Politiaflytning

Dansk Journalistforbund opfordrer Københavns Politi til ikke fremover at aflytte journalister. Politiet skal ikke bruge journalister som deres hemmelige agenter, siger forbundets jurist.

Dansk Journalistforbund er gået ind i sagen om politiaflytningen af freelancejournalist Stig Matthiesen. I et brev til Politidirektøren har Journalistforbundets formand, Mogens Blicher Bjerregård og forbundets direktør og jurist, Anne Louise Schelin skrevet og bedt Københavns Politi om hurtigt at melde ud, at aflytninger af den karakter ikke vil blive brugt fremover.

"Det er helt afgørende for kildebeskyttelsen, at politiet ikke aflytter journalister," siger Anne Louise Schelin og fortsætter:

"Hvis det kan lade sig gøre, at politiet kan få en dommerkendelse til aflytning af en hvilken som helst journalist, ikke fordi vedkommende er under mistanke, men fordi politiet mener at kunne påvise, at journalisten har kontakt til miljøer, som politiet gerne vil vide mere om, så er det simpelthen håbløst".

Anne Louise Schelin understreger, at der ikke er tvivl om, at sagen handler om en alvorlig mistanke. Men hun siger, at det ikke kan være rigtigt, at alle journalister kan frygte at blive aflyttet, hvis de taler med mennesker, man har mistanke om begår alvorlig kriminalitet.

"Det er til stor skade for ytringsfriheden. Det er vigtigt, at journalister kan afdække forhold, som samfundet kan sætte ind overfor," siger Anne Louise Schelin og fortsætter:

"Det kan ikke nytte, at politiet gør journalister til deres hemmelige agenter. Det er ødelæggende for vores retssamfund og ødelæggende for den adskillelse af rollerne, presse og politi har, og det samarbejde, der også skal være der

0 Kommentarer