Politiken dropper skjult reklame

Politiken har ændret sin hjemmeside, så det fremgår, at avisen tjener penge på de restauranter, der fremhæves på forsiden. Da Journalisten skrev om sagen, gik forbrugerombudsmanden ind i den. Nu er han tilfreds

På forsiden af politiken.dk fremgår det i dag tydeligt, at ”Politiken får betaling”, hvis man booker bord eller bestiller takeaway på de tre restauranter, som bliver fremhævet i Ibyen-segmentet.

”Det er forbrugerombudsmandens vurdering, at læseren nu ved, at der er tale om reklame,” skriver forbrugerombudsmanden i et brev til Politiken, som Journalisten har fået aktindsigt i.

Han gik ind i sagen, da Journalisten i oktober skrev en artikel om Politikens samarbejde med en række hjemmesider, hvor man kan booke bord og/eller bestille takeaway. Her kritiserede to eksperter, at det ikke fremgik tydeligt, at Politiken tjente penge, hvis læserne købte mad igennem Politikens hjemmeside.

Den ene ekspert vurderede, at det var i strid med reglerne om skjult reklame:

»Når det ikke er tilfældige restauranter, man vælger ud til forsiden, men dem, Politiken tjener penge på, så mener jeg, at det er varedeklareret helt forkert,« sagde Peter Lind Nielsen, der er partner i advokatfirmaet Bird&Bird og underviser i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Journalistik tilbage på ibyen.dk

Politiken svarede dengang, at de tog problemstillingen alvorligt. Avisen har nu ændret overskriften til ”Spis med Politikens partnere”. Der er kommet en tekst i selve den knap, man skal trykke på for at købe mad, hvor det også fremgår, at der er tale om et partnerskab, og der er indlagt en tekst, hvor det tydeligt fremgår, hvilke interesser Politiken har i at fremhæve de pågældende restauranter, og at de redaktionelle anmeldelser er helt uafhængige af Politikens aftaler.

Som Journalisten tidligere har beskrevet, bliver ibyen.dk nu igen en del af kulturredaktionen, efter at det blev renset for journalistik i februar. Udviklingschef Anders Emil Møller skriver i en mail, at det redaktionelle lag også skal gøre det tydeligt, hvilke dele af indholdet der kommer fra Politikens journalister:

”Samtidig føjer vi nu en redaktion til universet, så vi kan bygge videre på vores opslagsværk over steder og begivenheder med redaktionel kritik, inspiration og guider og herunder sikre, at der ikke kan herske tvivl om, hvad der har Politiken som afsender, og hvad der er data fra eksterne,” skriver Anders Emil Møller.

0 Kommentarer