I stedet for at stille op til kritisk interview i Operation X svarede Københavns Politi med en pressemeddelelse. »En utilfredsstillende måde at viderebringe oplysninger på,« siger Kasper Vilsmark, redaktionschef. »Vi kan altså ikke gøre alle glade hele tiden,« siger Jens Harder Højbjerg, kommunikationschef, Københavns Politi.
Operation X gjorde mandag aften kritisk status på tidligere sager, herunder læge Klaus Lundsgaards angivelige indsprøjtning af binyrebarkhormon i patienter – lægen har selv forklaret, at der var tale om saltvand. Forud for programmet inviterede Operation X politiet til at deltage i udsendelsen og gav dem de kritiske oplysninger, der formodentlig ville blive bragt i programmet.
Operation X ønskede at interviewe politiet for at få svar på, hvorfor anklagemyndigheden to år efter politianmeldelsen af lægen endnu ikke har besluttet sig for, om der skal rejses tiltale i sagen.
Men politiet takkede nej til invitationen til at tale foran kameraet og brugte i stedet de fremsendte oplysninger som anledning til at sende et skriftligt svar til Operation X, som også blev udsendt som pressemeddelelse – før udsendelsen gik i luften.
Det er ikke første gang at politiet bruger pressemeddelelser offensivt for at imødegå negative historier. Og redaktionschef på Operation X Kasper Vilsmark er da heller ikke overrasket over forløbet.
»I det her tilfælde, er vores fokus netop på politiet og deres manglende indsats, og i den sammenhæng er det faktisk meget almindeligt, at dem, der bliver kritiseret, kommer ud på alle mulige måder for at forsvare deres synspunkt,« siger han til journalisten.dk.
Generelt utilfredsstillende
Han konstaterer at politiets fremgangsmåde besværliggør det journalistiske arbejde:
»Nogle svar giver anledning til modspørgsmål, og der har vi har jo muligheden, når folk stiller op til interview, og det har vi ikke, når vi får svar i en pressemeddelelse. Derfor er det generelt en utilfredsstillende måde at viderebringe oplysninger på,« siger han. Desuden gør oplæste svar sig dramaturgisk dårligt på tv.
»Nu udkommer vi på TV, så vi vil hellere have et ansigt på og tale med den ansvarlige«.
Kommunikationschef Jens Harder Højbjerg fra Københavns Politi lægger ikke skjul på, at valget af kommunikationsform skyldes hensynet til politiet.
»Vi stiller op til stort set alt, men hver eneste gang vurderer vi, hvad der er bedst for Københavns Politi,« siger Jens Harder Højbjerg.
Det mener han er helt normal praksis for enhver virksomhed:
»Når man vælger at udsende et skriftligt statement, og når nogle politikere sender en mail i stedet for at stille op, så kan det skyldes mange forskellige hensyn,«
Hvor tungt vejer det, at I derved slipper for opfølgende spørgsmål i studiet?
»Ja, et af hensynene kan selvfølgelig være, at man ikke ønsker at blive konfronteret med helt andre spørgsmål, end det der var emnet, men det har ikke været tilfældet her,« siger han.
De skriftlige svar gør sig heller ikke særligt godt på tv?
»Vi ved godt, at tv-medierne især synes, at det er noget pis, men vi kan altså ikke gøre alle glade hele tiden, det kan vi altså ikke,« siger Jens Harder Højbjerg, der understreger, at han opfatter forløbet med Operation X som udramatisk.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Som journalist i kommunikationsbranchen er det rart at se eksempler på folk, der tør gå andre veje og ikke bare spiller med på de regler som Operation X stiller op for deres tvivlsomme journalistik.
Selvfølgelig er Kasper Vilsmark træt af, at politiet ikke vil lege, og at Morten Spiegelhauer ikke får mulighed for at springe ud af en bil og konfrontere en eller anden politichef, men der står altså ikke nogen steder, at man som virksomhed/myndighed mm. ikke må være offensiv, når man bliver konfronteret med Operation X
Og så skal man ikke glemme, at Operation X ikke skyr nogle midler, og gerne bruger kriminelle som sandhedsvidner og bryder loven for at få et program i kassen.
Så stor ros til KBH's politi herfra. Så længe de ikke lyver eller vildleder med deres oplysninger, så synes jeg det er helt fint.
"Personligt ophører jeg hermed med at tilbyde Jens Harder Højbjerg og Københavns Politi mulighed for at kommentere kritiske historier."
Det tror jeg ikke du gør, for så overholder du ikke reglerne for god presseskik, og det vil du ikke have på samvittigheden, vel?
Personligt ophører jeg hermed med at tilbyde Jens Harder Højbjerg og Københavns Politi mulighed for at kommentere kritiske historier. Disse historier repræsenterer typisk en direkte omkostning på 5.000 - 35.000 DKK og deres værdi forringes markant, når Københavns Politi forsøger at komme journalisten i "forkøbet". Kan selvfølgelig opfordre mine kolleger til at indføre selvsamme praksis.
Kære Sune,
Jeg kan ikke helt følge din logik. Hvordan kan Københavns Politi misinformere ved at udsende en pressemeddelelse, der forsøger at give en fyldig og retvisende fremstilling af vores synspunkter?
Hvordan kan det forplumre et journalistisk produkt, at vi vælger at offentliggøre vores synspunkter? Skal vi absolut afvente publiceringen af en eventuel kritisk (og måske hårdt vinklet historie), førend vi må udtale os?
I Københavns Politi kender vi ”Vejledende regler for god presseskik”. Og vi ved – og accepterer – hvordan medierne arbejder. I dit tilfælde savner jeg en forståelse for, hvordan vi arbejder. Når nogen forsøger at få os ”på krogen” – er det så ikke i orden, at vi spræller lidt?
Mvh
Jens
De metoder slipper vi nok aldrig med fra forsvarets og politiet side så længe den der fascistoide heltehelgen selvidoldyrkelse dominerer organisationernes kultur. Helt ynkelig bliver det så når disse store og stærke mænd ter sig som skabagtige kællinger så snart der stilles et kritisk spørgsmål eller to.
Flere