search

Politiken meldt til politiet af højrenetværk

Højrenetværket ORG melder Politikens chefredaktør og tre journalister til politiet. De mener, Politiken har brugt materiale, der er skaffet ved ulovlig hacking. Politiken afviser. Opdateret 8.50.

Højrenetværket ORG melder Politikens chefredaktør og tre journalister til politiet. De mener, Politiken har brugt materiale, der er skaffet ved ulovlig hacking. Politiken afviser. Opdateret 8.50.

De tre journalister, der har dækket højrenetværket ORG på Politiken de seneste dage, er nu meldt til politiet. Det samme er chefredaktør Bo Lidegaard, skriver politiken.dk.

Repræsentanter for ORG har anmeldt Politiken, da de mener, at Politiken har brugt materiale, der er skaffet via ulovlig hacking, blandt andet  af et debatforum på internettet.

»Adgangen til denne hjemmeside krævede dels kendskab til hjemmesidens eksistens, hvis indgang var skjult, og dels gennem anvendelse af et individuelt tildelt brugernavn og en godkendt adgangskode med tal,« står der i anmeldelsen, der er stilet til Rigspolitiets nationale efterforskningscenter og Østjyllands Politi, ifølge politiken.dk.

Derudover har Politiken bragt et billede, hvor en mørklødet dukke afbrændes i en skov. Men ifølge ORG har billedet kun ligget på en privat computer, som nogen altså må have skaffet sig ulovlig adgang til, skriver B.T..

ORG's advokat henviser i anmeldelsen til straffelovens §263, stk. 3, med en strafferamme på op til seks år.

»Efter de oplysninger vi har, er der intet, der tyder på andet end, at vi har tilvejebragt vore informationer på fuldt lovlig vis,« siger Bo Lidegaard til politiken.dk.

Politiken har oplyst, at de har fået adgang til en større mængde skriftligt materiale via venstrefløjsnetværket REDOX, der overvåger den yderste højrefløj.

»Vi kender ikke selv den oprindelige kilde, og derfor har vi selvfølgelig rent journalistisk gjort os vore tanker. Men vi har bedt Redox om at forsikre os om, at det hele er bragt til veje på lovlig vis«, siger John Hansen, der er leder af gravergruppen og en af de politianmeldte bag historien.

Politiken skrev i øvrigt i forbindelse med forsidehistorien den 10. august om ORG en sidehistorie om de journalistiske overvejelser bag, blandt andet omkring kildematerialets ophav.

Læs også interview med graverchef John Hansen om de journalistiske overvejelser. 

(Opdateret 8.50: Indsat flere oplysninger.) 

Kommentarer
9
Dorte Toft
12.08.11 09:50
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk

En tak til Politiken for at introducere Redox' omfattende arbejde. Og læs så den fulde rapport http://redox.dk/org/ . 

Det er interessant at se systematikken i hvervning af unge, og interessant at læse om planerne om dannelse af et parti. Det mislykkedes for den såkaldt upolitiske (men ORG-styrede) gruppe "Århus mod Moskeen" at blive valgt ind til kommunalbestyrelsen, men der er og har hele tiden været stor appetit på politisk arbejde.

Rapporten bekræfter også endnu en gang, at passionerede folk med kæpheste (undskyld det banale udtryk) gerne lader sig bruge af ekstremister, omend de passionerede vælger at være blinde for det.

Husk navnene i ORG og ligesindede, også så du ikke også en dag tilfældigvis bliver en nyttig idiot.

Print så også lige billedet ud, hvor lederen af ORG Jesper Nielsen jublende åbner en gave - en mørkebrun dukke.

Dukken brændes af på bålet. Billedet, hvor man ser en bil og medbragt valgplakat med socialdemokraten Hüsein Arac bør også printes ud. Den plakat blev også kastet på bålet.

Det er så let blot at affærdige den ekstremistiske højrefløj som tosser og galninge. For fristende for mange. Og jeg er spændt på, hvilken debat der sker i BT's redaktionslokaler i dag. 

(Et PS: Næste gang en historielærer skal orientere eleverne om Nazi-tiden kan det være relevant at sikre konsekvente spring mellem datid og nutid. Det ER ikke historie. Alene fotoet med de heilende, glade purunge mænd kan gøre en beklemt )

 

Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
12.08.11 11:18
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk

Det bliver spændende at se, hvordan de virksomheder, der kædes sammen med disse personer, reagerer...

Fremhævet af Journalisten
susanne sayers
12.08.11 14:51
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk

Så længe de omtalte holder sig på den rette side af loven, har de lov at have de holdninger, de har. Alt andet er berufsverbot. Hvis de overtræder loven, er det en sag for politiet og eventuelt efterretningsvæsnet. 

