Politiken piller papiravisen ud af politiken.dk

Politiken lukker ned for, at store baggrundshistorier, interviews og kronikker bliver givet gratis væk på nettet. »Vi vil gerne gøre avisen mere eksklusiv og styrke bladsalget,« siger chefredaktør Anne Mette Svane til Journalisten.dk.

Politiken lukker ned for, at store baggrundshistorier, interviews og kronikker bliver givet gratis væk på nettet. »Vi vil gerne gøre avisen mere eksklusiv og styrke bladsalget,« siger chefredaktør Anne Mette Svane til Journalisten.dk.

I sidste uge lå denne historie på forsiden af politiken.dk. Baggrundshistorien om tabloidkrigen blev taget direkte fra papirudgaven af Politiken, men i fremtiden vil historier som denne ikke længere være at finde på politiken.dk. Avisen vil skærpe opdelingen mellem avisen og nettet og har derfor besluttet ikke længere at udgive store dele af avisens kernestof på politiken.dk.

»Det er ikke, fordi vi tidligere har overført en til en, sådan at alt i avisen også kom på nettet. Men mange papirlæsere har følt, at man kunne finde alt indhold gratis på nettet. Med disse nye retningslinjer vil vi gerne gøre avisen mere eksklusiv og styrke bladsalget. Vi skal tydeliggøre fordelene ved at købe avisen,« siger chefredaktør på Politiken Anne Mette Svane til Journalisten.dk.

De nye retningslinjer, der trådte i kraft onsdag i denne uge, lægger snittet mellem nyheder og resten af avisstoffet. Det vil sige, at det i fremtiden kun er skarpvinklede nyheder, der vil blive overført direkte fra avisen til politiken.dk. Baggrundshistorier, store interviews og eksklusive historier kan man altså ikke længere finde på nettet.

Politiken.dk har derimod stadig lov til at lave "riv" fra papiravisen. Det vil sige, at journalisterne på politiken.dk  stadig har lov til at lave citathistorier fra Politiken, ligesom de ville lave citathistorier fra Berlingske eller Ekstra Bladet.

»I dag bruger vi ganske mange kræfter på at konvertere artikler fra papiravisen til nettet, fordi de ikke er skrevet i samme system. Ved ikke at overføre lige så meget, som vi ellers har gjort, frigør vi noget mere tid til at arbejde med de store nyhedshistorier, der kendetegner politiken.dk. Dette her skal også lette presset på politiken.dk's forside, forstået på den måde, at vi kan bruge kræfter og plads på at udvikle nyhedshistorierne,« siger Anne Mette Svane.

På politiken.dk vil man ikke længere kunne finde de artikler, der står i PS-sektionen, i weekendens kultursektioner, anmeldelser og store interviews – blandt andet. Også kronikken bliver fjernet fra nettet. Anne Mette Svane kalder kronikken for et særkende og en institution i papiravisen, og hvis man ikke er betalende kunde, vil man ikke længere kunne læse den. Kronikken har i hele dens levetid været et stærkt brand for Politiken, men Anne Mette Svane er ikke bange for at fjerne den fra nettet.

»Vi vil overvåge meget nøje, hvordan konsekvenserne bliver, men vi regner ikke med, at trafikken på politiken.dk vil falde.«

Hvorfor indfører I disse retningslinjer lige nu?

»Det er først nu, de er klar. Vi kunne i teorien sagtens have indført dette her i november, men vi har villet arbejde indgående med dem først.«

Hvorfor ikke for 15 år siden?

»Vi var simpelthen ikke på det udviklingsniveau i netjournalistikken for 15 år siden. Vi får hele tiden en dybere forståelse for, hvad vi gerne vil med nettet, hvad dets styrker er, og hvad papiravisens styrke er.«