Berlingske var blevet lovet skatteministerens reformudspil som en solohistorie. Alligevel kunne Politiken også bringe historien på forsiden samme dag. Klausulbrud, siger Berlingske til Journalisten.dk. Politiken afviser.
Onsdag morgen blev redaktionen på Berlingske overraskede, da de så forsiden på Politiken. Den konkurrerende avis havde samme forsidehistorie, som Berlingske troede, de havde fået solo fra Skatteministeriet. Historien om at regeringen med sin skattereform vil øge uligheden i Danmark.
Politiken kunne oven i købet referere til den kronik som skatteminister Thor Möger Pedersen havde i Berlingske samme dag.
»Vi havde en aftale med Skatteministeriet om, at vi havde denne historie solo. Så har jeg forstået det sådan, at tanken var, at JP og Politikens folk skulle kommentere den på NEWS på et senere tidspunkt, når deadline var gået. Og derfor havde de fået den. Hvordan de forholder sig til klausuler synes jeg egentlig, de selv må ligge og rode med,« siger debat- og navneredaktør på Berlingske Jesper Beinov til Journalisten.dk.
Skatteministeriet ønsker ikke at kommentere sagen, men journalisten.dk erfarer, at man i Skatteministeriet deler den opfattelse, at Thor Mögers kronik kun var sendt til Politiken som orientering, og at man blev meget overraskede over, at se den på forsiden af Politiken.
Den version af historien kan man ikke genkende hos Politiken. Journalisten.dk fik fat i politisk redaktør Mette Østergaard på en stærk forsinket telefonlinje fra udlandet.
»Vi trykker historien efter at have været i dialog og lavet en aftale med skatteministerens spindoktor,« siger Mette Østergaard på en halvdårlig telefonforbindelse fra udlandet.
Hun modtog ganske rigtig en mail fra skatteministerens særlige rådgiver med kronikken hen på aftenen tirsdag d. 16. januar.
»Indholdet er interessant, så jeg snakker med den særlige rådgiver. Fordi NEWS laver noget på det klokken 23, aftaler vi, at vi også kan lave en netversion klokken 23. Jeg taler med spindoktoren om, at det ville være underligt, hvis vi har en netversion aftenen før, som ikke er i papiravisen. Derfor aftaler vi, at vi også kan referere den i papiravisen dagen efter. Det vi trykker i avisen er præcis den samme historie, som var på nettet« siger Mette Østergaard, der godt kan se det utraditionelle i processen:
»Selvfølgelig kan jeg godt forstå, hvis Berlingske er ærgerlige over det. Men vi kan ikke tage hensyn til Berlingske, når det handler om, at lave den bedste formidling til vores læsere.«
Politisk redaktør på Jyllands-Posten Christine Cordsen stiller spørgsmålstegn ved klausulen på materialet. Ligesom Mette Østergaard modtog hun tirsdag aften kronikken fra Skatteministeriets spindoktor med en information om, at materialet var klausuleret.
»Jeg accepterer ikke påduttede klausuler. Hvis man gør det, kan regeringen jo stoppe historier, man arbejder på, ved at sende noget materiale og pålægge det en klausul. Det holder ikke. Men hvis jeg selv indgår en aftale om at modtage noget materiale, der er klausuleret, vil jeg naturligvis overholde klausulen,« siger Christine Cordsen.
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Niels Pinborg: Spot on!!!!
Debatten her handler om en ting: hvordan politiske journalister er blevet kordrenge for magten. Herre gud. Det er en pressemeddelelse, der er tale om. Hvis det havde handlet om journalistik - altså noget der indbefatter ressearch, undren, analytisk bearbejdning af viden eller andet arbejde, der retfærdiggør, at vi hæver en månedsløn på i omegnen af 40.000 kroner - så kunne jeg forstå, man himlede op. Solohistorie? Are you kidding me?
Debatten bliver afsporet til at omdhandle ytringsfrihed. En aftale er en aftale og kan ikke brydes som skatteministeren gør det i dette tilfælde.
En kronik er omfattet af reglerne om aktindsigt, og dvs at ministeriet er tvunget til at udlevere den til dig som journalist, hvis du er blevet bekendt med at ministeriet har sendt den til en anden avis. Journalistforbundet har tidligere kørt en sag på mine vegne om netop dette spørgsmål. Her slog ombudsmanden fast, at Statsministeriet brød reglerne ved at nægte at udlevere en kronik til mig, som ministeriet havde sendt til Politiken.
http://journalistforbundet.dk/Nyheder/2007/Juni/Kritik-af-Statsministeriet-i-principiel-sag/
Sagen her er selvfølgelig lidt anderledes, fordi ministeriet har valgt at orientere aviserne på forhånd. Men jeg kan kun erklære mig helt enig med Christine Cordsen i at klausulering kan misbruges til at stoppe og styre historier i for høj grad.
Hvor er det da befriende, at toppolitikere, spindoktorer og journalister en gang i mellem kikser med deres demokrati-nedbrydende spil!
Flere