Jeg finder holdningerne i ORG afskyelige og afstumpede og ritualerne i gruppen på én gang latterligt barnagtige og dybt skræmmende. Men igen: så længe der er tale om holdninger, har vi ytrings- og forsamlingsfrihed. Folk må have de holdninger, de har. Og så må vi andre imødegå dem med de argumenter, vi har. Folk skal ikke mobbes ud. Og vi har i øvrigt i Danmark en lov, der forbyder forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af politisk overbevisning.

Vi har kæmpet for 'de rødes' ret til at være i DR (problemet med røde lejesvende synes at have været stærkt overdrevet). At man så altid på en redaktion kan diskutere, om folk med stærke overbevisninger skal have lov at dække et stofområde, de er personligt involveret i, er en daglig diskussion. Den er blevet taget mange gange før den her sag, og den vil blive taget mange gange siden forhåbentlig. Det handler om mediets troværdighed.

Bedste hilsner

Susanne Sayers 

 

Fremhævet af Journalisten
Heinrich R. Jørgensen
12.08.11 15:22
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk

Tjah.

Gad vide hvad alle de organisationer og virksomheder, der perifært har relationer til personkredsen i ORG, mener? Trykkefrihedsselskabet, CEPOS, Jyllands-Posten, Den Danske Forening, Dansk Folkeparti og mange andre.

Mon ikke reflektionen ender på samme stade, som da disse forsøgte at forholde sig til den en nyligt berygtet nordmand?

Fremhævet af Journalisten
Søren Nielsen
12.08.11 17:10
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk
Vi har forsamling- og ytringsfrihed, ja. Men de fleste af os har heldigvis også en moral. Hvis en ansats moral på grundlæggende punkter (f.eks ved påskønnelse af vold) strider mod en virksomheds moral, så er det ud af vagten. At det så kan være en overtrædelse af lov om forbud mod forskelsbehandling, det må virksomheden så betale sig ud af. Mht. mobning: Vi har ytringsfrihed, og det heldigvis stadig lovligt at sige klart fra over for klaphatte som ORG-medlemmerne.
Fremhævet af Journalisten
Jens Madsen
12.08.11 19:14
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk

Det er dybt forkasteligt på nogen måde at virke ved vold og metoderne ORG er blevet anklaget for at bruge, bidrager da også kun til afsky.

Men det er ikke forkert at konstatere, at volden, hærværk og optøjer er et fænomen vi døjer langt mere med ude fra de alleryderste venstre-ekstremister. Det ville klæde journalister på især Politiken at behandle disse typer med samme jernnæve som ORG-folkene.

Fremhævet af Journalisten
Heinrich R. Jørgensen
12.08.11 20:46
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk

Hvad der ikke er legalt, er at have en forening, der virker ved vold. Det afholder ORG sig muligvis også fra at gøre, selv om de tætte bånd til voldsgrupper er bekymrende. Det er også muligt, at ORG afholder sig fra at opfordre til vold. Hvis der er beviser for det modsatte, er det selvfølgelig en politi-opgave.

Hvad der med sikkerhed ikke er legalt, er at indsamle oplysninger om politiske modstandere, og organisere dataene i et kartotek eller database. Med mindre man har søgt om tilladelse, og fået denne. Det har de næppe. Med tanke for, hvad formålet med et sådant kartotek kunne være, er der tale om noget ganske andet end en harmløs overtrædelse af Persondataloven (og tidligere Registerloven).

Spørgsmålet er, hvilke af ORG's medlemmer der har været klar over, at registreringen er foregået. At være være medvidende om det, kan være ansvarspådragende.

Fremhævet af Journalisten
Jan Eskildsen
13.08.11 09:20
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk
Jens Madsen har ret i, at Politiken - og andre medier -er blinde for, hvad der foregår på venstrefløjen. Men alene det, at de bruger venstrefløjens materiale som kildemateriale, uden at skele for meget til reglerne om god presseskik siger da alt om, hvordan tingenes tilstand er på den avis. 
Fremhævet af Journalisten
Søren Nielsen
13.08.11 10:23
Re: Politiken meldt til politiet af højrenetværk
Selvfølgelig har I overhovedet ikke ret i, at Politiken - og andre medier - er blinde for, hvad der foregår på venstrefløjen. Hvis der kom samme overbevisende materiale om venstrefløjen dumpende på en redaktion, så ville de selvfølgelig skrive om det. Måske skydevåben, produktion af racistisk materiale og afbrænding af dukker bare ikke er så udbredt på den yderste venstrefløj?
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen