search

Politiet gjorde, hvad de kunne for at holde liv i perlehistorien

Set med en kommunikationsrådgivers briller begik politiet et par åbenlyse fodfejl, som var med til at holde perlehistorien i live i stedet for at lukke den.

Set med en kommunikationsrådgivers briller begik politiet et par åbenlyse fodfejl, som var med til at holde perlehistorien i live i stedet for at lukke den.

Efter mediestormen om perlesagen var der i TV2 News' nye og vellykkede program, Presselogen, tid til selvransagelse hos DR og TV 2. Både Michael Dyrby (TV 2) og Susanne Hegelund (TV-Avisen) medgav, at deres dækning kunne have været mere kildekritisk.

Men uanset mediernes begejstring for historien gjorde politiet selv, hvad de kunne for at få historien til at eskalere. I hvert fald hvis man skal se den med en kommunikationsrådgivers briller.

Det begyndte at gå rigtig galt, da Hanne Bech Hansen på dag to valgte at gøre sig til part i sagen. Efter den 22. januar at have meddelt, at sagen ville blive overgivet til statsadvokaten, tonede hun dagen efter igen frem på skærmen. Denne gang med en meddelelse om, at hun ved en nøje gennemlytning kunne høre, at betjenten sagde perle og ikke perker. Det burde hendes kommunikationsrådgivere have frarådet.

For det første mister Hanne Bech Hansen i det øjeblik kontrollen med historien, og det tolkes af massemedierne næsten som en indrømmelse – uanset at der måske ikke er noget at indrømme. Dette hjælpes godt på vej af grupper på Facebook og vittigheder i den brede befolkning om, hvordan politiet ellers kan benytte ordet perle.

For det andet risikerer Hanne Bech Hansens personlige vurderinger om den igangværende sag at skabe tvivl om hendes evne til at lede Københavns politi og løse et eventuelt problem med spirende racisme, hvis en nærmere undersøgelse viser, at betjenten faktisk sagde perker og ikke perle.

Bedre bliver det ikke, da de konservatives retsordfører, Tom Behnke, angiveligt for at støtte Hanne Bech Hansen, går på skærmen og forklarer, at politiet i ophidsede situationer er nødt til at bruge ord som perle og perletand, når det nu er forbudt at bruge ordene perker eller idiot. Tom Behnke ved, hvad han taler om, for han er selv politibetjent.

Men Behnkes melding kommer til at skade mere, end den gavner, for nu er der i hvert fald ikke tvivl om, at politiet har brug for at bruge nedsættende ord om borgerne i pressede situationer.

Det kunne Hanne Bech Hansen have taget afstand fra, men det nåede hun ikke, før Tom Behnkes partifælle, justitsminister Brian Mikkelsen, måtte slå fast, at politiet skal afholde sig fra at bruge skældsord om borgerne, hvad enten det er perker, perle eller perletand.

Om sagen reelt vil skade politiets image, vil tiden vise. Jeg tror det ikke, når det gælder den elitære del af befolkningen, som ser TV 2 News. Men jeg har svært ved at se, at det ikke kan skabe problemer for de almindelige betjente, der i bogstaveligste forstand bliver sendt i ilden i de københavnske gader. Og det kan hverken borgerne eller betjentene være tjent med.

Herfra skal der lyde en opfordring til Københavns Politi om af egen drift at fremvise eksempler på, at man er i stand til at forhindre og om muligt dæmme op for de ubehagelige og uudtalte beskyldninger om nedsættende sprogbrug og spirende racisme, som indtil videre fortsat hænger i luften.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen