Podcast: Derfor peger pilen på Landbrug & Fødevarer

Svineavlsselskabet Danbred har håndteret krænkelsessager og kommunikationen om dem ’håbløst umoderne’, lyder det i ’Budskab’. Torsdag eftermiddag kom selskabets hovedejer, Landbrug & Fødevarer, med ’en uforbeholden undskyldning’

Det er ’et af dansk erhvervslivs største MeToo-mæssige wake up-calls’ og en sag, der kan ’blive pensum på uddannelser inden for strategisk kommunikation’.

Sådan betegner Mikael Baden, direktør i Friday, den sag om krænkelser, som svineavlsselskabet Danbred og erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har stået med de seneste uger.

Det siger han i podcasten ’Budskab’.

Direktøren i milliardforretningen Danbred havde af flere omgange krænket kvindelige ansatte, blandt andet til en firmafest i sommer. En sag, som Finans har afdækket. Det fik 18 mellemledere til at klage skriftligt til bestyrelsen over direktørens adfærd, og der blev iværksat en undersøgelse. Men først efter at sagen nåede mediernes overskrifter, trak direktøren sig onsdag aften i sidste uge.

Tre dage senere, lørdag, meddelte Danbreds hovedejer, erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, i en pressemeddelelse, at hele bestyrelsen var smidt på porten.

”Det hele virker ukoordineret”

”På alle måder er jeg ikke imponeret. Det hele er håbløst umoderne,” siger Anna Rørbæk, selvstændig i Rørbæk Kommunikation, i ’Budskab’.

Hun hæfter sig blandt andet ved, at der ikke er nogen kommunikations-kompetence i hverken den tidligere eller den nyfundne bestyrelse i Danbred – eller for den sags skyld en kommunikationschef i direktionen. Så de får ikke tænkt kommunikation ind fra starten, mener hun.

Heller ikke pressehåndteringen er hun imponeret over.

”Det hele virker ukoordineret. For eksempel det, at han (den tidligere direktør, red.) får lov til at trække sig selv. Det sender et dårligt signal, at han ikke er blevet fyret simpelthen. Men han får lov til at gå ud i en pressemeddelelse og trække sig selv,” siger Anna Rørbæk med henvisning til en pressemeddelelse, Danbred udsendte i sidste uge.

Sender presset opad

Mikael Baden vurderer, at bestyrelsen i Danbred måske kunne have beholdt de fleste af medlemmerne, hvis formanden var gået ud og havde ’lavet et knæfald’ og taget ansvar for, at bestyrelsen lavede en fejlbeslutning ved i første omgang at lade direktøren fortsætte i stolen og i samme omgang selv trække sig fra bestyrelsesformandsposten.

”Han kunne sandsynligvis have afværget, at hele bestyrelsen blev skyllet ud, fordi det er et helt usædvanligt træk,” siger Mikael Baden.

Men netop fordi hverken han eller nogen af bestyrelsesmedlemmerne gjorde det, øgede de presset på Landbrug & Fødevarer, siger han. Og derfor egner sagen sig ifølge ham som pensum på uddannelser i strategisk kommunikation.

”Når Danbreds bestyrelse ikke i starten går ud og kommunikerer, så kigger interessenterne – og herunder journalisterne – og siger: ”Når I ikke vil sige noget som bestyrelse, som egentlig burde være øverste myndighed, så kigger vi bare på jeres ejere, så spørger vi jeres ejere,” siger Mikael Baden.

”Så rent strategisk sender de presset opad, herunder lige direkte ind hos Landbrug & Fødevarer.”

Har skadet troværdighed

Anna Rørbæk er ikke i tvivl om, at sagen er ’dybt problematisk’ for Landbrug & Fødevarers troværdighed. Hun henviser blandt andet til, at det også har været afdækket af Finans, at de kvinder fra Danbred, som havde været udsat for sexchikane fra Danbred-direktøren, også havde sendt et brev til Landbrug & Fødevarers direktør, Anne Arhnung. Hun valgte ikke at ændre på bestyrelsens beslutning om at lade direktøren blive i jobbet.

”Hun bliver nødt til at gøre det, som vi har set fra de store medieinstitutioner som TV 2 og de store partier på Christiansborg: At sige: Nu undersøger vi det her til bunds, ikke bare i forhold til Danbred, men i forhold til vores kultur i øvrigt,” siger Anna Rørbæk.

Landbrug & Fødevarer undskylder

Hverken Danbred eller Landbrug & Fødevarer har ønsket at kommentere deres håndtering af sagen i ’Budskab’.

Men torsdag eftermiddag, efter optagelsen til ’Budskab’, udsendte Landbrug og Fødevarer en pressemeddelelse, hvor erhvervsorganisationen giver ’en uforbeholden undskyldning’ for organisationens ageren i forbindelse med krænkelsessagerne i Danbred.

Her er det dog ikke direktør Anne Arhnung, men organisationens formand, Søren Søndergaard, som er talsperson.

”Jeg vil gerne sige rent ud, at vi har meget at undskylde over for de krænkede kvinder, resten af Danbreds medarbejdere, vores medlemmer og vores omverden. Det samme gælder medarbejderne i Landbrug & Fødevarer. Vi har hverken ageret ordentligt eller rettidigt som hovedejer af Danbred, siden vi blev bekendt med de første sager i sommer,” lyder det fra Søren Søndergaard i pressemeddelelsen.

Her står også, at Landbrug & Fødevarer nu vil gennemføre ’en række konkrete tiltag’ i såvel Landbrug & Fødevarer som de eksterne selskaber, som organisationen er medejer af, blandt andet fokus på diversitet i bestyrelserne.

Om direktør Anne Arhnung lyder det i pressemeddelelsen:

”Vores CEO Anne Arhnung er i væsentlig grad blevet personificeret med sagen og dens håndtering, hvilket er unfair, da håndteringen er hele ledelsens ansvar. Vi har alle lært meget af denne sag og kommer nu med flere initiativer, som vil få stor betydning.”

0 Kommentarer

Læs også

Kommunikationseksperter om Dyrby: Skulle have forberedt sig til tænderne

Kommunikationseksperter om Dyrby: Skulle have forberedt sig til tænderne

25. MARTS 2021
”Uhørt” og ”respektløst”: Naser bryder flyverskjul med some-comeback i bar overkrop

”Uhørt” og ”respektløst”: Naser Khader gør Facebook-comeback i bar overkrop

09. AUGUST 2021