Podcast: Vi må håbe, martyr-bukserne holder

Tidligere Landbrug & Fødevarer-direktør Anne Arhnung vinder på at smække med døren og sætte rammen om håndteringen af sexisme-sagerne i svineavlsselskabet Danbred, mener eksperterne i ’Budskab’. Men det er en smal sti, hun betræder

”Hun ligner en, der gør, hvad hun mener, og står på mål for det. Hvorimod Landbrug & Fødevarer kommer til at fremstå som nogen, der ikke kan finde ud af, hvilket ben de skal stå på, og måske også har svært ved at finde ud af at efterleve de værdier, de selv taler om.”

Sådan lyder det i podcasten ’Budskab’ om den nu tidligere direktør for Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, der denne uge selv sagde sit job op og samtidig langede ud efter den politiske ledelse i organisationen i en pressemeddelelse.

Ordene kommer fra Caspar Strand, kommunikationschef i Patienterstatningen, og han får opbakning fra Søren Søndergaard, presse- og kommunikationschef ved Danske Havne.

”Hun står stærkt. Hun har sat rammen for kommunikationen,” siger Søren Søndergaard.

Helt til grænsen

Anne Arhnung begrundede selv sin opsigelse med uenighed mellem hende selv og den politiske ledelse i Landbrug & Fødevarer om håndteringen af flere krænkelsessager i datterselskabet Danbred. Her blev direktøren i første omgang fredet af bestyrelsen trods flere krænkelser. Først i september, da Finans skrev om krænkelserne, blev han alligevel fyret.

”Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politisk valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig,” lyder det fra Anne Arhnung i hendes pressemeddelelse.

Hun har fået rådgivning hos den eksterne rådgiver Rulle Grabow. Pressemeddelelsen blev sendt først til TV 2 og siden til Ritzau.

Caspar Strand vurderer, at Anne Arhnung går helt til stregen med sit budskab, og på den måde kommer hun til at betræde en ’meget smal sti’.

”Når man tager den rolle, som Anne Arhnung gør, så skal man også være virkelig sikker på, at martyrbukserne holder hele vejen. Der skal ikke komme ret meget slør eller ret mange afsløringer af, hvor meget hun selv har vidst, og hvad hun har gjort, før vi begynder at sætte hyklerstemplet på,” siger han.

’Dygtigt sat rammen’

Søren Søndergaard bemærker, at hun stiller sig som den, der har kæmpet for værdierne i Landbrug & Fødevarer, og at hun står over for ’en ansigtsløs flok’ i Landbrug & Fødevarer.

”Der står hun personificeret med 25 år i bagagen i den samme organisation og siger, at hun har stået på reglerne, og det har de ikke lyttet til. Så hun har dygtigt sat rammen, og så må man håbe for hende, at de der bukser kan holde,” siger han.

Undgå infight

Landbrug & Fødevarer har tidligere sendt sin formand, som også hedder Søren Søndergaard, ud i en pressemeddelelse, hvor han dybt beklagede håndteringen af sexisme- og krænkelsessagerne i Danbred.

I forbindelse med Anne Arhnungs opsigelse udsendte Landbrug & Fødevarer endnu en pressemeddelelse, og L&F’s Søren Søndergaard sagde i den forbindelse i flere medier, at han ikke kunne genkende Anne Arhnungs udlægning af sagen.

”Som jeg ser det, så har vores holdninger jo langt hen ad vejen været de samme og også de rigtige, nemlig at vi ikke kan acceptere, at man har sådan en opførsel, som der har været i vores datterselskab i Danbred,” sagde han for eksempel i ’P1 Orientering’ tirsdag.

’Budskabs’-eksperterne Caspar Strand og Søren Søndergaard mener, at Landbrug & Fødevarers håndtering er fin på flere måder – med en enkelt undtagelse: De bør nemlig have fuldt fokus på at få sagen lukket ned, og derfor skal de afholde sig fra at gå i ’infight’ med Anne Arhnung, siger de.

”Jeg forstår faktisk godt, hvis min navnebror Søren Søndergaard synes, hun har sat scenen, hun har defineret, hvad det er. Han har oplevet det på en lidt anden måde. De har haft nogle dialoger fra sommeren og frem, og han har måske ikke følt, at der var en Grand Canyon imellem dem,” siger Søren Søndergaard, der alligevel opfordrer sin navnefælle i landbruget til at bide den frustration i sig.

”Så må han gå ind og slå hovedet ind i badeværelsesvæggen derhjemme. Han er nødt til at acceptere, at hun har sat scenen. Han er den store, hun har forladt sit job, lad os komme videre.”

På samme vis mener Caspar Strand, at Landbrug & Fødevarer kunne have udvist ’lidt mere format’.

”Den konflikt tror jeg, de skal passe på med at blive ved med at køre, for Anne Arhnung kan jo blive tvunget til at gå ud en gang til, og så kører konflikten,” siger han.

’Skulle have spist søm’

Landbrug & Fødevarers kommunikationsdirektør, Lasse Bastkjær, skriver i en mail til ’Budskab’, at ”man skulle have spist søm” for at tro, at noget som helst i forhold til Danbred-sagen eller Anne Arhnungs afgang er foregået, som man kunne ønske sig.

”I forhold til at genopbygge troværdighed, så gælder det her som for alle andre, at vi skal smøge ærmerne op, træffe de rigtige, konkrete beslutninger, så udfordringen bliver løst i sin substans,” skriver han og tilføjer, at organisationen herefter kan begynde det langsigtede arbejde med sit omdømme.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Podcast: Derfor peger pilen på Landbrug & Fødevarer">

Podcast: Derfor peger pilen på Landbrug & Fødevarer

01. OKTOBER 2021