Politiken lukker ned for, at store baggrundshistorier, interviews og kronikker bliver givet gratis væk på nettet. »Vi vil gerne gøre avisen mere eksklusiv og styrke bladsalget,« siger chefredaktør Anne Mette Svane til Journalisten.dk.
I sidste uge lå denne historie på forsiden af politiken.dk. Baggrundshistorien om tabloidkrigen blev taget direkte fra papirudgaven af Politiken, men i fremtiden vil historier som denne ikke længere være at finde på politiken.dk. Avisen vil skærpe opdelingen mellem avisen og nettet og har derfor besluttet ikke længere at udgive store dele af avisens kernestof på politiken.dk.
»Det er ikke, fordi vi tidligere har overført en til en, sådan at alt i avisen også kom på nettet. Men mange papirlæsere har følt, at man kunne finde alt indhold gratis på nettet. Med disse nye retningslinjer vil vi gerne gøre avisen mere eksklusiv og styrke bladsalget. Vi skal tydeliggøre fordelene ved at købe avisen,« siger chefredaktør på Politiken Anne Mette Svane til Journalisten.dk.
De nye retningslinjer, der trådte i kraft onsdag i denne uge, lægger snittet mellem nyheder og resten af avisstoffet. Det vil sige, at det i fremtiden kun er skarpvinklede nyheder, der vil blive overført direkte fra avisen til politiken.dk. Baggrundshistorier, store interviews og eksklusive historier kan man altså ikke længere finde på nettet.
Politiken.dk har derimod stadig lov til at lave "riv" fra papiravisen. Det vil sige, at journalisterne på politiken.dk stadig har lov til at lave citathistorier fra Politiken, ligesom de ville lave citathistorier fra Berlingske eller Ekstra Bladet.
»I dag bruger vi ganske mange kræfter på at konvertere artikler fra papiravisen til nettet, fordi de ikke er skrevet i samme system. Ved ikke at overføre lige så meget, som vi ellers har gjort, frigør vi noget mere tid til at arbejde med de store nyhedshistorier, der kendetegner politiken.dk. Dette her skal også lette presset på politiken.dk's forside, forstået på den måde, at vi kan bruge kræfter og plads på at udvikle nyhedshistorierne,« siger Anne Mette Svane.
På politiken.dk vil man ikke længere kunne finde de artikler, der står i PS-sektionen, i weekendens kultursektioner, anmeldelser og store interviews – blandt andet. Også kronikken bliver fjernet fra nettet. Anne Mette Svane kalder kronikken for et særkende og en institution i papiravisen, og hvis man ikke er betalende kunde, vil man ikke længere kunne læse den. Kronikken har i hele dens levetid været et stærkt brand for Politiken, men Anne Mette Svane er ikke bange for at fjerne den fra nettet.
»Vi vil overvåge meget nøje, hvordan konsekvenserne bliver, men vi regner ikke med, at trafikken på politiken.dk vil falde.«
Hvorfor indfører I disse retningslinjer lige nu?
»Det er først nu, de er klar. Vi kunne i teorien sagtens have indført dette her i november, men vi har villet arbejde indgående med dem først.«
Hvorfor ikke for 15 år siden?
»Vi var simpelthen ikke på det udviklingsniveau i netjournalistikken for 15 år siden. Vi får hele tiden en dybere forståelse for, hvad vi gerne vil med nettet, hvad dets styrker er, og hvad papiravisens styrke er.«
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg kan godt forstå, at Politiken kvier sig ved at forære det gode læsestof væk, som skal sælge den klassiske papirudgave. Men det er næppe en god løsning at udvande netudgaven, der som Jenni bemærker, også støttes af annonceindtægter.
Som daglig læser af netudgaven (og så godt som aldrig papirkøber) ville jeg savne det dybe stof på websitet. Men jeg ville ikke have noget problem med at vente nogle dage (f.eks. en uge) med at se det på den for mig gratis, men annoncebetalte webavis.
Som digital journalist gennem mange år og meningsdanner på feltet synes jeg klart også, at Poltiiken skulle tænke mere i mulighederne på de digitale platforme - og gerne ansætte folk med lige præcis mine erfaringer ;-)
Gratis? Artiklerne, bliver vel godt støttet af annonceindtægter - hvis nogen læser dem og endda kommenterer dem. Flere læserkommentarer betyder flere annonceintægter. Kommentarer indeholder desuden uvurderlige input for avisen til flere artikler. Til mere dybdegravning. Til flere nuancer. Til vinkler, som journalister ikke har sagkundskab til at kende.
Mon det er særligt klogt af Politiken, at begrænse artiklerne i det mest levende medie? Mon det er klogt af Politiken, hvis læserskribenter/debattører, endda skal møde et betalingskrav for at skrive materiale til journalisterne?
Det tror jeg ikke.
Man satser altså på en platform der trender kraftigt nedad til fordel for en platform som alle efterhånden er enige om er fremtiden. Det virker som en ret bagudrettet strategi.
Jeg kommer fra en ret teknologitung omgangskreds der typisk er opinionsledende indenfor teknologi, også når det kommer til medieforbrug, og har bemærket at det er meget sjældent jeg ser en papirsavis. Til gengæld ser jeg mange ipads, smartphones, bærbare og andre gadgets der i høj grad bliver brugt til at konsumere nyheder.
Jeg kan godt forstå det; Papirsaviser er besværlige, de skal hentes ude i postkassen, de er ikke gode for miljøet, de er sværere end en Ipad at have liggende på morgenbordet, du kan ikke interagere med dem, og de fylder godt op i skraldespanden.
Det der vil ske i min omgangskreds, som er opinionsledende indenfor teknologi og medieforbrug og typisk har været en god indikator for hvordan almindelige mennesker agerer et par år ude i fremtiden, er at Politiken stille og roligt vil blive nedprioriteret. Hvis ikke der er gode artikler til rådighed må man bare finde dem et andet sted. Det er jo ikke svært på Internettet.
Istedet for at nedprioritere nettet burde man istedet aggressivt gå ind og prøve nye ting af. Det oplagte i forhold til artiklen ville være at prøve at tage betaling for de artikler som man nu vælger kun at bringe i avisen og se om der er nogen der bider på.
Og så burde de Danske dagblade generelt ansætte nogen flere teknologikyndige mennesker der forstår den nye platform. Det viser sig gang på gang at være et stort problem da der bliver begået strategiske fejl der kunne være undgøet hvis man havde vidst lidt mere om hvordan teknologien fungerer og bruges bedst.
Betyder det også, at Politiken stopper med den gratis uddeling af aviser rundt omkring i København? Sådan en uddelling er da virkelig at spytte abonnenter i ansigtet, når de ser, hvor lav værdi avisen rent faktisk har, og at de bare kan få et gratis eksemplar på gaden ala MetroXpress og 24Timer...