Ekstra Bladet i kølvandet på Jan Grarups egne udtalelser om at have deltaget i en krigshandling mod Rusland i sidste uge fortælle, at to ukrainske fixere anklagede Jan Grarup for yderligere usandheder i interviews givet til Politiken.
Også ’Reporterne’ på 24syv har påpeget en række upræcise og faktuelt forkerte oplysninger i Jan Grarups beretninger om sine oplevelser under dækningen af folkedrabet i Rwanda i 1994.
Hvorfor først nu?
Over for Journalisten forklarer Amalie Kestler, at man igangsætter kulegravningen, fordi man gerne vil blive klogere.
”Formålet er at få overblik og klarhed over, om der er ting, vi skal forholde os til.”
Men i sidste uge afviste du en systematisk og proaktiv undersøgelse og sagde, at I selvfølgelig ville forholde jer til mistanke eller tvivl om konkrete sager. Har I fået flere konkrete henvendelser?
”Jeg har ikke afvist det. Jeg har bare sagt, at vi ville forholde os til de ting, der kom ind. Og nu er vi et sted, hvor vi synes, at der efterhånden er blevet rejst så meget kritik af Jan Grarups arbejde, at vi ønsker at få skabt et større overblik over hans produktion for os,” lyder det fra Amalie Kestler.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
den virkelighedsopfattelse, der er og skal være omdrejningspunktet i al journalistik !
Jan Grarup var før han blev freelancer i mange år fast ansat på Politiken. Og han er altid for avisen rejst ud for at rapportere fra verdens brændpunkter - selv efter han på et tidspunkt mistede sin kone og stod alene med tre små børn, fortsatte han. At han har PTSD . har længe været kendt. Han taler åbent om det. Også om sin alkoholisme. Jamen, hvem kan det overhovedet undre, at det er gået galt, når han trods sin synlige udbrændthed ikke er blevet bremset. Nej vel. Det, der undrer, er derimod, at Politiken åbenbart ikke har passet godt nok på Jan Grarup. Hvor har og er det menneskelige ansvar for hans person hos de mennesker, der bestiller eller diskuterer nye opgaver med ham. Spurgte de ham mon nogensinde, om han nu også de mange gentage gange kunne klare alt det ekstreme. Bliver det mon også undersøgt hos Politiken, som nu alle hans artikler. Bliver der sat lup på, hvem der overså hans problemer og blot var kommercielt interesseret i at kunne bringe hans verdensberømmelse og fabelagtige fotos og reportager ? Det mangler jeg svar på - også fordi mange kolleger samtidig med Jan Grarup har brug for et omsorgsfuldt og ansvarligt blik på deres mentale status i en branche, der kræver stadig mere og større og hurtigere og mere umuligt af journalister for at være gode nok !
Anne Birte Jarnum
Journalist DJ