Politiken-fotograf til katastrofen i Pakistan

Fredag flyver Politikens fotograf Jacob Erhbahn til Pakistan for tage billeder, som kan give danskerne ondt i maven.

Fredag flyver Politikens fotograf Jacob Erhbahn til Pakistan for tage billeder, som kan give danskerne ondt i maven.

»Jeg skal ikke ned for at tage billeder af vandmasser og solnedgange. Min opgave er at tage billeder, som gør ondt. Men billederne må ikke være så brutale, at læseren vender hovedet væk. De skal kunne mærkes i maven, men ikke skræmme væk. Jeg skal skyde på det meste og ikke tænke på, om noget er for brutalt for læseren. Det er først i redigeringen bagefter, at jeg skal tænke på det rette mix,« sådan siger Jacob Erhbahn, inden sin afrejse til Pakistan, hvor de oversvømmede områder er på størrelse med England, to millioner er hjemløse, og 20 millioner er berørt af katastrofen.

Da Pakistan blev ramt af et brutalt og altødelæggende jordskælv i 2005, var Jakob Erhbahn også af sted. Baggagen nåede aldrig frem til Pakistan dengang, så nu skal han kunne have alt i håndbagagen. Han tager et fly til Islamabad, og herefter er det uvist, hvordan han kommer videre. Første udfordring er at finde en "fixer" – en mand, som kan køre bil, agere tolk og altmuligmand, som kan hjælpe Jacob Erhbahn og kollegaen Bo Søndergaard rundt i landet.

Oprindeligt var Politiken afventende med at sende en fotograf til Pakistan. Så journalisten Bo Søndergaard tog alene af sted i tirsdags. Senere besluttede Politiken sig for, at de også ville sende en fotograf derned.
»Det er jo ved at være sidst på året, og det kan nok godt mærkes i budgetterne. Vi har jo også haft en fotograf på Haiti to gange i år. Samtidig er det lidt sent at gå ind i historien. Man kunne godt slippe af sted med at argumentere for, at toget er kørt, og det ikke længere er "nyt". Men vi står stærkere, når vi er et team dernede. «

Jacob Erhban forbereder sig på at komme ned til et "stort, vildt land", som er spækket med stressmomenter. Men de større tanker må vente:
»Selvfølgelig bliver jeg følelsesmæssigt påvirket af situationen dernede, men jeg holder det i en armslængde, når jeg arbejder. Det er først bagefter, jeg sidder og tænker og bruger tiden på at være dybt chokeret. «

Se også Boston.com's imponerende fotoreportage fra Pakistan: Continuing Pakistani floods

0 Kommentarer