Løjerligt

Politiken har selv været på den tobakstur, chefredaktør gav Joachim B. Olsen røg for

Amalie Kestler erkender, at hendes kritik at B.T.’s tur til Schweiz betalt af tobaksgigant "ser løjerlig ud", efter at det er kommet frem, at Politiken selv har været på samme tur

”Jeg kan godt forstå, at Joachim B. Olsen synes, det er morsomt at dele den her artikel.”

Sådan siger Politikens chefredaktør Amalie Kestler i dag, efter at B.T.’s politiske kommentator Joachim B. Olsen i går på det sociale medie X delte et opslag med et pudsigt fund fra Politikens artikelarkiv.

I hans opslag linker han til en Politiken-artikel fra 2017 med rubrikken ”Kan vi stole på tobaksgiganten, der påstår, at den vil redde rygernes liv” og skriver:

”Jeg har jo fået lidt røg for at have været på en tur til Schweiz betalt af Philip Morris, hvor jeg besøgte deres fabrik og hørte et par oplæg. Fint nok. Min tur udløste bl.a. lidt kritik fra Politikens Amalie Kestler i ’Presselogen’. Men hov, Politiken har selv været på præcis samme tur.”

Sammen med Joachim B. Olsens tweet fulgte et skærmbillede fra Politiken-artiklen fra 2017, hvor det i bunden af artiklen fremgår, at avisens rejse til Schweiz var betalt af tobaksgiganten Philip Morris.

Væsensforskellige eksempler

Da sagen om Joachim B. Olsens tur til Schweiz søndag var til debat i ’Presselogen’ tog Politikens Amalie Kestler ellers tydeligt afstand fra som medie at tage på sådan en tur betalt af tobakslobbyen.

”Vi ville ikke synes, det var en god idé, hvis vores politiske kommentator – og det tror jeg heller ikke, hun ville gøre – tog på en tur betalt af en lobbyist for tobaksindustrien,” sagde Amalie Kestler blandt andet.

Direkte adspurgt, om det ville være et problem hos Politiken, hvis der var en politisk kommentator, som havde gjort det samme, som Joachim B. Olsen har gjort, svarede Amalie Kestler:

”Ja, det ville det være.”

Over for Journalisten fastholder Amalie Kestler dog, at der er forskel på de to eksempler.

”Jeg kan jo godt forstå, at Joachim B. Olsen synes, han har gjort et herligt fund i Politikens arkiver her. Men det er jo to væsensforskellige situationer,” mener chefredaktøren.

Vil ikke gøre det igen

Amalie Kestler henviser blandt andet til, at der i Politikens tilfælde er tale om en fagjournalist, som har lavet en lang række kritiske artikler om unge og rygning. I den forlængelse ville avisen også gerne vise den anden side af sagen.

Samtidig påpeger hun, at det i bunden af Politikens artikel er åbent deklareret, at turen var betalt af Philip Morris.

Men er det ikke stadig topmålet af hykleri, at du sidder i ’Presselogen’ og tager afstand fra noget, I selv har gjort for så ganske nylig?

”Det, jeg talte om i ’Presselogen’, var jo også et andet tilfælde. Det handler om en politisk kommentator, for hvem det er endnu vigtigere, fordi de jo skriver om politik og lovgivning. Men jeg kan selvfølgelig godt se, at det ser løjerligt ud,” siger Amalie Kestler.

Kunne I finde på at tage på sådan en tur igen?

”Vores retningslinjer for det her er blevet opdateret siden 2017. Og lige præcis den her tur tror jeg ikke, vi kommer til at tage på igen,” siger hun.

0 Kommentarer