Stort set ingen annoncer og negative læserreaktioner får nu Politiken til at opgive sektionen Magasinet om søndagen. I stedet lanceres to nye sektioner til marts og en udvidelse af kultursektionen. Og så vil chefredaktør Stig Ørskov igen have Politiken i spil til en Cavling.
En større omlægning af Politiken om søndagen er i disse dage ved at falde på plads. Mere kultur, mere mad og mere uddannelsesstof og populærvidenskab bliver hovedelementerne, når avisen i begyndelsen af marts er på gaden med endnu en omlagt søndagsavis.
»Søndagsoplaget er stabiliseret det seneste år på godt 141.000, og læsertallene er gået frem, så hvorfor fanden så overhovedet lave om i det her marked,« indleder Stig Ørskov sin forklaring på Politikens kommende omkalfatring.
Men årsagen er ganske enkel ifølge chefredaktøren: Læserne vil have noget andet end det, de får i dag. Det samme vil annoncørerne.
Det nuværende Magasinet om søndagen, der i sin tid skulle tage kampen op med magasinet M/S fra Berlingske, er blevet lidt af en fiasko. Det seneste nummer fra i søndags indeholder ikke en eneste annonce inde i magasinet. Og så rammer det ikke just solar plexus i det politikenske blå-grønne segment af såkaldt 'moderne fællesskabsorienterede danskere'.
»I forhold til andre lignende produkter har vi ikke formået at tiltrække annoncører. Og så må vi gøre det, vi er nødt til,« forklarer Stig Ørskov til Journalisten.dk med tilføjelsen:
»Det er klart, at da vi startede, havde vi kig på Berlingskes M/S, men formatet appellerede ikke til læserne og annoncørerne,« siger han.
Derfor den forestående halshugning af bladet.
Det betyder dog ikke en tyndere avis om søndagen.
Tværtimod skruer Politiken op for det, som Politiken ifølge Stig Ørskov »er god til«.
»Vi laver en større kultursektion om søndagen på 26-28 sider, hvor det nuværende stof fra Magasinet bliver lagt ind. Det bliver Politiken Classic. Samtidig giver vi mere plads til det undersøgende og dybdeborende stof i PS.«
Derudover kommer Politiken med to nyskabelser. Det ene bliver en fast ugentlig sektion med titlen MAD, som sætter fokus på vores hjemlige kost. Det andet bliver en ugentlig sektion om populærvidenskab og uddannelsesstof – hovedsageligt på universitetsniveau. Endelig flyttes rejsesektionen fra lørdag til søndag og får et ansigtsløft i nyt tabloidformat.
»Det bliver en meget stor søndagsavis, men det bliver i høj grad med det stof, vi ved, vi er gode til og kan. Vi satser på kernedyderne.«
Stig Ørskov havde gerne set, at Politiken havde markeret sig noget mere i 2008 med dagsordensættende artikler, så avisen var kommet i spil til årets Cavlingpris.
Det skete ikke. Og det skal der derfor laves om på.
»Vi skal da være med blandt de Cavling-nominerede. Det er vi desværre ikke i år. Og i øvrigt en stor cadeau til Berlingske. Men vi kommer til at opruste på de undersøgende dyder.«
Politiken etablerer dog ikke en specifik gravergruppe, som det kendes på Berlingske Tidende. I stedet får de ca. 20 medarbejdere på indlandsredaktionen alle mulighed for at byde ind på større projekter.
»Vi mener, at alle skal have muligheden for at grave, og også at alle har kvaliteten til at grave. Vi har derfor lavet en rotationsordning, så vi hele tiden har to-tre journalister fredet til at lave de her projekter, og som så kan søge ind. De bliver fredet fra et par uger til en måned,« siger Stig Ørskov, der erkender, at det er åbent, hvor mange der vil byde ind:
»Den største udfordring bliver at få ansøgninger. En ting er at skabe plads – noget andet er at få de rigtige idéer. Men det skal være en motor for os. Vi skal være blandt de Cavling-nominerede i 2009 – ellers er vi ikke glade.«
Omlægningen af Politiken indebærer ikke flere medarbejdere. Det hele skal lykkes ved at flytte rundt på ressourcerne.
Men ud over de nye sektioner, som kreeres ud fra nye undersøgelser i efteråret af læsernes ønsker og behov, så gør Politiken rent faktisk også klar til at fokusere anderledes.
Det vil særligt kunne mærkes på kulturen, som har haft ry for at være alt for tilbageskuende, anmeldertung og til tider ligefrem præget af sortsyn.
Sådan vil Stig Ørskov ikke formulere det. Men den nye større kultursektion om søndagen kommer til at blive mere »fremadrettet«, som han udtrykker det.
»Du kan måske sige, at Politiken har fået ry for at ville anmelde alting. Nu kommer journalistikken i højsædet,« bemærker han.
Det betyder blandt andet, at avisen i meget højere grad vil forholde sig til begivenheder, der sker i den kommende uge. Det kan være de mennesker, som sætter kulturdagsordenen.
»Det handler også om, at søndagen ikke længere er den sidste dag i ugen i mange menneskers liv. Det er i højere grad den dag, hvor folk forbereder sig på ugen, der skal komme. Derfor kommer vi også til at kigge mere fremad mod det, der skal ske, end mod det, der er sket.«
De nye omlægninger af Politiken skal ifølge Stig Ørskov ikke ses som et endegyldigt svar på, hvordan avisen skal se ud. I disse tider, hvor markedet er presset, handler det derimod om mod og villighed til at turde nyt, siger han:
»Markedet belønner ikke dem, der insisterer på, at de har fundet de vises sten. Der skal prøves ting af.«
Og så lige tilbage til det med Cavlingprisen, som Stig Ørskov drømmer om i 2009. Han har nemlig dyb respekt for Berlingske, der tilmed er nomineret for to forskellige artikelserier og projekter i denne omgang:
»Berlingske Tidende er ekstremt stærk i deres 1. sektion i øjeblikket. Jeg er imponeret over, hvad de gør og formår i den meget pressede situation, de befinder sig i. Hatten af for deres 1. sektion. Men på kulturstoffet har vi stadig langt flere muskler. Der er vi usammenlignelige.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.