Fotografer blev i weekenden skubbet og slået under klima-demonstrationerne i København. Enkelte blev direkte forhindret i at fotografere, hvad der skete, skriver Politiken. (opdateret mandag)
Ifølge avisen har fotografer og journalister fra både tv og dagblade oplevet politiets chikane, da de forsøgte at dække politiets masseanholdelser i går lørdag og i løbet af i dag.
»De er unødvendigt voldsomme, når de smider os væk. Derudover virker det ofte som om, at de simpelthen ikke ønsker, at vi er der, og vil have os længere væk, end det er nødvendigt«, udtaler fotograf Mads Nissen fra Berlingske Tidende.
Han har i løbet af hele weekenden oplevet politiets chikane og mener det er sket i situationer, hvor journalister rent juridisk har ret til at være til stede.
Berlingskes fotograf Christian Als samt flere DR-fotografer oplevede ligeledes, at Politiet opførte sig meget brutalt. Og Politikens fotograf Tobias Selnæs Markussen fik direkte et slag i halsen.
Her til aften krævede Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, at få sagerne om vold og chikane mod journalister og fotografer undersøgt.
»Det er en helt uacceptabel behandling, som medierne har været udsat for. Det er meget kritisabelt, det her«, udtaler Mogens Blicher Bjerregård til Politiken.dk.
Dansk Journalistforbund kræver nu et møde med Københavns politidirektør.
PS: Journalisten.dk bringer mandag formiddag et interview med chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Per Larsen, der kommenterer weekendens sammenstød med medierne.
(opdateret)
Læs også på Pressefotografforbundets hjemmeside: Politiet tog presseudstyr
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
@ Jens Madsen. Ja DK er et demokratisk land. Derfor er demonstranter heller ikke nødvendigvis lovbrydere. Når du siger "ballademagere," mener du så demonstranter? Det er nemlig den tanke man får, når man læser dit indlæg. Men at demonstrere er en fuldt ud lovlig måde at ytre sig på i DK. Politiet har slået på og anholdt mange lovlige demonstranter. Det så vi senest under klimakonferencen.
Jeg vil sige, at i betragtning af hvor ensidig pressen ofte er i sin positive dækning af eksempelvis de åbenbare volds- og hærværkshandlinger omkring Ungdomshuset, er det sgu svært ikke at forstå, at visse betjente bliver lidt kolde over for pressens postulater om at de bare "dækker" begivenhederne, når der er så mange forkerte og partiske indslag og historier.
Pressen behandler politiet og ballademagerne som to ligeværdige parter i en konflikt, men intet er da mere forkert. Vi har demokratiske tilstande her til lands, og derfor er ballademagerne notorisk på den forkerte side. Men det skulle man ikke tro, når man har fulgt pressens dækning. Og så kan jeg sgu godt forstå, nogle politifolk får lidt svært ved at tage pressens selvudråbte samfundsvogter-rolle seriøst, når man sidestiller politiet med lovbrydere.
Jeg havde præcis samme oplevelse i januar, da jeg dækkede demonstrationen til fordel for ofrene i Gaza-konflikten, hvor en mindre gruppe efterfølgende blev fanget i en knibtangsmanøvre ved Nationalmuseet. Jeg forsøgte at dække begivenheden, men blev chikaneret, holdt væk og skubbet flere gange. På et tidspunkt så hårdt, at det gjorde rigtig ondt. "Så kan du lære det," sagde betjenten. De tilstedeværende freelancefotografer grinede lidt af min retfærdige harme og sagde, at det oplevede de da hele tiden.
Jeg klagede efterfølgende og fik også et pænt brev om, at politiet ville undersøge sagen. Og så hørte jeg aldrig mere om det.
Det skal siges, at hovedparten af de tilstedeværende betjente opførte sig pænt og gjorde, hvad de kunne for at holde det hele roligt, men der var nogle stykker, som var ret rå over for både presse og demonstranter og tilsyneladende ikke havde nogen som helst form for forståelse for, at pressen er legalt til stede.
I øvrigt mindede demonstrationen dengang mig om, hvorfor det er så vigtigt, at der er presse til stede ved den type lejligheder. Politiets referat af begivenhederne over for de tilløbende tv-stationer afveg på flere punkter fra det, der faktisk skete. Blandt andet blev det påstået, at demonstranterne havde prøvet at antænde molotov-cocktails. Det var sammenrullede, israelske flag. Snotdumt og usympatisk ja. Men altså ikke specielt farligt ...
Bedste hilsner,
Susanne Sayers
Det er desværre en trend som vi, pressens gadedrenge, ofte møder men udviklingen er massiv i hovedstaden.
Mit område er nordsjælland og her sker det yderst sjældent at politiet "kommer til" at stå i vejen eller direkte hindre mit arbejde, mens de gange hvor man har feks. beredskabsfolk fra Kbh i området så er det fast kotume at 1-2 betjente udelukkende skal rende rundt foran linsen eller endda holde fast i kameraet mens de råber og skriger man skal gå væk.
(Denne hindring sker uanset om man er 10 meter eller 50 meter væk - intet er godt nok udover helt at forsvinde.)
Når man så fastholder sin ret osv osv og beder om id på betjentene så sker der nada udover flabede svar.
Heldigvis opfører Nordsjællands Politi sig absolut ikke på den måde, kun få gange har jeg haft sammenstød men de er altid klaret på stedet og arbejdet har kunnet fortsætte uhindret - her kunne Københavns politi lære noget om samarbejde fremfor at modarbejde.
DOG kan jeg godt forstå at betjente bliver irriterede når feks. en fotograf næsten hopper op på nakken af dem for at få et billede, under demoen søndag så jeg flere gange at fotografer maste sig indimellem betjente for at få et billede - her bør vi altså gribe i egen barm og selv tage hensyn til politiet arbejde.
Vi bliver sure når betjente render i vejen for os - men de bliver altså også sure når en fotgraf render i vejen, så vi skal også tage hensyn til politiets arbejde mens vi skal have albuerum til at passe vores - vi kan vel snakke om gensidig respekt for hinanden ?