Politiken nedlægger Irakcenter

Politikens omstridte Irakcenter bliver nu lukket. Det har været svært at finde modtagere til centerets penge.

Politikens omstridte Irakcenter bliver nu lukket. Det har været svært at finde modtagere til centerets penge.

Politiken kom for to år siden i heftig modvind, da avisen åbnede et center, der skulle give arbejde og sikre opholdstilladelse til en gruppe udviste irakere. Planen var, at centeret skulle ansætte irakerne til en løn, der gjorde, at de kunne få opholdstilladelse i Danmark. Men efter skærmydsler med myndighederne og næsten ingen ansøgere til de mange penge, har Politiken nu valgt at lukke centeret. Det skriver Politiken.dk.

Centeret nåede at indsamle omkring 1,5 millioner kroner. Men planen om, at give irakerne arbejde i Danmark mødte modstand i Udlændingeservice, der ikke ville give opholdstilladelse til de irakere, centeret ville ansætte. Der blev derfor lagt en ny taktik. Pengene skulle bruges til at støtte tvangshjemsendte irakere. De skulle modtage 15.000 kroner hver. Men også det har vidst sig besværligt.

»Problemet har været, at staten har lukket for muligheden for, at vi kunne hjælpe folk, mens de stadig var i Danmark. I stedet har vi måttet vente, til de var i Irak. Mange går under jorden, når de ankommer, for ikke at blive forfulgt, og det har i det hele taget været svært at gøre opmærksom på tilbuddet og finde frem til ansøgere, fordi situationen er ustabil,« siger økonomisk ansvarlig i Irakcenteret Torben Saxholt til Politiken.dk.

Centeret har nu valgt at uddele sine sidste penge til ansøgere, der allerede har fået støtte. De får hver især 2.700 kroner ekstra.

»(Projektet) har været en succes på den måde, at læserne bakkede meget op om det, og vi har fået uddelt pengene til nogen, der virkelig trængte. Det har hjulpet en gruppe mennesker til at få bare en lille bitte smule styr på den situation, de blev sendt hjem til, hvor de skulle bygge deres tilværelse op helt fra bunden,« siger kulturredaktør Anita Bay Bundegaard til Politiken.dk.

0 Kommentarer