
DR's skiftende forklaringer om flere af deres programmer er et problem på grund af timingen - at der snart skal forhandles om nyt medieforlig - siger en af eksperterne i 'Budskab'. Foto: Snowman Productions/DR, Fredrik Sundbye/DR (red. Journalisten)
Først ændrede DR i programbeskrivelsen af ’Matchet på mælkevejen’, så de ikke længere foregav, at ”astrologi er mere end poppet pseudovidenskab”.
Dernæst ændrede DR forklaring på, hvor vidt det handlede om brugen af ordet ‘racistisk’ om Pernille Vermund, at en udsendelse af ’Gift ved første blik’ var blevet ændret, fra den blev sendt til tv-anmelderne, og til den ramte danskernes tv-stuer.
Denne uge måtte DR så ud i endnu en kovending. En redaktør måtte erkende, at det stik modsat hans første udmelding faktisk var en rigtig joint, komikeren Jonathan Spang røg under et interview i ’Tæt på Sandheden’.
Hver for sig mindre sager, siger eksperterne i ’Budskab’. Alligevel er de uenige om, hvorvidt det er fejl, som kan spille ind, når politikerne senere på året skal forhandle om et nyt medieforlig.
”Den samlede sum af det er et problem, særligt når man nærmer sig forhandlinger om et medieforlig,” siger Steffen Hjaltelin, stifter af Hjaltelin Stahl og mangeårig kampagnemager for Venstre.
”Der er jo folk, der mener, at DR er for store, laver for mange fejl og for lidt public service. De har nu fået nogle soundbites, som dem, der måtte være på den side, kan forklare alting ved,” siger han.
Han mener, folk kan huske eksemplerne på grund af mediedækningen, og at de hver for sig er ’nemme’ for politikerne at gribe.
”Og med det tempo og den ret sikre frekvens, der har været, så når der måske at komme mere,” siger Steffen Hjaltelin.
Karne Lykkebo, managing partner ved Geelmuyden Kiese, er ikke enig.
”Jeg ser ikke, at det er et politisk problem for dem,” siger hun, som mener, det er ‘tøhø’-sager.
”Journalist-Danmark synes, det er en stor ting, men det har ikke haft en særligt stor traction,” siger Karne Lykkebo, der til gengæld mener, kovendingerne er ‘et klart faresignal’ om nogle ‘mudrede’ kommunikationslinjer.
”Men hvis det her er det borgerlige Danmarks skyts mod DR’s størrelse, så synes jeg, det har en umanerligt dårlig sag.”
Bide i det sure æble
Eksperterne mener til gengæld, at DR har håndteret de enkelte kovendinger, så godt, som man kan forvente.
”Der er jo ikke nogen virkelig pæn måde at gøre det på. Men man skal jo bare bide i det sure æble, sige sandheden, og så må det være sådan,” siger Karne Lykkebo.
Steffen Hjaltelin er enig og mener også, det var rigtigt af DR-redaktøren selv at skrive til Berlingske, at der var cannabis i jointen i ‘Tæt på sandheden’.
”Når man først har lavet en fuldstændig amatørfejl – hvordan pokker man i et skriftligt svar kan skrive noget, uden man lige har spurgt ham, der har røget jointen, det går over min forstand. Men det er han kommet til, og så er der ikke andet at gøre, end at skrive ud,” mener han.
”Alternativt er der en eller anden journalist, der føler, han selv har gravet historien frem, og så er den dobbelt så sjov.”
DR: Det meste kører snorlige
DR’s kommunikationschef Sune Knudsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview i ‘Budskab’, men skriver i en mail:
”Man sparker en helt åben dør ind, når man konstaterer, at de tre konkrete sager ikke er landet, som man kunne ønske, i første hug. Men amatører er vi ikke.”
Han fremhæver også, at DR i perioden med de tre kovendinger har haft masser af andre pressehenvendelser, hvoraf langt det meste er kørt snorlige. Og at DR prioriterer at være åben og stille op til virkelig meget, ganske hurtigt.
”Man kan ikke lægge et enslydende lamineret pressereglement fyldt med udråbstegn på alle skriveborde, eller kaste det ud som flyveblade over samtlige samarbejdspartnere, og så tro at den er hjemme,” skriver Sune Knudsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.