Sexisme

Politiken møder kritik: Gælder der andre regler, når kvinder skriver om mænd?

Politiken mener åbenbart, at mandlige værter på tv skal være ’fuckable’, lyder kritikken fra klummeskribent Aminata Amanda Corr. Politiken beklager klummen

Har Politiken genindført begrebet ’fuckability’ som kriterium for tv-værters succes på skærmen?

Det spørgsmål rejser skribent på B.T. Aminata Amanda Corr, efter at hun har læst en klumme i Politiken om den nye vært på talkshowet ’Natholdet’ på TV 2.

I klummen skriver Politikens kvindelige journalist om den mandligt vært Hadi Ka-koush, at han ikke giver hende ”stive brystvorter”. Faktisk får hun ”det modsatte af en stådreng”, når hun ser ham i spidsen for programmet.

Men den måde at skildre en vært på tv møder skarp kritik fra Aminata Amanda Corr.

Hun spørger, hvad der mon ville ske, hvis eksempelvis Ekstra Bladets Thomas Treo skrev, at han ikke fik stådreng af Sofie Linde?

”Hvis anmeldere skal have en journalistisk standard, skal de vurdere folk på deres talent og på produktet – og ikke på, hvor lækre de er,” forklarer Aminata Amanda Corr.

Gælder samme regler for mænd og kvinder?

Hun peger på, at dokumentaren om sexisme på TV 2 viste, at kvinder i mange år åbenbart blev vurderet ud fra, om de var ’fuckable’. Alligevel er det netop det kriterie, der bliver trukket ned over Anders Breinholts afløser på TV 2’s ’Natholdet’.

I en artikel på bt.dk sammenligner Aminata Amanda Corr med fødseldagsomtalen af musikeren Pernille Rosendahl, der vakte bred kritik for at handle for meget om Pernille Rosendals kæresteforhold og udseende. Dengang erkendte Politiken, efter flere tilløb, at omtalen var sexistisk.

Et andet eksempel, Politiken har beklaget, er en klumme, hvor der om tv-værten Lise Rønne stod, at hun ”vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil”.

Men nu undrer Aminata Amanda Corr siger over, at der åbenbart gælder andre spilleregler, når kvindelige journalister på Politiken omtaler mænd.

”Det burde være relativt nemt at overføre 1:1,” siger hun.

Vi burde have talt om det i opløbet.
Mette Davidsen-Nielsen, kulturredaktør, Politiken
Burde være fanget før publicering

På spørgsmålet om sex-faktor er blevet et bedømmelseskriterie i Politiken, siger kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen:

”Nej, det er det ikke.”

Hun forklarer, at Politiken i redigeringen af artiklen burde have opdaget, at der i beskrivelsen af Hadi Ka-koush blev talt om stive brystvorter og stådreng.

”Det er alt for seksualiserende, når vi omtaler en tv-værts præstationer på skærmen. Selv om det er udtryk for skribentens egne holdninger, burde vi have talt om det i opløbet,” forklarer Mette Davidsen-Nielsen, der udtaler sig på vegne af Politiken.

Hun ser kritikken af sprogbrugen i klummen som noget, ”der hjælper Politiken til at blive skarpere”.

”Seksualisering af præstationer – uanset hvilket køn der er tale om – skal vi holde os fra, og det glippede desværre her,” siger Mette Davidsen-Nielsen.

Hun tilføjer, at Politikens klummer er udtryk for skribenternes egne holdninger, og at der derfor er højere til loftet. Men omtalen af Hadi Ka-koush var over stregen.

”Hun skulle have beskrevet det på en anden måde,” siger Mette Davidsen-Nielsen.

0 Kommentarer