Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:52 28.09.2022 Anna Sol Jørgensen

Politiken hædrer astrofysiker i front for kritik mod udskældt DR-program

Politiken hædrer astrofysiker i front for kritik mod udskældt DR-program

Professor Anja C. Andersen er astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet. Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Politiken overrakte i aftes Hørups Debatpris til astrofysiker Anja C. Andersen for at være engagerende i sin formidling af forskning.

Det skriver Politiken.

Anja C. Andersen stillede sig tidligere på året i front for kritikken mod DR’s udskældte programserie ’Ellen Imellem’, hvor flere medvirkende mod deres vidende var inviteret til interview, hvor DR-værtens spørgsmål var dikteret af en indædt modstander eller fornægter af interviewpersonens viden eller synspunkt. Astrofysikeren selv var en af de personer, da hun sad over for værten, der i regien lod en såkaldt flat earther bestemme spørgsmålene.

DR-programmet antændte ikke kun en diskussion om etik og satire, men også om, hvilken rolle videnskabsformidling har i samfundet, og Anja C. Andersen gik forrest med en udtalelse, der nærmest blev et slogan i kritikken mod ’Ellen Imellem’, nemlig at ’viden er fandeme ikke et synspunkt’.

”Anja C. Andersen brød et forskertabu og gjorde noget kontroversielt, da hun som astrofysiker trådte ind i rollen som en debattør, der insisterede på, at videnskab ikke er et synspunkt. Hun har modet og temperamentet til at gå forlæns ind i debatten, og hun viser dermed alle andre forskere og videnskabsfolk, at det ikke trækker fra deres faglighed at deltage i debatten. Tværtimod har Anja C. Andersen på forbilledlig vis vist, at det gør den videnskabelige position endnu mere relevant og nødvendig,” siger Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, der er formand for juryen.

Med prisen følger 50.000 kroner, hvoraf halvdelen skal øremærkes forskerens hjertesag. Derudover modtager hun et indrammet satireportræt tegnet af Politikens bladtegnere.

SENESTE NYT

Flere nyheder