Politiets chef: Fotograferne brød spillereglerne

Fotograferne hang nærmest på skuldrene af politiet under weekendens demonstrationer og var tæt på at forhindre politiet i sit arbejde, lyder det fra chefpolitiinspektør Per Larsen. Han mener ikke, at der nu og her er behov for at møde med Dansk Journalistforbund.

Fotograferne hang nærmest på skuldrene af politiet under weekendens demonstrationer og var tæt på at forhindre politiet i sit arbejde, lyder det fra chefpolitiinspektør Per Larsen. Han mener ikke, at der nu og her er behov for at møde med Dansk Journalistforbund.

Weekenden over har der været flere historier om journalister og fotografer, som har oplevet, at politiet har optrådt unødigt hårdt under dækningen af klimademonstrationerne i weekenden. Nu tager politiet til genmæle og anklager fotograferne for ikke at overholde spillereglerne.

Chefpolitiinspektør Per Larsen er ked af konflikten med pressen, men han mener, at især fotograferne selv har bidraget til den anspændte situation. Han mener ikke, at de overholder reglerne for, hvor tæt pressen må gå på politiet.

»Jeg kan fornemme, at en af problemstillingerne, er, hvor langt fotograferne skal være fremme i frontlinjen. Der må jeg erkende, at vi på Østerbro havde en situation, hvor fotograferne ikke rigtig overholdt de spilleregler, vi havde. De stod rent faktisk oppe på nakken af os, mens vi håndterede anholdte, og det er jo ikke meningen med det,« siger Per Larsen og fortsætter.

»Der var en lidt ophidset stemning, fordi man følte, at man ikke fik lov til at arbejde oppe på skuldrene af os. Vores holdning er helt klart, at fotografer og journalister har adgang bag politiets afspærringer med to begrænsninger. Den ene er, at de ikke må trampe et gerningssted i stykker, hvis vi skal have undersøgt det bagefter. Den anden regel er, at de ikke må forstyrre vores taktiske koncept. Hvis de står på nakken af vores folk under en politiaktion, har vi altså et problem,« siger chefpolitiinspektøren.

Han sammenligner det med, at fotografer heller ikke kan få lov til at stå på midten af plænen under en superligakamp i Parken.

»Vi vil gerne gøre forholdene så gode som muligt for fotografer og journalister. Vi indskærpede flere gange i går over for vores folk, at nu skulle de ikke være så nidkære. Vi er ikke interesserede i at ligge i krig med pressen, men til gengæld er vi heller ikke interesserede i, at vores folk ikke kan arbejde uforstyrret, når vi er i en skarp situation,« siger Per Larsen.

Han har bemærket, at Dansk Journalistforbund har krævet et møde med Københavns politidirektør, men det mener han ikke, at der er behov for nu og her. Han lover dog, at formand for DJ Mogens Blicher Bjerregård vil få en invitation fra politidirektøren.

»Vi agter at invitere Journalistforbundet ind til en snak, men jeg er ikke sikker på, at det bliver lige midt i kampens hede. Nu prøver vi lige at tage det første skridt og skitserer de regler, vi allerede har, og så samler vi mere generelt op senere. Det bliver realistisk set først efter nytår. Det er jo jul lige om lidt,« siger Per Larsen.

Han har ikke selv set, hvad der skete under masseanholdelsen på Amagerbrogade, så det har han svært ved at kommentere, men siger, at det er klart, at stemningen kan have været anspændt.

»Der kan selvfølgelig godt være en situation dér, når man skal håndtere over 900 tilbageholdte, og så er det altså ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis du er oversvømmet af tv-fotografer, fotografer og journalister, der fiser op og ned langs rækkerne i en situation, hvor du skal holde styr på de her mennesker. Det kan godt være lidt belastende. Men konkret hvad der skete på Amagerbrogade, er jeg ikke helt skarp på, men jeg kan bare se på billederne fra Østerbro i går, at dér var man meget tæt på. I nogle tilfælde hang man næsten oppe på nakken af vores folk, og så er man trådt lige en kende for langt,« siger Per Larsen og henviser til fotos på Bt.dk.

– Hvad siger du til, at fotografer har fået konfiskeret deres udstyr?

»Det lyder skørt, så skal det være, fordi de ligner aktivister på en eller anden måde. Modellen er, at hvis de har gyldigt pressekort, så er der ingen problemer.«

– Det var fotografer, der blandt andet havde fået konfiskeret deres gasmasker.

»Det er rigtigt, at vi havde en problemstilling i fredags. Helt konsekvent har vi beslaglagt gasmasker fra demonstranter. Man spørger sig selv, hvorfor har de gasmasker med, hvis de ikke har tænkt sig at lave noget, der kan foranledige uroligheder. Der fjernede vi gasmasker fra journalister og fotografer. Vi har efterfølgende givet en lodret ordre om, at journalister og fotografer skal have lov at beholde deres sikkerhedsudstyr,« siger Per Larsen.

– Hvad siger du til, at der er flere, der har en oplevelse af, at politiet er blevet unødigt meget voldsommere og en enkelt fotograf er blevet slået?

»Generelt er meldingen fra alle de bataljer, vi har været ude i, at vi i usædvanlig grad har en ophøjet ro og ønske om dialog. Det er klart, at når først toget kører, og det hele begynder at koge, og du har hundredvis af demonstranter, der ikke ønsker at blive tilbageholdt, så har du selvfølgelig en situation, hvor stemningen pludselig koger voldsomt op. Så er der nok ikke tid til at tage så stort hensyn til fotograferne. Så kan det i nogle sammenhænge virke irriterende at have dem hængende på nakken uden i øvrigt at ville begrænse ytringsfriheden. Det drejer sig i al sin enkelthed om at få noget arbejdsro. Og så tror jeg, at den hurtige adrenalingennemstrømning gælder begge sider,« siger Per Larsen.

– Hvad siger du til at flere har oplevet det som om, at politiet gerne ville undgå dækning af masseanholdelserne?

»Vi er fløjtende ligeglade. Vi ved godt, at vi bliver dokumenteret og filmet på alle leder og kanter. Vi laver ikke noget, der ikke kan tåle dagens lys. Hvis nogle gør det, må vi tage konsekvenserne. Det er nu ikke min oplevelse og ikke noget, vi instruerer i. Tværtimod prøver vi at betone, at man skal have plads til at lave sit arbejde, men på de konditioner, jeg har skitseret,« siger Per Larsen.

Se også: Politiet fjerner Politiken-fotograf