Det var en travl morgen, og Nalle Kirkvåg var lidt sent på den, da han for flere år siden var indblandet i en voldsom trafikulykke, der afsporede hans liv. Han kom cyklende i København, da han pludselig blev ramt af en bil med en så voldsom kraft, at det svarer til at falde ned fra tredje sal.
Lægerne på Frederiksberg Hospital konkluderede efter ulykken, at Nalle Kirkvåg havde varige mén.
Nalle Kirkvåg havde for eksempel svært ved at sidde på almindelige stole. Det føltes hurtigt, som om nogen stak ham i ryggen med rødglødende nåle.
I en podcast for Journalisten fortæller Nalle Kirkvåg om sin kamp for at overbevise de sociale myndigheder i Københavns Kommune om, at han burde tilkendes revalidering og dermed muligheden for at tage en uddannelse som journalist. Smerterne var så voldsomme, at han ikke havde fysik til at studere på fuld tid og arbejde ved siden af for at tjene penge. En revalideringsydelse ville give ham økonomien til at forfølge sin drøm om at studere journalistik, uden at han behøvede at tage studiejobs.
Før han henvendte sig til kommunen, forestillede han sig, at velfærdssystemet var lavet for at hjælpe borgere i nød, når de for eksempel mistede arbejdsevnen, deres job eller kom ud i et misbrug.
Det, han mødte, ”var ikke et socialt system for de sarte”, siger han.
”Jeg fandt ud af, at der ikke var et velfærdsapparat, der stod klar. Faktisk skal man være ret stærkt og helst rask for at kunne klare sig,” siger Nalle Kirkvåg.
Kommunen ville kun give ham passiv ydelse. Det vil sige kontanthjælp. Ikke hjælp til at tage en journalistuddannelse, så Nalle Kirkvåg kunne opkvalificere sig.
”Det var et stort chok for mig,” siger han.
I podcasten vender Nalle Kirkvåg tilbage til socialcenteret i Baldersgade på Nørrebro i København, hvor han prøver at finde en medarbejder, som kan forklare, hvorfor de mente, at han ikke var berettiget til revalidering.
Det var sandsynligvis kun takket være opbakning fra kommunalpolitikeren, den tidligere socialrådgiver Bente Møller, at Nalle Kirkvåg blev tilkendt revalidering i 2002 – efter næsten seks års tovtrækkeri.
Med revalideringen kunne Nalle Kirkvåg uddanne sig til journalist. Han har siden blandt andet produceret podcasten ’Velfærdsland TALK’ og underviser i podcast på RUC.
Han siger, at journalister og kommunikationsfolk skal vide, at de også kan komme ud for en ulykke, hvor de har behov for hjælp fra det offentlige system.
”Men de kan ikke være sikre på at få hjælp. Man er nødt til at kæmpe, og man skal kende sine rettigheder,” siger han.
Du kan også lytte til Nalle Kirkvågs historie her:
iTunes | Stitcher | Soundcloud
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
En personlig og god podcast om en reeeet lang kamp med velfærdsystemet.
Men den handler ikke bare om hans kamp. Den handler om vores alle sammens velfærdsystem... som jeg efter den her fortælling krydser fingre for, at du og jeg ikke får akut brug for!
Tankevækkende og frustrerende historie. Tak for den!