
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mere lyd, mere streaming, mere sociale medier og mindre flow-tv. Cirka sådan kan udviklingen i danskernes medieforbrug opsummeres i overskrifter.
I rapporten ’Danskernes Medieforbrug 2020’, som udkommer i dag, sætter DR Medieforskning flere tal og ord på tendenserne.
Vi har her samlet fire af de vigtigste pointer fra rapporten.
Lyd vokser – især blandt unge
En af konklusionerne i rapporten er, at podcasts ifølge medieforskerne er på nippet til det store gennembrud herhjemme.
I 2020 lyttede 26 procent af danskerne til podcasts ugentligt, og blandt de 15-31-årige er det hele 44 procent, der lytter til podcasts hver uge.
Ud over ’Monopolet’ fra P4, som fortsat streames og hentes flittigt, har DR’s nyhedspodcast ’Genstart’, ’Curlingklubben’ fra P3 og true crime-podcasten ’Mørkeland’ fra Bauer Media også været noget af det, som danskerne havde meget i ørerne i 2020.
Særligt ældre streamer mere
Men det er ikke kun lyd, som danskerne i stigende grad vil forbruge, når det passer dem.
Ifølge ’Medieudviklingen 2020’ er antallet af danskere, der streamer film, serier og tv-programmer ugentligt steget til 55 procent i 2020 mod 52 procent i 2019. Youtube og Netflix er størst målt på antallet af ugentlige brugere, mens DR kommer ind på tredjepladsen.
Der er fremgang på tværs af alder, men den største stigning ses blandt den ældste halvdel af befolkningen. Hvis den udvikling fortsætter og for alvor begynder at gnave af det traditionelle tv-forbrug, vil det resultere i markante fald i forbruget de kommende år.
Flow falder trods corona-opsving
Forbruget af traditionelt tv steg med over 10 procent, da forårets corona-lockdown var på sit højeste i Danmark. Det har været med til at afbøde det generelle fald, så tv-seningen i 2020 kun faldt med knap fire minutter mod cirka otte minutter de foregående år.
TV 2 er den klart største spiller på markedet for traditionelt tv. Knap halvdelen af det traditionelle tv-forbrug foregår i 2020 i selskab med TV 2-kanalerne.
Danskerne bruger i gennemsnit lige over 2 timer dagligt på at se traditionelt fjernsyn, hvilket dækker over, at de ældste fortsat ser over fire timer dagligt, mens niveauet blandt den yngre del af befolkningen er historisk lavt.
Kæmpe hop til TikTok
Måske ikke overraskende steg andelen af danskere, der dagligt har benyttet sociale medier i 2020.
Det er især de 12-29-årige, der driver væksten på sociale medier. For selv om de i mindre grad end sidste år bruger Facebook dagligt, bruger de Snapchat, YouTube, Instagram og TikTok markant mere. Særligt TikTok har taget et kæmpe hop – i 2019 brugte 1 procent mediet dagligt, mens det i 2020 var 5 procent.
Også tidsforbruget er steget på især YouTube, TikTok og Instagram. Sandsynligvis fordi der simpelthen har været mere tid til og måske også behov for sociale medier på grund af corona.
Rettet kl. 09.28: Vi skrev i en tidligere version af artiklen, at andelen af unge, der lytter til podcasts ugentligt, næsten er fordoblet fra 2019 til 2020. Det er ikke korrekt, stigningen er væsentligt mindre.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.