search

Politiken-myte punkteret

Ved du, hvem der lavede de første interviews i en dansk avis? Måske svarer du noget med Politiken, Henrik Cavling, lige efter 1900. Forkert.

Ved du, hvem der lavede de første interviews i en dansk avis? Måske svarer du noget med Politiken, Henrik Cavling, lige efter 1900. Forkert.

Du tager fejl. Og du er sandsynligvis ikke alene om at tage fejl. Vi er generationer af journalister, der er vokset op på den løgn.

Litteraturanmelderen og tidligere lektor på Københavns Universitet John Chr. Jørgensen har tilbragt en pæn del af de seneste år foran en mikrofilmlæser inde på Diamanten.

Derinde kan man hige og søge i gamle aviser. Og derinde har den lune og indsigtsfulde eks-lektor ledt efter de første interviews i danske aviser. Vinderen blev: Berlingske Tidende og Dagsavisen. Årene er 1871 og 1872. Allerførste interview blev lavet af en rejsejournalist Jules Hansen, der interviewede en fransk politiker til Berlingske Tidende.

Det dokumenterer John Chr. Hansen i sin nye bog "Kommer De som ven eller som interviewer?" Jeg har ikke læst den endnu, men jeg fik sneget mig med ind på en forelæsning, John Chr. Jørgensen holdt i dag på Københavns Universitet.

Dengang for 139 år siden blev interviewet modtaget med ambivalens, sagde John Chr. Jørgensen. Interviewet blev anset for at være en svulst i pressen, et slibrigt amerikansk fænomen (selv om de danske journalister var mest inspireret af franske) og en metode, der krænkede folks privatliv. Men samtidig en metode, som fascinerede og blev brugt, ambivalens eller ej.

I dag er det stadig en tvivlsom genre, mener lektoren. Fordi man ikke ved, hvem der har ansvaret for det, der bliver sagt. Journalisten, som måske lægger ord i munden på den interviewede? Eller den interviewede, der fremstiller sig selv på en særlig (uærlig) måde?
Det kender jeg godt, når jeg skal forsøge at forklare en journaliststuderende, hvor grænsen mellem manipulation og almindelig fornuftig redigering af et citat går.

John Chr. Jørgensen opfordrede os alle sammen til at lade os inspirere af de gamles glemte erfaringer. Og med de anekdoter, han præsenterede fra sin bog, er jeg tændt. Der er sikkert masser af både gale og geniale teknikker at hente i mikrofilm og andre eksotiske kilder, nu i fordøjet form og pæn indpakning.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen