Politiets chef: Fotograferne brød spillereglerne

Fotograferne hang nærmest på skuldrene af politiet under weekendens demonstrationer og var tæt på at forhindre politiet i sit arbejde, lyder det fra chefpolitiinspektør Per Larsen. Han mener ikke, at der nu og her er behov for at møde med Dansk Journalistforbund.

Fotograferne hang nærmest på skuldrene af politiet under weekendens demonstrationer og var tæt på at forhindre politiet i sit arbejde, lyder det fra chefpolitiinspektør Per Larsen. Han mener ikke, at der nu og her er behov for at møde med Dansk Journalistforbund.

Weekenden over har der været flere historier om journalister og fotografer, som har oplevet, at politiet har optrådt unødigt hårdt under dækningen af klimademonstrationerne i weekenden. Nu tager politiet til genmæle og anklager fotograferne for ikke at overholde spillereglerne.

Chefpolitiinspektør Per Larsen er ked af konflikten med pressen, men han mener, at især fotograferne selv har bidraget til den anspændte situation. Han mener ikke, at de overholder reglerne for, hvor tæt pressen må gå på politiet.

»Jeg kan fornemme, at en af problemstillingerne, er, hvor langt fotograferne skal være fremme i frontlinjen. Der må jeg erkende, at vi på Østerbro havde en situation, hvor fotograferne ikke rigtig overholdt de spilleregler, vi havde. De stod rent faktisk oppe på nakken af os, mens vi håndterede anholdte, og det er jo ikke meningen med det,« siger Per Larsen og fortsætter.

»Der var en lidt ophidset stemning, fordi man følte, at man ikke fik lov til at arbejde oppe på skuldrene af os. Vores holdning er helt klart, at fotografer og journalister har adgang bag politiets afspærringer med to begrænsninger. Den ene er, at de ikke må trampe et gerningssted i stykker, hvis vi skal have undersøgt det bagefter. Den anden regel er, at de ikke må forstyrre vores taktiske koncept. Hvis de står på nakken af vores folk under en politiaktion, har vi altså et problem,« siger chefpolitiinspektøren.

Han sammenligner det med, at fotografer heller ikke kan få lov til at stå på midten af plænen under en superligakamp i Parken.

»Vi vil gerne gøre forholdene så gode som muligt for fotografer og journalister. Vi indskærpede flere gange i går over for vores folk, at nu skulle de ikke være så nidkære. Vi er ikke interesserede i at ligge i krig med pressen, men til gengæld er vi heller ikke interesserede i, at vores folk ikke kan arbejde uforstyrret, når vi er i en skarp situation,« siger Per Larsen.

Han har bemærket, at Dansk Journalistforbund har krævet et møde med Københavns politidirektør, men det mener han ikke, at der er behov for nu og her. Han lover dog, at formand for DJ Mogens Blicher Bjerregård vil få en invitation fra politidirektøren.

»Vi agter at invitere Journalistforbundet ind til en snak, men jeg er ikke sikker på, at det bliver lige midt i kampens hede. Nu prøver vi lige at tage det første skridt og skitserer de regler, vi allerede har, og så samler vi mere generelt op senere. Det bliver realistisk set først efter nytår. Det er jo jul lige om lidt,« siger Per Larsen.

Han har ikke selv set, hvad der skete under masseanholdelsen på Amagerbrogade, så det har han svært ved at kommentere, men siger, at det er klart, at stemningen kan have været anspændt.

»Der kan selvfølgelig godt være en situation dér, når man skal håndtere over 900 tilbageholdte, og så er det altså ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis du er oversvømmet af tv-fotografer, fotografer og journalister, der fiser op og ned langs rækkerne i en situation, hvor du skal holde styr på de her mennesker. Det kan godt være lidt belastende. Men konkret hvad der skete på Amagerbrogade, er jeg ikke helt skarp på, men jeg kan bare se på billederne fra Østerbro i går, at dér var man meget tæt på. I nogle tilfælde hang man næsten oppe på nakken af vores folk, og så er man trådt lige en kende for langt,« siger Per Larsen og henviser til fotos på Bt.dk.

– Hvad siger du til, at fotografer har fået konfiskeret deres udstyr?

»Det lyder skørt, så skal det være, fordi de ligner aktivister på en eller anden måde. Modellen er, at hvis de har gyldigt pressekort, så er der ingen problemer.«

– Det var fotografer, der blandt andet havde fået konfiskeret deres gasmasker.

»Det er rigtigt, at vi havde en problemstilling i fredags. Helt konsekvent har vi beslaglagt gasmasker fra demonstranter. Man spørger sig selv, hvorfor har de gasmasker med, hvis de ikke har tænkt sig at lave noget, der kan foranledige uroligheder. Der fjernede vi gasmasker fra journalister og fotografer. Vi har efterfølgende givet en lodret ordre om, at journalister og fotografer skal have lov at beholde deres sikkerhedsudstyr,« siger Per Larsen.

– Hvad siger du til, at der er flere, der har en oplevelse af, at politiet er blevet unødigt meget voldsommere og en enkelt fotograf er blevet slået?

»Generelt er meldingen fra alle de bataljer, vi har været ude i, at vi i usædvanlig grad har en ophøjet ro og ønske om dialog. Det er klart, at når først toget kører, og det hele begynder at koge, og du har hundredvis af demonstranter, der ikke ønsker at blive tilbageholdt, så har du selvfølgelig en situation, hvor stemningen pludselig koger voldsomt op. Så er der nok ikke tid til at tage så stort hensyn til fotograferne. Så kan det i nogle sammenhænge virke irriterende at have dem hængende på nakken uden i øvrigt at ville begrænse ytringsfriheden. Det drejer sig i al sin enkelthed om at få noget arbejdsro. Og så tror jeg, at den hurtige adrenalingennemstrømning gælder begge sider,« siger Per Larsen.

– Hvad siger du til at flere har oplevet det som om, at politiet gerne ville undgå dækning af masseanholdelserne?

»Vi er fløjtende ligeglade. Vi ved godt, at vi bliver dokumenteret og filmet på alle leder og kanter. Vi laver ikke noget, der ikke kan tåle dagens lys. Hvis nogle gør det, må vi tage konsekvenserne. Det er nu ikke min oplevelse og ikke noget, vi instruerer i. Tværtimod prøver vi at betone, at man skal have plads til at lave sit arbejde, men på de konditioner, jeg har skitseret,« siger Per Larsen.

Se også: Politiet fjerner Politiken-fotograf

5 Kommentarer

Kristian Linnemann
16. DECEMBER 2009
Re: Politiets chef: Fotograferne brød spillereglerne

Det er korrekt at TV-2, samt andre medier, fik adgang til en lille "fotosession" ved svenskerkirken. Det er ikke den episode, som mine kollegaer fra ekstrabladet.dk tænker på. I det store kryds, Grønninge og Folke Bernadottes

 

Alle, fik Janni Pedersen samt en kameramand adgang til at arbejde bag politiafspærringen. Men sådan er det jo bare, eller? Er det ikke bare et spørgsmål om, at de listede sig ind og fik lov at arb derfra. Some you win, some you loose.

 

Med hensyn til behandlingen af mine/vor kollegaer: Jeg har i knap tyve år dækket de fleste uroligheder indlands og udlands og hvis/når man stikker snuden frem, kan det gi knubs. Politiet har i mine øjne, trods det store presseopbud, tacklet både journalister og fotografer mere professionelt end nogensinde før. 

Christian Grønning
15. DECEMBER 2009
TV2 får ikke særbehandling

TIl Allan Andersen - og alle andre som tror at TV2 fik særbehandling til demonstrationen og anholdelserne ved Østerport Station.

Det passer simpelthen ikke. Det er korrekt at jeg selv og en fotograf fik adgang bag afspærringen. Men det gjorde vi sammen med en masse andre medier, som blev inviteret ind af Flemming Steen Munch. Han og en kollega hentede os ved den svenske kirke, og gav os mulighed for at komme ind bag afspærringen og tage billeder.

Senere blev vi smidt ud - jeg selv skubbet af flere betjente - så særbehandling - næppe.

Derfor syns jeg hellere, man skulle rette skytset mod politiet for ikke at behandle alle ens, i stedet for at kritisere kolleger og mistænke os for særaftaler og lignende.

Kort fortalt stod nogle den dag bare heldigere placeret end andre - og det kan man dårligt bebrejde hverken TV2 eller de andre medier som fik samme adgang.

Allan Andersen
14. DECEMBER 2009
Re: Politiets chef: Fotograferne brød spillereglerne

Mjae, jeg har sendt en 4½ minutter langt indslag af dansende mennesker, musikanter og skægge udklædninger + div sødsuppe ind uden man et eneste sted har trukket det til omtale - jeg kunne godt tro at man mener at actionfilm/billeder er mere dækkende for topmødet end at vise de fredelige deltagere - og jeg valgte at kun vise de fredelige i mit matriale eftersom der ville være så mange til at dække balladen :-)

Ved demo lørdag deltog angivelig 100.000 mennesker og kun 1200 blev anholdt, altså lidt over 1% af deltagerne men de fik 95% af sendetiden fra demonstrationen.....trist.

 

Allan Andersen
14. DECEMBER 2009
Re: Politiets chef: Fotograferne brød spillereglerne

Politiet burde ikke lade feks. TV2 rende foran afspærringen mens andre med pressekort skulle stå bag afspærringen - ellere rettere sagt burde fotograferne fra TV2 udvise så meget kollegial respekt at hvis alle andre ikke må være der - så måtte de heller ikke og så være smuttet.

Politiet SKAL respektere Pressekortet, men det er meget svært for specielt Københavns Politi generelt - dog lunede det i dag at se EB's optagelser hvor de kære demonstranter stak af med ballonen og blev stoppet af politi med hunde. Her hørte man klart og tydeligt de civile betjente sige til mine kære kolleger "træk 3 meter tilbage, så vi kan arbejde" og det mener jeg er 100% i orden for de skide 3 meter betyder ikke en skid for billederne.

Ydermere bad betjentene om at fotograferne bar pressekortet synligt - hvilket jo også er anbefalet af DJ - og derved viste betjentene at de respekterede Pressekortet og faktisk oplyste om HVORFOR kollegaerne lige skulle bakke lidt, altså var det en sjælden udvist respekt overfor pressen vi der så fra Københavns Politi.

Nu må vi så se hvordan resten af tide går - men lad os håbe både for Politiet & Pressen af takten holdes fra begge sider.

Gerhard Petersen
14. DECEMBER 2009
Re: Politiets chef: Fotograferne brød spillereglerne
Vi ser til daglig masser af reportager om det store topmøde – og en meget stor del af tiden i TV/radio og aviserne går med omtale af de tilknyttede demonstrationer og specielt den ballade, der følger med.

Det er lidt sørgeligt at det lille mindretal af de demonstrerende stjæler så megen af den plads, TV og aviserne bruger på dækningen af konferencen.

Man regner med at ca 100.000 deltog i demonstrationerne i lørdags – heraf var vel højst 40-50 ballademagere, men alligevel brugte TV/radio og de forskellige aviser langt mere plads/tid på omtalen af disse ballademagere.

Det er synd for de øvrige deltagere, der havde en herlig dag og som på fredelig vis forsøgte at fortælle verden deres budskab.

Jeg føler mig overbevist om at medierne bærer et meget stort ansvar for disse uroligheder. Hvis medierne undlod at fokusere på balladen og i stedet for nøjedes med at dække den positive del af demonstrationerne, så ville balladen udeblive næste gang.  Ballademagerne siger jo selv, at den eneste måde de kan blive hørt på er ved at lave ballade, brænde biler af etc. etc. Tænk hvis der ikke var et eneste TV indslag eller et eneste billede i aviserne af dem, så ville de med garanti blive fornærmede og beskylde jer for dårlig journalistik. Men resultatet ville helt sikkert blive at mange ikke ville deltage i urolighederne næste gang. For hvad nytter det at lave ballade, hvis det ikke kommer frem i medierne.

Spørgsmålet er bare, om TV, radio og aviserne kunne blive enige om ikke at omtale disse ballademagere??

Kan det virkelig passe, at der sælges flere aviser blot på grund af billeder og reportager af urolighederne??

Flere