Politiken udgiver omstridt bog om jægersoldat

Dagbladet Politiken optrapper nu konfrontation med Forsvaret, der de seneste døgn har forsøgt at stoppe bogen "Jæger - i krig med eliten". Politiken udgiver i morgen hele bogen som tillæg til avisen. Det sker af hensyn til ytringsfriheden, hedder det.

Dagbladet Politiken optrapper nu konfrontation med Forsvaret, der de seneste døgn har forsøgt at stoppe bogen "Jæger – i krig med eliten". Politiken udgiver i morgen hele bogen som tillæg til avisen. Det sker af hensyn til ytringsfriheden, hedder det.

Forsvarskommandoen har ellers forsøgt at gøre alt for at stoppe udgivelsen af bogen om en jægersoldats operationer, som man mener ikke bør komme til offentlighedens kendskab. Senest har Forsvaret begæret fogedforbud mod, at bogen overhovedet udgives. I samme forbindelse har man bedt om, at fogeden hjælper med at finde de anmeldereksemplarer, som allerede er sendt ud til journalister.

Men inden Fogedretten i København tager stilling til sagen på torsdag, overhaler Politiken nu hele beslutningen indenom.

Som tillæg til første og anden sektion i morgen onsdag følger således en tredje sektion, der indeholder hele bogen "Jæger – i krig med eliten.

"Vi har valgt at trykke bogen, fordi vi mener, at Forsvaret er på forkert kurs," sagde nyhedschef på Politiken, Anders Krab-Johansen her til aften til DR Nyheder med tilføjelsen:

"Forsvaret er i gang med et forsøg på at knægte ytringsfriheden. Befolkningen skal have indblik i, hvad det vil sige at være i krig. Vi har krav på at vide, hvad det vil sige." 

I den sene udgave af aftenens TV 2 Nyhederne beklagede international operationschef H. C. Mathiesen Politikens beslutning meget:

"Bogen er for os at se et opslagsværk. Og med bogen så kan man aflæse, hvad man skal gøre imod os, når vi går ud og opererer med specialstyrker."

Det er ikke første gang, Politiken går sine egne veje med bøger. Den 26. oktober 1995 valgte avisen at trykke "Kommissærens Dagbog" af daværende EU-kommissær Ritt Bjerregaard, som tøvede med at udgive den efter en 'kammeratlig samtale' med kommissionens formand, Jacquess Santer. Også dengang var avisens argument ytringsfriheden, skriver Dr.dk.

Se også indslag på Politiken TV: Ansvarshavende chefredaktør Tøger Seidenfaden begrunder Politikens beslutning.

Læs endvidere Filip Wallbergs blog: I ytringsfrihedens hellige navn om Tøger Seidenfadens brug af ytringsfriheden som begrundelse for at trykke bogen

samt: Mediejurist: Forsvaret har ikke ret til at få navne på journalister

0 Kommentarer