Politiet parerede Operation X

I stedet for at stille op til kritisk interview i Operation X svarede Københavns Politi med en pressemeddelelse. »En utilfredsstillende måde at viderebringe oplysninger på,« siger Kasper Vilsmark, redaktionschef. »Vi kan altså ikke gøre alle glade hele tiden,« siger Jens Harder Højbjerg, kommunikationschef, Københavns Politi.

I stedet for at stille op til kritisk interview i Operation X svarede Københavns Politi med en pressemeddelelse. »En utilfredsstillende måde at viderebringe oplysninger på,« siger Kasper Vilsmark, redaktionschef. »Vi kan altså ikke gøre alle glade hele tiden,« siger Jens Harder Højbjerg, kommunikationschef, Københavns Politi.

Operation X gjorde mandag aften kritisk status på tidligere sager, herunder læge Klaus Lundsgaards angivelige indsprøjtning af binyrebarkhormon i patienter – lægen har selv forklaret, at der var tale om saltvand. Forud for programmet inviterede Operation X politiet til at deltage i udsendelsen og gav dem de kritiske oplysninger, der formodentlig ville blive bragt i programmet.

Operation X ønskede at interviewe politiet for at få svar på, hvorfor anklagemyndigheden to år efter politianmeldelsen af lægen endnu ikke har besluttet sig for, om der skal rejses tiltale i sagen.

Men politiet takkede nej til invitationen til at tale foran kameraet og brugte i stedet de fremsendte oplysninger som anledning til at sende et skriftligt svar til Operation X, som også blev udsendt som pressemeddelelse – før udsendelsen gik i luften.

Det er ikke første gang at politiet bruger pressemeddelelser offensivt for at imødegå negative historier. Og redaktionschef på Operation X Kasper Vilsmark er da heller ikke overrasket over forløbet.

»I det her tilfælde, er vores fokus netop på politiet og deres manglende indsats, og i den sammenhæng er det faktisk meget almindeligt, at dem, der bliver kritiseret, kommer ud på alle mulige måder for at forsvare deres synspunkt,« siger han til journalisten.dk.

Generelt utilfredsstillende

Han konstaterer at politiets fremgangsmåde besværliggør det journalistiske arbejde:

»Nogle svar giver anledning til modspørgsmål, og der har vi har jo muligheden, når folk stiller op til interview, og det har vi ikke, når vi får svar i en pressemeddelelse. Derfor er det generelt en utilfredsstillende måde at viderebringe oplysninger på,« siger han. Desuden gør oplæste svar sig dramaturgisk dårligt på tv.

»Nu udkommer vi på TV, så vi vil hellere have et ansigt på og tale med den ansvarlige«.

Kommunikationschef Jens Harder Højbjerg fra Københavns Politi lægger ikke skjul på, at valget af kommunikationsform skyldes hensynet til politiet.

»Vi stiller op til stort set alt, men hver eneste gang vurderer vi, hvad der er bedst for Københavns Politi,« siger Jens Harder Højbjerg.

Det mener han er helt normal praksis for enhver virksomhed:

»Når man vælger at udsende et skriftligt statement, og når nogle politikere sender en mail i stedet for at stille op, så kan det skyldes mange forskellige hensyn,«

Hvor tungt vejer det, at I derved slipper for opfølgende spørgsmål i studiet?

»Ja, et af hensynene kan selvfølgelig være, at man ikke ønsker at blive konfronteret med helt andre spørgsmål, end det der var emnet, men det har ikke været tilfældet her,« siger han.

De skriftlige svar gør sig heller ikke særligt godt på tv?

»Vi ved godt, at tv-medierne især synes, at det er noget pis, men vi kan altså ikke gøre alle glade hele tiden, det kan vi altså ikke,« siger Jens Harder Højbjerg, der understreger, at han opfatter forløbet med Operation X som udramatisk.