
Godt og vel fem uger har flere medier måttet vente på, at erhvervsminister Simon Kollerup ville stille op til interview og uddybe et meget omtalt Facebook-opslag om banker og negative renter. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (red. Journalisten)
I april gik erhvervsminister Simon Kollerup til angreb på bankerne i et meget omtalt Facebook-opslag.
”Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere,” skrev ministeren i opslaget, hvor han med versaler slog fast, at bankerne har nået grænsen for negative renter.
Opslaget skabte stor debat og blev omtalt i adskillige medier. Alligevel sagde Simon Kollerup nej til flere medier, som bad ham uddybe i interviews – dog sendte han flere skriftlige svar i perioden.
Søndag aften tonede erhvervsministeren så frem i TV Avisen, ligesom han også har givet interviews til flere store dagblade denne uge. Godt og vel fem uger efter, at han selv startede debatten om grådige banker og negative renter med sit Facebook-opslag.
Eksperterne i ’Budskab’ er uenige om, hvorvidt Simon Kollerups pressestrategi har været god. Men de er enige om, at fem ugers ventetid på længere interviews er for lang tid.
”En erhvervsminister skal kunne stå op dagen efter, eller i hvert fald et par dage efter, og svare på den debat, han selv er så stolt af, at han har sat i gang,” siger Mads Byder, stifter af Help PR.
Emil Nielsen, pressechef fra Danmarks Naturfredningsforening, synes derimod, det er fint, at en minister køber sig tid efter at have startet en debat på Facebook.
”Så har det taget fem uger. Det kunne godt være, det skulle have været tre uger,” siger han.
I perioden mellem Facebook-opslaget og denne uges medieinterviews fik Simon Kollerups pressehåndtering kritik fra flere journalister. Blandt andet Børsens politiske redaktør, Peter Søndergaard, der skrev på Twitter, at:
”Det er skadeligt for demokratiet, at vi har en erhvervsminister i Danmark, der ikke ønsker at forsvare og forklare sin politik i medierne,” og også, at han i sine syv år på Borgen aldrig før har ”oplevet en erhvervsminister, der i så ringe grad stiller op til interview”.
Det er skadeligt for demokratiet, at vi har en erhvervsminister i Danmark, der ikke ønsker at forsvare og forklare sin politik i medierne. Jeg håber, at det vil ændre sig, for den nuværende situation er simpelthen ikke en erhvervsminister værdig. #dkpol #dkmedier
— Peter Søndergaard (@P_Sondergaard) May 27, 2021
’Ganske fint’
Men Emil Nielsen mener, det ligefrem kan være i både offentlighedens og mediernes interesse, at politikere nogle gange tager sig betænkningstid, før de stiller op til interviews.
”Der er uendeligt meget udenomssnak og tomgang, når vi ser ministre. Politikere i dag er jo så dygtige og rutinerede, at det ikke er noget problem for dem at stille sig op og snakke udenom og komme med nogle få, velforberedte budskaber,” siger Emil Nielsen.
Han har tidligere været pressechef i Enhedslisten. Han hæfter sig ved, at der er efterspørgsel på politikere og især ministre, som tør blande sig i den offentlige debat uden at gemme sig bag deres embedsmænd.
”Det har Simon Kollerup gjort. Han har kastet sig ud og turdet have nogle meget stærke holdninger,” siger han.
”Og så har han brugt noget tid på at finde ud af, ’hvad kan vi så gøre, når vi putter det ind i det politiske, ministerielle maskinrum’. Det synes jeg i og for sig er ganske fint.”
Han har sat Robin Hood-hatten
Mads Byder siger, at han også ’elsker, når folk fjerner filtret’ og er transparente.
”Så jeg er helt enig i, at Kollerup går ud og siger noget fantastisk. Men du er erhvervsminister. Følg op på det, du kan ikke lade os hænge derude i fem uger,” siger han.
Selv om han mener, erhvervsministeren skulle have været langt hurtigere til at stille op til medieinterviews om emnet, medgiver han, at Simon Kollerups fremgangsmåde har været effektiv i forhold til at skabe debat og opmærksomhed. Også selv om han ikke tror, at ministeren havde en ’kalkuleret strategi’ med Facebook-opslaget, da han lagde det op.
”Han har fået en masse playtime, både over for det socialdemokratiske bagland og en masse andre,” siger Mads Byder.
”Han har været ude og sætte sin Robin Hood-hat ret tydeligt.”
Erhvervsministeriet har ikke ønsket at uddybe eller begrunde sin pressehåndtering i sagen over for Journalisten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.